Η έκθεση Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής και μια βόλτα στο Κουκάκι

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Ας μην ξεχνάμε ότι τα μικρά συναισθήματα είναι οι μεγάλοι καπετάνιοι της ζωής μας και ότι τα υπακούμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε.” Από επιστολή του Βινσέντ Βαν Γκογκ στον αδελφό του Θίο. Το πρωϊ του Σαββάτου μαζί με την κόρη μου ανακαλύψαμε πόσα συναισθήματα μπορεί να εγείρει μια διαδραστική έκθεση. Στο Μέγαρο Μουσικής έχει στηθεί ένα μαγικό σκηνικό. 

Μέσω του SENSORY4™, ενός μοναδικού συστήματος που ενσωματώνει 40 προβολείς υψηλής ευκρίνειας, γραφικά πολλαπλών καναλιών και ήχο surround, δομώντας έτσι ένα από τα συναρπαστικότερα περιβάλλοντα πολλαπλών προβολών στον κόσμο. Που γεμίζοντας τον χώρο (τοίχους, πατώματα) με γιγαντιαίες οθόνες ζωντανεύει τα αριστουργήματα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, αναδεικνύοντας της αποχρώσεις και τις λεπτομέρειες, αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους, ενώ βυθίζουν ακαριαία τον θεατή μέσα στο σύμπαν του.

Σε μία καθηλωτική ατμόσφαιρα ρέουσων εικόνων, σ’ ένα ιδιότυπο, πανέμορφο και άκρως εντυπωσιακό «πλανητάριο», σε μία πνευματική γλυκιά και πλούσια εμπειρία, που μέσω και της διαδραστικής αλληλεπίδρασης συνδυάζει την εικόνα με τη μουσική.

Από τη μια ο Βαν Γκόγκ. Αυτός που ζωγράφισε πάνω από 800 πίνακες και όσο ήταν εν ζωή πούλησε μόλις έναν. Τα τοπία που ζωγράφισε με την ιδιαίτερη τεχνική και τα ζωντανά χρώματα είναι σημείο καλλιτεχνικής αναφοράς. Οι περισσότεροι αγαπούν τα ηλιοτρόπια του. Αυτά για τα οποία ο ίδιος έχει πει πως είναι “με κάποιον τρόπο δικά του”. Εμάς, όμως, της κόρης μου και εμένα, μας συναρπάζει η Έναστρη Νύχτα του. Αυτή που με εντυπωσίασε όταν την αντίκρυσα για πρώτη φορά. 

Να αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα τα αστέρια και το άπειρο που βρίσκεται πάνω μας. Με τον τρόπο αυτό η ζωή μπορεί να μοιάζει μέχρι και μαγική”

Μερικά από αυτά που διάβασα και με άγγιξαν βαθιά:

  • Κάποια στιγμή ο θάνατος θα μας πάει σε ένα άλλο αστέρι
  • Νοιώθω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αληθινά καλλιτεχνικό όσο η αγάπη  για τους ανθρώπους
  • Η αγάπη είναι κάτι αιώνιο, μπορεί να αλλάζει η μορφή αλλά όχι η ουσία
  • Μόνο όταν πέφτω σηκώνομαι πάλι όρθιος

Από την άλλη η μουσική υπόκρουση του θεάματος. Επιβλητική όπως αρμόζει στο έργο του καλλιτέχνη. Από το Sarabande του Haendel έως το Lakme, Flower Duet του Delibes. Μια έκθεση που αν μη τι άλλο διεγείρει τις αισθήσεις μικρών και μεγάλων.

Ειναι μια καλή εισαγωγή για τα παιδια στον κοσμο του Βαν Γκογκ. Καλο θα ήταν να διαβάσετε πριν πατε στα παιδια σας κάποια πράγματα για τον καλλιτεχνη. Να τους δείξετε τους πινακες του. Να τους κάνετε μια εισαγωγή στον ψυχισμό του. Υπαρχει βεβαιως, και ενα dessous … η τιμή. Τα 15 ευρώ για ενήλικες και 12 για παιδια θεωρώ πως ειναι υπερτιμημένο.

Πάρτε μια γεύση αυτής της οπτικοακουστικής πανδαισίας…

Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και μετα απο τόσες μουσικές και ψηφιακές εικόνες θελήσαμε να μαζέψουμε και μερικές εικόνες απο την πόλη εκει έξω.

Μια βόλτα στο Κουκάκι ήταν η ιδανική συνέχεια αυτό το ηλιόλουστο Σάββατο.

Πρώτη στάση: Little Tree Books & Coffee, αγαπημένος προορισμός στο Κουκάκι για καφέ, κουβέντα και ξεφύλλισμα βιβλίων.  (Καβαλλότι 2, Κουκάκι)

Επόμενη στάση: Drupes & Drips  ακριβώς δίπλα στον καλύτερο φούρνο της Αθήνας, στου Τάκη, οι ιδιοκτήτες του φούρνου αναβιώνουν το aperitivo italiano, εδώ εχει στηθεί η πρώτη και μοναδική spritzeria στην Αθήνα. Τυριά, αλλαντικά, καταπληκτικές τάρτες συνόδευσαν το κρασί και τα spritz που ήπιε η μαμά. Η κόρη μου περιορίστηκε σε ροζ λεμονάδα…Πριν φύγετε από εδώ μια στάση στο φούρνο του Τάκη επιβάλλεται… Η μύτη σας, άλλωστε, θα σας οδηγήσει εκεί θέλοντας και μη. (Ζήτρου 20, Κουκάκι).

Η μουσική ταξιδευει, η μουσική κατευνάζει, η μουσική εμπνέει… Η μουσική στα δικά μου αυτιά για σήμερα είναι το ντουέτο των λουλουδιών από τον Leo Delibes, γιατί πέρα από την έκθεση του Van Gogh θα μπορούσε να συνοδεύει τον καφέ μου στο Little Tree αλλά και το aperitivo μου στο Drupes & Drips.

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES