Πώς το βάρος του νεογέννητου επηρεάζει τη νοημοσύνη του

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 22-03-2018

Νέα ολλανδική έρευνα έρχεται να συνδέσει το πολύ χαμηλό βάρος και το πότε γεννήθηκε το μωρό, με τη νοημοσύνη. Οι ερευνητές μελέτησαν και συνέκριναν στοιχεία από 71 έρευνες, όπου αφορούσαν συνολικά 5.155 μωρά τελειόμηνης εγκυμοσύνης και 7.752 που γεννήθηκαν με πολύ πρόωρο τοκετό, πριν την 32η εβδομάδα της κύησης ή με βάρος κάτω του ενάμισι κιλού, και κατέληξαν πως τα λιποβαρή και πρόωρα μωρά έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

Η κύηση διάρκεια 40 εβδομάδες και μετά την 37η εβδομάδα υπάρχει πλήρη ωριμότητα. Ωστόσο, αν το μωρό γεννηθεί κοντά στην 29η θεωρείται πρόωρο. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο τα μωρά αυτά να είναι λιποβαρή και τις πρώτες εβδομάδες να έχουν δυσκολία στο φαγητό και την αναπνοή.

Τα τεστ νοημοσύνης στα οποία είχαν υποβληθεί όλα αυτά τα παιδιά σε ηλικία μεταξύ πέντε και 20 ετών, έδειξαν ότι τα πρόωρα γεννημένα παιδιά υστερούσαν κατά 13 μονάδες κατά μέσο όρο στο δείκτη νοημοσύνης, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με κανονικό βάρος και μετά από πλήρη ανάπτυξη μέσα στη μήτρα.

Οι πρόοδοι που έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1990, έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβίωση των πολύ πρόωρων και λιποβαρών μωρών. Όμως, όπως επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας, «αυτή η βελτίωση στην επιβίωση δεν συνοδεύθηκε από βελτίωση στις νοητικές επιδόσεις».

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES