Η θεωρία των πιάτων

Γυναικα

4moms team , 18-05-2017

Το κείμενο της Σιμώνης Δημητρακοπούλου ήρθε σαν ευχάριστη έκπληξη λίγο καιρό πριν να μου φτιάξει την ημέρα. Τρία επεισόδια, με χιούμορ γραμμένα, που θυμίζουν την καθημερινότητα κάθε εργαζόμενης μητέρας, συζύγου, νοικοκυράς, γυναίκας… Διαβάστε και γελάστε άφοβα!

H Θεωρία των πιάτων . Μου. Σκηνή 1.

Γυρνάς σπίτι κομμάτια. Πρωί έφυγες , νύχτα τώρα. Βρίσκεις μετά από εκσκαφές   το κλειδί μέσα στη τσάντα και ανοίγεις την πόρτα του σπιτιού σου. Σπίτι μου σπιτάκι μου; Ε, αυτό. Βγάζεις τις γόβες με επιφωνήματα ανακούφισης. Ήρθα , φωνάζεις, για να πάρεις την ταυτόχρονη απάντηση από τρεις διαφορετικές φωνούλες Γειαααα…

Όχι αγκαλιά, όχι φιλί. Φωνή και αυτή πίσω από την πόρτα του δωματίου τους. Έστω . Εφηβεία .Και προεφηβεία η μικρή. Και η μεγάλη; Μεταεφηβεία, ίσως.

Σέρνεις τον εαυτό σου ως την κουζίνα. Έχεις πει θα κάνεις διατροφή. Κορμί θα γίνεις. Βρίσκεις τα μπιφτέκια που είχες φτιάξει χτες βράδυ και τη σαλάτα… όχι, το μπωλ είναι άδειο, δεν πειράζει, αρκεί που την έφαγαν τα παιδιά . Σκέτα μπιφτέκια λοιπόν, μια χαρά. Ε, έχουν και λίγη ντομάτα μέσα , σαν να έφαγες σαλάτα θα είναι. Τα ζεσταίνεις και οδεύεις προς το νεροχύτη να βάλεις ένα ποτήρι νερό.

Μεγάλο λάθος. Κούπες , κουπίτσες , κουπάκια. Πιάτα , πιατάκια , μπωλάκια. Κουτάλια , κουταλάκια. Τοποθετημένα με μεράκι στον νεροχύτη. Σου .

Θέλεις να κάνεις πίσω , να κάνεις ότι δεν είδες. Μετράει; Καλά το πρωί δεν άστραφτε ο νεροχύτης από χλωρίνες και τα συναφή;

Θέλεις να φωνάξεις, να ουρλιάξεις. Πονάνε ακόμα οι πατούσες σου από τη γόβα (Αύριο μπότα). Δεν είδες τα παιδιά , όμως, όλη μέρα. Με φωνές θα αρχίσεις; Άσε που διαβάζουν . Σίγουρα. Ε, δεν τα πλένεις να τελειώνεις ; Ένα τεταρτάκι , μισή ωρίτσα μάξιμουμ θα σου πάρει.

 Η Θεωρία των πιάτων . Μου. Σκηνή 2.

Βρίσκεσαι για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ μπροστά από το νεροχύτη. Εσύ και αυτός απέναντι. Του ρίχνεις ένα βλέμμα υποτιμητικό. Η κούρασή σου τρελή. Υποχωρείς προσωρινά και καταλήγεις έξω από το δωμάτιο της κόρης σου ν. 1 . Θέλεις να μου πεις γιατί δεν έπλυνες τα πιάτα που χρησιμοποίησες, ρωτάς με ήρεμο τόνο. Δεν χρησιμοποίησα κανένα πιάτο, η απάντηση έτοιμη. Υποθέτεις ότι ο γεμάτος νεροχύτης είναι δημιούργημα των υπολοίπων δύο κοριτσιών. Χτυπάς την πόρτα της κόρης ν. 2. Ίδια ερώτηση, πανομοιότυπη απάντηση . Περίεργο. Όλα τα πιάτα τα χρησιμοποίησε η μικρή μόνη της. Έξω από την πόρτα της κόρης ν. 3 χωρίς να προλάβεις να ρωτήσεις έρχεται η απάντηση: Δεν είναι δικά μου, τα δικά μου τα έπλυνα.

Καταλήγεις μπροστά από το τέρας και πλένεις πάλι μόνη σου το χαμό . Ταυτόχρονα αναρωτιέσαι μήπως το σπίτι έχει φαντάσματα. Σε ψιλοπιάνει και το παράπονο. Καλά, δουλεύω όλη μέρα , να κάνω και τη δούλα μετά;

 Η Θεωρία των πιάτων . Μου. Σκηνή 3.

Τρίτο βράδυ , νεροχύτης μαμά 2-0. Είναι το βράδυ μου σήμερα , το νιώθω.

Δεν κάνω τη γύρα της ζητιάνας πόρτα – πόρτα. Ορμάω στο δωμάτιο της μεγάλης με ύφος αποφασισμένης γυναίκας και με κοφτές προτάσεις που δεν επιδέχονται όχι την εξαναγκάζω να σηκωθεί και να πλύνει το βρωμερό περιεχόμενο του νεροχύτη που για μία ακόμη φορά δημιούργησε το αχόρταγο φάντασμα του σπιτιού. Εκείνη φωνάζει, γκρινιάζει . Είμαι άδικη λέει. Εκείνη δε χρησιμοποίησε ούτε ένα πιάτο. Μουτρώνει, δε μου μιλάει. Πλένει τα πιάτα και σπάει τα μισά. Τα πιο λερωμένα, πιστεύω για να μη χρειαστεί να τα πλύνει. Ρετάλια κλίνομαι στο δωμάτιό μου . Κοιμάμαι με τις γόβες.

 Η Θεωρία των πιάτων . Μου. Σκηνή 4.

Τέταρτο βράδυ. Νεροχύτης- μαμά 2-1. Πάμε για ισοπαλία.

Σήμερα δεν αντέχω άλλες φωνές, δεν μπορώ τους εκνευρισμούς. Παίρνω τη βοήθεια του κοινού. Στο τηλέφωνο η κολλητή μου. Α, αυτό είναι όλο; Μου λέει. Είναι απλό, ρώτησα την ψυχολόγο μου. Αφήνεις παιδί μου τα πιάτα άπλυτα. Να μαζεύονται. Ε , κάποια στιγμή θα τα πλύνουν.    Αλήθεια; Τη ρωτάω; Αλήθεια , μου λέει. Το έκανες; Τη ρωτάω. Το κάνω τώρα μου λέει, διανύω τη 2η μέρα.

Χαρούμενη αφού φάω προσθέτω και το δικό μου πιάτο στο σωρό του νεροχύτη και αποχωρώ . Κοιμάμαι σαν πουλάκι.

Η Θεωρία των πιάτων . Μου. Σκηνή 5.

Πέμπτο βράδυ. Νεροχύτης- μαμά 3-1. Είναι θέμα στρατηγικής , όμως. Ετοιμάζομαι για τη μεγάλη νίκη.

Πιάτα παντού. Μέσα στο νεροχύτη, έξω από το νεροχύτη. Στο σαλόνι. Η μικρή μπαίνει στην κουζίνα , ανοίγει το συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα, δεν βρίσκει ούτε ένα. Συλλέγει ένα κουτάλι από το εξωτερικό στρώμα του νεροχύτη , το ξεπλένει και το χρησιμοποιεί.

Παίρνω την κολλητή μου στο τηλέφωνο να μάθω τα νεώτερα. Πλύθηκαν τα πιάτα σπίτι της; Ε, τα έπλυνα όλα εγώ μου είπε, αλλά μόνο για σήμερα, αφού περίμενα κόσμο, τι να έκανα.

Και τότε συμβαίνει. Αρχίζει πρώτα με ένα τρέμουλο, σιγανό , μετά γίνεται έντονο. Βγαίνει από κάπου μία φωνή, από εμένα μάλλον, μία φωνή κάποιας άλλης: «ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΟΛΕΣ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΩ ΚΑΘΑΡΗ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΣΕΙ . ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ!»

Ανοίγουν ταυτόχρονα οι πόρτες των δωματίων τους . Έρχονται και οι τρεις και με κοιτούν με βλέμμα υποτιμητικό. Νομίζω αν μπορούσαν θα με κατήγγειλαν για κακοποίηση ανηλίκων .

«Είναι ανάγκη να φωνάζεις; Τα νεύρα σου αλλού , όχι πάνω μας» .

Μετά από τις ανωτέρω σκηνές, υπό1, υπό2 , υπό3 , υπό4 , υπό 5 μπορώ χωρίς φόβο να διατυπώσω τη θεωρία των πιάτων . Μου.  Όταν δεις κάποια γυναίκα σε γενικές γραμμές φιλήσυχη και φιλοπόλεμη μη, να βγαίνει εκτός εαυτού , να παραλογίζεται ακόμα και να ουρλιάζει με αφορμή ένα γεγονός ασήμαντο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τρελή, γκρινιάρα ή παραπονιάρα. Μπορεί για την πάρτη σου έχει πλύνει τα πιάτα πολλές φορές. Πολλές φορές και μία επιπλέον, που κάνει τη ζημιά. Πστ. Τι θα έλεγες να πλύνεις κανένα πιάτο κι εσύ;

                                                                                                                                          

ΥΓ. : Βασισμένο σε εντελεχή έρευνα. Τα γεγονότα που αναγράφονται ανωτέρω δεν διαδραματίζονται αναγκαστικά στο σπίτι μου. Δηλώνω με σιγουριά ότι κάθε φορά που διασχίζω την πόρτα του σπιτιού μου δέχομαι μία τρυφερή αγκαλιά. Τώρα για τα πιάτα… Αυτά.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES