Η θεραπευτική επικοινωνία στις σχέσεις μας

Cause over Life

Η Θεραπευτική Επικοινωνία είναι μια ικανότητα που μαθαίνεται και μπορεί να δημιουργήσει τις πιο ισχυρές και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις.

Όπως διατυπώθηκε πρόσφατα σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο αναγνωρισμένες επιστημονικές έρευνες παγκοσμίως, το κλειδί για μια ευτυχισμένη ζωή δεν είναι ούτε η μεγάλη επαγγελματική επιτυχία, ούτε το να πετύχουμε όλες τις προσωπικές μας φιλοδοξίες ή άλλοι παρόμοιοι στόχοι.

Τι είχαν κοινό με διαφορά όλοι αυτοί οι άνθρωποι που ήταν πιο ευτυχισμένοι και ζούσαν μια πιο καλή ζωή; Το κοινό τους χαρακτηριστικό, εκείνο που όπως αποδεικνύεται είναι πιο σημαντικό από οποιοδήποτε άλλο μεμονωμένο χαρακτηριστικό, ήταν και είναι οι αληθινές, βαθιές και ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Όλοι μας χρειαζόμαστε τέτοιες σχέσεις για να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι. Όλα τα αγαθά του κόσμου δεν έχουν αξία χωρίς πραγματική αγάπη, χωρίς ειλικρινή στοργή και χωρίς να τα μοιραζόμαστε. Για να έχουμε όμως τέτοιες ουσιαστικές σχέσεις είναι απαραίτητο να επενδύσουμε χρόνο και εμπιστοσύνη. Φυσικά υπάρχει ο φόβος, υπάρχουν οι θεωρήσεις που έχουμε για τους άλλους ανθρώπους και υπάρχει το παρελθόν με τις εμπειρίες μας, καλές ή κακές, οι οποίες μας λένε πώς να συμπεριφερθούμε την επόμενη φορά, με τον επόμενο άνθρωπο. Όλα αυτά υπάρχουν μέσα μας και είναι καθοριστικό να τα γνωρίσουμε, να τα εξετάσουμε και να χειριστούμε με τρόπο τέτοιο που να είναι προς όφελος μας.

Η ερώτηση όμως που πρέπει να γίνει σε αυτό το σημείο είναι «αν θέλω να βελτιώσω ή να δημιουργήσω μια βαθιά και ουσιαστική σχέση, από πού πρέπει να ξεκινήσω;».

Αυτή η ερώτηση είναι τόσο εύλογη και όλοι μας την έχουμε κάνει κατά καιρούς. Η απάντηση είναι γνωστή από παλιά και όμως ο άνθρωπος μέσα στην καθημερινότητα του φαίνεται να την ξεχνάει. Όλο το παιχνίδι των σχέσεων, είτε μιλάμε για σχέσεις φίλων, είτε για μια οικογένεια, είτε για ένα ζευγάρι, όλο το παιχνίδι παίζεται στην Επικοινωνία!

Στην επικοινωνία χτίζεται η εμπιστοσύνη, στην επικοινωνία χτίζεται η στοργή, στην επικοινωνία χτίζεται η κατανόηση. Χωρίς επικοινωνία τίποτα δεν υπάρχει και η επικοινωνία έχει τη δύναμη να δημιουργήσει τα πάντα. Η επικοινωνία είναι ισότιμο των πράξεων επειδή είναι μια πράξη από τη φύση της. Η πράξη είναι κάτι που κάνουμε. Και η επικοινωνία είναι κάτι που κάνουμε, ή που δεν κάνουμε πολλές φορές. Η επικοινωνία έχει κανόνες, νόμους και αρχές και χωρίς να έχουμε ενστικτώδη ή συνειδητή κατανόηση τους περπατάμε στα τυφλά.

 

Τα Βασικά Στοιχεία της Θεραπευτικής Επικοινωνίας

Μια ειλικρινή και ουσιαστική ανθρώπινη σχέση λειτουργεί θεραπευτικά για τον καθένα μας. Αυτό που ουσιαστικά θεραπεύει το μυαλό και την καρδιά είναι η σωστή επικοινωνία. Ας δούμε από τι αποτελείται η σωστή και θεραπευτική επικοινωνία:

 

  1. Επικοινωνώ για να Κατανοήσω

Ύψιστος σκοπός της επικοινωνίας είναι η «Κατανόηση». Αν αυτό που θέλετε να κάνετε είναι να χτίσετε ουσιαστικές σχέσεις και να είστε ευτυχισμένοι πρέπει να είστε πρόθυμοι να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια να επικοινωνήσετε με κάποιον μέχρι να επιτύχετε πλήρη κατανόηση.

Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του πραγματικότητα, τον δικό του τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Είναι καθήκον μας να δούμε πως βλέπει τον κόσμο, από τα μάτια του, όπως είναι καθήκον μας να τον βάλουμε να δει τον κόσμο από τα μάτια μας. Αυτό σημαίνει πραγματική ανταλλαγή απόψεων, δηλαδή ανταλλαγή του «πως βλέπω εγώ τον κόσμο ή το εκάστοτε θέμα που συζητάμε».

 

  1. Να Είμαι Πρόθυμος να Επικοινωνώ Οτιδήποτε

Για να επικοινωνήσω κάτι πρέπει να έχω το θάρρος να το κοιτάξω μέσα μου. Αν το κοιτάξω και έχω το κουράγιο να παραδεχτώ ότι το κοιτάω μπορώ έπειτα να το επικοινωνήσω προς τα έξω, σε κάποιον άλλον. Αν θέλουμε πραγματικά να μας γνωρίσουν οι άλλοι, τότε πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μοιραστούμε οτιδήποτε έχουμε.

Πρέπει να λέμε οτιδήποτε; Όχι απαραίτητα. Σκοπός δεν είναι να δημιουργηθεί μια αίσθηση υποχρέωσης ή μια κατάσταση όπου ο ένας πρέπει να δίνει συνεχώς αναφορά στον άλλον. Τι θα πρέπει να επικοινωνούμε; Οτιδήποτε έρχεται στο νου αυτόματα, κατά τη διάρκεια που συναναστρέφομαι ή σκέφτομαι ένα άτομο, μαρτυράει ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να «επικοινωνηθούν» σε αυτό το άτομο.

Αν δεν τα επικοινωνήσουμε, τότε θα έχουμε δημιουργήσει μια μικρή απόσταση. Αυτή η απόσταση θα δημιουργήσει στον άλλον άνθρωπο μια αίσθηση μυστηρίου, ότι κάτι υπάρχει άγνωστο, ασαφές. Δεν μπορεί όμως να βρει τι είναι.

Πολλές φορές δουλεύω με ζευγάρια, τον έναν ή και τους δύο μαζί, στα πλαίσια μιας συνεδρίας coaching. Ένα ποσοστό της τάξεως του 98% έχει μυστικά από τους συντρόφους του και είναι απρόθυμο να επικοινωνήσουν για ποικίλα θέματα.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ισχυρίζονται ότι αυτά τα μυστικά δεν έχουν καμία σχέση με το γεγονός ότι ανησυχούν για τον σύντροφό τους, ότι ζηλεύουν λιγότερο ή περισσότερο, ότι τσακώνονται που και που, ότι… Μάλιστα θα φτάσουν στο σημείο να που ότι τέτοια μυστικά προστατεύουν την αρμονία του ζευγαριού. Αν και κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται αληθινό, και δέχομαι ότι οι άνθρωποι κατά κύριο λόγο δεν είναι πρόθυμοι να ακούσουν τα πάντα, ωστόσο δεν συντελεί στα αλήθεια σε κάποια αρμονία ή «ευτυχία». Είναι απλώς μια δικαιολογία όταν φοβόμαστε να αναλάβουμε το βάρος της υπευθυνότητας για όσα σκεφτόμαστε ή έχουν συμβεί.

  1. Να Είμαι Πρόθυμος να Ακούσω Οτιδήποτε Χωρίς να Κατακρίνω

Έστω ότι ένας άνθρωπος είναι πρόθυμος να επικοινωνήσει για οτιδήποτε, πρέπει να υπάρχει και στην άλλη άκρη της γραμμής ένα άλλο άτομο πρόθυμο και ικανό να ακούσει οτιδήποτε χωρίς να κρίνει. Θα το ξαναπώ, «χωρίς να κατακρίνει».

Θέλεις να ακούσεις μια ιδανική ιστορία ή θέλεις να ακούσεις την αλήθεια; Θέλεις να γνωρίζεις και να κατανοείς την αλήθεια ή θέλεις να την κάνεις να μοιάζει όπως βολεύει; Τις περισσότερες φορές λέμε ότι θέλουμε να ξέρουμε την αλήθεια, όμως αυτό είναι απλώς μια ψευδής δήλωση. Οι άνθρωποι δυσκολεύονται με την αλήθεια, δεν τη θέλουν.

Τα παιδιά επιθυμούν να ακούσουν ένα παραμύθι για τους γονείς τους, για τη ζωή. Οι σύντροφοι θέλουν να ξέρουν μόνο αυτό που τους βολεύει από τον άλλον. Και οι φίλοι θέλουν να πιστεύουν μόνο αυτό που τους είναι απαραίτητο. Γιατί είναι δύσκολο να ακούμε την αλήθεια;

Επειδή μετά πρέπει να την αποδεχτούμε, πρέπει να συμφιλιωθούμε και να την κατανοήσουμε. Υπάρχει μια ισχυρή ψευδαίσθηση ότι η αλήθεια πονάει, όμως δεν αναλογιζόμαστε πόσο πονάει το παραμύθι. Η αλήθεια φαίνεται να πονάει μόνο όσο δεν είμαστε ειλικρινά πρόθυμοι να την δούμε και να την κατανοήσουμε.

Αγκαλιάστε την και ελευθερωθείτε. Μην την κατακρίνεται, σχεδόν μη την σχολιάζετε, απλώς κατανοήστε την. Ο ψυχολόγος δεν μιλάει, το ίδιο κάνει και ο σωστός εξομολογητής. Αυτό σημαίνει να δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Χωρίς αυτή την αίσθηση εμείς οι άνθρωποι, που κατά βάση είμαστε φοβισμένοι ότι θα μας βλάψει αν πούμε την αλήθεια, δε θα μπορέσουμε να είμαστε ειλικρινείς.

Το παιχνίδι της επικοινωνίας θέλει πάντοτε δύο άτομο. Και τα δύο πρέπει να κατανοούν και να εφαρμόζουν αυτές τις αρχές.

 

  1. Να Αναγνωρίζω Μηχανισμούς Χειρισμού

Μηχανισμός χειρισμού είναι μια συμπεριφορά (περιλαμβάνει σκέψη, συναίσθημα και πράξη) που σκοπεύει να επηρεάσει την συμπεριφορά του άλλου ατόμου χωρίς εκείνος να το καταλαβαίνει συνειδητά.

Παράδειγμα: Το μωρό που κλαίει μαθαίνει να ελέγχει τους γονείς του επειδή τους κάνει να ανησυχούν. Ένα κοινωνικά αδύναμο άτομο χρησιμοποιεί μια ταυτότητα θύματος για να κερδίσει προσοχή, συμπόνια και συνεργασία. Ο εραστής Α’ λέει πόσα πράγματα έχει κάνει για τον σύντροφό του Β’ προκειμένου εκείνος (ο Β’) να υποκύψει σε ένα αίτημα του πρώτου (Α’). Ένας φίλος μας θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχαμε κανονίσει και εμείς του κάνουμε ένα νεύμα αποδοκιμασίας, ώστε να αισθανθεί άσχημα.

Κάθε προσπάθεια χειρισμού σκοπεύει στο να ελέγξει τις αντιδράσεις του άλλου ανθρώπου, με το να του προκαλέσει αρνητικό συναίσθημα.

Αυτές οι ενέργειες γίνονται από το υποσυνείδητο, επειδή λειτουργεί κατά βάση εγωιστικά και παρακινείτε από τον φόβο. Για αυτό θέλει να ελέγξει τους άλλους ανθρώπους. Όμως οι άνθρωποι το καταλαβαίνουν μέσα τους αν προσπαθείς να τους ελέγξεις. Μπορεί να μένουν προσκολλημένοι σε κάποιον για χρόνια, να διατηρούν σχέσεις που δεν τους κάνουν καλό, χωρίς ποτέ να είναι ευτυχισμένοι.

Στο βαθμό που μια επικοινωνία βάλετε από αυτόματους και υποσυνείδητους μηχανισμούς ελέγχου, σε αυτό το βαθμό δεν θα υπάρχει αληθινή ευτυχία από αυτή τη σχέση. Δεν έχει σημασία πόσα κάνει αυτός ο άνθρωπος για εσάς, αληθινή ευτυχία δεν θα υπάρχει.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι μια ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού μας. Αν βλέπουμε καθαρά τι συμβαίνει μέσα μας, αν έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε τα κίνητρα μιας επιθυμίας μας και αν έχουμε τη δύναμη να ελέγξουμε τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά τις βιογενείς υποσυνείδητους μηχανισμούς ελέγχου που σκοτώνουν την πραγματική σύνδεση των ανθρώπων.

 

Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος είχε στη ζωή του, ακόμα και αν ήταν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, μια γεύση αληθινά θεραπευτικής επικοινωνίας, στα πλαίσια μιας βαθιάς και ουσιαστικής ανθρώπινης σχέσης. Είναι στο χέρι μας να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας και τις σχέσεις που έχουμε σήμερα στο υλικό της ευτυχίας.

Στο παρόν άρθρo αναφέραμε μόνο κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την θεραπευτική επικοινωνία. Να θυμάστε ότι δεν είναι φυσική ικανότητα και πρέπει κανείς να τη μάθει (έστω και εμπειρικά).

 

Nassos Theodosopoulos

Μέθοδος που έχω ιδρύσει: NT METHOD
Site: www.ntmethod.com
email: [email protected]
Τηλ: +30 6956007185
Facebook εταιρίας: ntmethod
Facebook Νάσου: nasost

Το moto της NT Method (εν συντομία NTM) είναι Cause Over Life (Αιτία Πάνω στη Ζωή), όπου και εννοεί ότι “μπορεί κάποιος να έρθει σε θέση αιτία στη ζωή του”, δηλαδή “να πάρει πίσω τον έλεγχο και τη μοίρα του”.

Νάσος Θεοδοσόπουλος
Νάσος Θεοδοσόπουλος
Cause Over Life
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES