O παγωμένος καφές βλάπτει το σώμα μας αλλά και το περιβάλλον

Guest Editors

Ένα άρθρο της Guardian έρχεται να μας γεμίσει τύψεις για τους κρύους καφέδες που απολαμβάνουμε το καλοκαίρι στις παραλίες αλλά και τη βεράντα με τους φίλους μας. Το άρθρο επικαλείται μελέτες του BBC αλλά και του Πανεπιστήμιου της Virginia, οι οποίες αναφέρουν πως υπάρχουν φυλακισμένα κολοβακτηρίδια στον πάγο. Συγκεκριμένα, το BBC εντόπισε τα συγκεκριμένα βακτήρια στον πάγο από τρεις αλυσίδες καφέ της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το πανεπιστήμιο της Virginia βρήκε βακτήρια στις μισές από τις μηχανές καφέ 90 εστιατορίων.

Όσοι προσθέτουν γάλα κάνουν επίσης κακό σε οργανισμό και περιβάλλον. Ειδικότερα, το φρέσκο γάλα, εκτός από το ότι είναι δύσπεπτο και προκαλεί πολλές παθήσεις, αποτελεί προϊόν ταλαιπωρημένων αγελάδων που αρμέγονται κάτω από αντίξοες συνθήκες καθημερινώς. Το γάλα σόγιας αποτελεί αιτία αποψίλωσης, ενώ για ένα λίτρο αμυγδάλου απαιτούνται 929 λίτρα νερού. Όμως, ούτε το  σιρόπι είναι αθώο, αφού υπολογίζεται πως μέχρι το 2050 θα έχουν διαβήτη στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε τα καλαμάκι μίας χρήσης για τα οποία έχουν ξεκινήσει δεκάδες καμπάνιες αλλά και λύσεις που τα αντικαθιστούν. Το συγκεκριμένο άρθρο, αναφέρει πως τα καλαμάκια μίας χρήσης καταργούνται σταδιακά, ώστε τη θέση τους να πάρουν φιλικά προς το περιβάλλον υποκατάστατα. Πρόκειται για μια απόφαση που θα επιτρέψει στον πλανήτη να «ανασάνει» από το πλαστικό που πετάμε και δεν ανακυκλώνουμε καθημερινά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ο κρύος καφές δεν κάνει κακό μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον οργανισμό μας. 

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES