Πώς να επιλέξουμε τη σωστή σχολή χορού για τα παιδιά μας

Παιδιά

4moms team , 14-09-2017

Το φθινόπωρο είναι η εποχή για ανανέωση και ξεκινήματα. Αρχίζει το σχολείο και παράλληλα οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών μας.

Ο χορός κατέχει πρωταρχική επιλογή, τόσο για γονείς, όσο και για τα παιδιά, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή της σχολής που θα διαλέξουμε.

Είναι φανερό πως η σωστή εκγύμναση των παιδιών δεν πρέπει να αφήνεται  σε χέρια  ανθρώπων χωρίς εξειδικευμένες γνώσεις, διότι  διαχρονικά εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Πολλοί αγνοούν το γεγονός ότι υπάρχουν κανόνες και βάσει νομοθεσίας (Ν. 1158/81, Π.Δ. 457/83 & 372/83, Ν. 1348/83, Κ.Υ.Α. 107291/9.11.2011 & 107296/9-11-2011, ΑΔΑ: Β4Ω0Γ-65Β) μόνο οι νόμιμες και αναγνωρισμένες από το κράτος Σχολές Χορού – Ερασιτεχνικές και Επαγγελματικές – μπορούν να διδάσκουν όλα τα είδη χορού ή ορισμένα από αυτά, κυρίως Μπαλέτο, Σύγχρονο – Μοντέρνο, Ρυθμική-Μουσικοκινητική Αγωγή, Ιστορικούς και Θεατρικούς χορούς (κάρακτερ).Οι Σχολές αυτές έχουν πάρει τη σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και τα αρμόδια τμήματα πολιτισμού των κατά τόπους Περιφερειών, μετά από αυστηρό έλεγχο.

Η άδεια αυτή αποτελεί την επίσημη πιστοποίηση ότι πληρούνται οι ουσιαστικές και τυπικές  προϋποθέσεις (κτιριολογικές, οργανωτικές και προσόντα ιδρυτή και καλλιτεχνικού διευθυντή) για την ορθή και ασφαλή διδασκαλία του έντεχνου χορού, ιδίως στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες.   Βάσει νόμου, κανένας φορέας δεν δικαιούται να αναπτύσσει παρόμοια δραστηριότητα, χωρίς τη σχετική άδεια (Σχολεία, Δήμοι, Γυμναστήρια, Σύλλογοι, Κέντρα Χορού, Πνευματικά και Πολιτιστικά Κέντρα, Studios κ.λπ.).

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Σχολών Χορού Ελλάδας

Διπλωματούχων Αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού & τις Περιφέρειες ιδρύθηκε το 1998, με σκοπό τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προστασία των μελών του.

Οι σχολές – μέλη του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. διαθέτουν ειδικό σήμα – εγγύηση της νομιμότητας-το οποίο αναγράφει και τον αριθμό αδείας τους.

Το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. διαθέτει  Νομικούς και Οικονομικούς Συμβούλους, οι οποίοι είναι στη διάθεση όλων των ενεργών μελών παρέχοντας τις υπηρεσίες τους.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλες νόμιμες σχολές χορού, που δεν είναι μέλη του Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. 

Απλά  οι γονείς, πριν εγγράψουν τα παιδιά τους, θα πρέπει να ενημερώνονται είτε από τη διεύθυνση της εκάστοτε σχολής για τα διαπιστευτήριά της (Αναγνωρισμένα Διπλώματα ιδιοκτήτη ή Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Άδεια Ίδρυσης και Λειτουργίας) είτε από την Περιφέρεια της περιοχής τους αν η συγκεκριμένη σχολή έχει νομίμως αδειοδοτηθεί.

Για τις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού τριετούς φοίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται μόνο από το επίσημο site του Υπουργείου Πολιτισμού http://www.culture.gr

 

Πηγή: iefimerida.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES