Οι θεραπευτικές ιδιότητες του υγρού στοιχείου

Υγεία

4moms team , 18-04-2017

Η φυσικοθεραπεία βασίζεται σε φυσικά μέσα. Ένα από αυτά είναι και το υγρό στοιχείο, το νερό. Η εφαρμογή του νερού ως μέσο στη θεραπεία ονομάζεται Υδροθεραπεία. Η επίδραση του νερού είναι ευεργετική στην αποκατάσταση σε διάφορες παθήσεις και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα με πρώτο της εμπνευστή τον Ιπποκράτη. Η θεραπευτική δράση του νερού βασίζεται στις ιδιότητες του.

Ιδιότητες του νερού
Άνωση : Ονομάζεται η ανοδική ώθηση. Η άνωση βοηθάει στη μείωση του βάρους του ανθρώπινου σώματος ώστε οι κινήσεις των άνω και κάτω άκρων καθώς και της σπονδυλικής στήλης να γίνονται πιο εύκολα και ελεύθερα. Η άνωση αναιρεί την βαρύτητα που ευθύνεται για την στήριξη μας έξω από το νερό αλλά που καταπονεί το μυοσκελετικό μας σύστημα και φροντίζει τις αρθρώσεις μας. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω διαφόρων παθήσεων δεν επιτρέπεται η φόρτιση των αρθρώσεων όπως και σε άλλες δενείναι δυνατή από τη φύση της πάθησης. ( Παραπληγία – Τετραπληγία ).Ένα βασικό στοιχείο αυτής της ιδιότητας που προσφέρει το νερό βοηθά τον ασθενή λόγω της ελευθερίας των κινήσεων ( των αρθρώσεων ), σε παθήσεις που προσβάλουν το μυϊκό σύστημα να ενεργοποιεί ομάδες μυών που πάσχουν και με ελάχιστη εφαρμοσμένη δύναμη αυτοί να παράγουν έργο. ( π.χ δυσκολία στην έκταση του γόνατος ).

Υδροστατική Πίεση

Η υδροστατική πίεση ασκείται σε όλες τις επιφάνειες ενός βυθισμένου σώματος και αυξάνεται όσο αυξάνεται το βάθος. Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού συμβάλει στην ομαλή καρδιοαγγειακή λειτουργία και την λειτουργία του λεμφικού συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση των οιδημάτων και αιματωμάτων. Επίσης η πίεση στο στήθος προκαλεί την αποβολή περισσότερου αέρα από τους πνεύμονες βοηθώντας έτσι την αναπνευστική λειτουργία και την ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών.

Αντίσταση Ρευστού

Η κίνηση του σώματος στο νερό εμποδίζεται από την αντίσταση του ρευστού. Η αντίσταση του νερού βοηθά στην ενδυνάμωση και ενεργοποίηση των μυών ολόκληρου του ανθρωπίνου σώματος. Με διάφορες προσθήκες που τοποθετούνται στα άκρα, όπως πέδιλα στα ( κάτω άκρα ), επιφάνειες στα χέρια τα λεγόμενα « χεράκια » ή ακόμη και βαράκια όπως και ανάλογα με τη θέση και ταχύτητα που εκτελούνται οι ασκήσεις αντίστοιχα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται η αντίσταση.

Θερμοκρασία

Η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για θεραπευτικούς σκοπούς θεωρείται στους 33 -35ο C. Με την κατάλληλη θερμοκρασία και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες χαρακτηριστικές ιδιότητες του νερού προάγεται η μυϊκή χαλάρωση, μειώνεται ο μυϊκός σπασμός και η σπαστικότητα, και δρα αναλγητικά.

Θεραπευτικός σκοπός της Υδροθεραπείας

v Προάγει τη μυϊκή χαλάρωση

v Μειώνει την ευαισθησία στον πόνο

v Μειώνει το μυϊκό σπασμό και την σπαστικότητα

v Αυξάνει την ευκολία κίνησης της άρθρωσης βελτιώνοντας και διατηρώντας την τροχιά των δύσκαμπτων αρθρώσεων

v Ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις μπορούν να ξεκινήσουν πιο γρήγορα επισπεύδοντας το χρόνο της αποκατάστασης

v Προλαμβάνει την εμφάνιση παθήσεων

v Αυξάνει τη μυϊκή δύναμη στις περιπτώσεις υπερβολικής αδυναμίας

v Μειώνει τις βαρυτικές δυνάμεις ( αρχική κινητοποίηση )

v Βελτιώνει την περιφερική και λεμφική κυκλοφορία συμβάλλοντας έτσι στην απορρόφηση οιδημάτων και αιματωμάτων

v Βελτιώνει την κιναισθησία του σώματος και την σταθερότητα του κορμού

v Βελτιώνει το ηθικό και την αυτοπεποίθηση του ασθενούς ( ψυχολογικά )

v Βοηθά στην απόκτηση της ισορροπίας

Η Υδροθεραπεία είναι κατάλληλη για τις παρακάτω παθήσεις

v Παραπληγία – Τετραπληγία

v Εγκεφαλικά Επεισόδια

v Εγκεφαλική Παράλυση

v Ορθοπεδικές και Ρευματικές παθήσεις

v Μετεγχειρητική Αποκατάσταση

v Καρδιοαναπνευστικές Παθήσεις

v Αθλητικές Κακώσεις

Η Υδροθεραπεία είναι από τους πιο ασφαλής τρόπους για την αποκατάσταση των ασθενών.

Άρθρο του φυσικοθεραπευτή Γιώργου Γκούντα με πηγή από το βιβλίο του Andrea Norm Bates Hanson

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES