Girl Up! Μόνο για κορίτσια!

Βάσως pick

 
To GIRL UP δημιουργήθηκε για να «αγκαλιάσει» την αντίδραση των έφηβων κοριτσιών και να την μεταμορφώσει σε κάτι σπουδαίο και αξιοποιήσιμο. Πόσο σημαντική περίοδος στη ζωή μας υπήρξε η εφηβεία αλήθεια…Όλες μας έχουμε να θυμόμαστε σημαντικές στιγμές,εκρήξεις θυμού,αντιδραστικές συμπεριφορές στους γονείς μας που μας έβαζαν όρια,ερωτικές απογοητεύσεις που μας “έριχναν στα πατώματα”και χάναμε κάθε είδους αυτοπεποίθησης για τον εαυτό μας..Ναι η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη περίοδος για όλα τα κορίτσια και το Girlup δίνει την απόλυτη στήριξη για τα κορίτσια που αισθάνονται την ανάγκη και όχι μόνο να το γνωρίσουν!

 Η πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά λοιπόν που γίνεται απο τις ιδρύτριες Δέσποινα Πολυχρονίδου και Χαρά Βλαχοδήμου μου έδωσε την αφορμή για να κάνω μια κουβέντα μαζί τους!

Δείτε τη:

1.Τι είναι το girl.up;

Το GIRL UP είναι η πρώτη εθελοντική οργάνωση στην Ελλάδα για έφηβα κορίτσια.

Είναι ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης των κοριτσιών.

2.  Ποιές είναι οι ιδιότητες σας;

Η Δέσποινα Πολυχρονίδου είναι Δημοσιογράφος με πτυχίο Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση Κοινωνική Πολιτική (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και Μεταπτυχιακό στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας). Η Χαρά Βλαχοδήμου είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια με πτυχίο Ψυχολογίας από το Α.Π.Θ και μεταπτυχιακό κλινικής ψυχολογίας στο Leiden University of Nederlands.

14797473_10209377919938669_1501505167_n

3.Ποιός ήταν ο λόγος που σας ώθησε για να το δημιουργήσετε;

Μια μέρα, η Δέσποινα με κάλεσε σπίτι της και μου ανέφερε την συγκεκριμένη ιδέα. Ήταν ένα από τα όνειρα της και εγώ ήδη εργαζόμουν με ομάδες γυναικών και εφήβων. Μου ζήτησε λοιπόν, να αναλάβω το συμβουλευτικό κομμάτι . Από εκείνη τη μέρα, συνεργαζόμαστε και μεταμορφώνουμε την ιδέα μας σε πράξη.

4.Ποιός είναι ο σκοπός σας;

Σκοπός μας είναι να εισάγουμε την έννοια της κοινότητας στην εφηβική ηλικία με την σωστή της μορφή- αυτή της αλληλεγγύης και της ασφάλειας. Θέλουμε επίσης να προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη στο μυαλό των κοριτσιών και στα συναισθήματά τους, να ακούσουμε τις ανησυχίες τους και τους φόβους τους και να τους δείξουμε τρόπους για να είναι δημιουργικές και χαρούμενες.

14639609_1157789794311401_5312292314088284364_n

 

5.Πιστεύετε πως τα κορίτσια είναι πιο απελευθερωμένα;Μιλούν πιο εύκολα για θέματα που τις αφορούν και θεωρούνται ταμπού;

Ναι, είναι πιο εύκολο να ανοιχτούν στους άλλους. Το ίντερνετ, άνοιξε δρόμους και τα social media έχτισαν πολλά χρόνια αυτό το μονοπάτι – άλλωστε εκφράζονται δημόσια με κάθε τρόπο – με τραγούδια, με selfie, με status.

6.Ποιός είναι ο τρόπος που τις προσεγγίζετε;Γίνονται κάποιες ομαδικές συνεδρίες;

Γίνονται ομαδικές συνεδρίες που μιλάμε και κάνουμε όμορφα πράγματα, όπως κολάζ ή παρακολουθούμε βίντεοπροβολές, σχολιάζουμε επίκαιρα θέματα, και λύνουμε προβλήματα όπως το άγχος για το σχολείο, ή ένας καυγάς στο σπίτι.

14642591_10209282805320863_883953370_n

7.Υπάρχει ανταπόκριση;

Ενώ δεν έχει καιρό που ξεκινήσαμε τις δράσεις, η ανταπόκριση των κοριτσιών είναι συνεχής και αύξουσα. Δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής από έφηβες και πλέον μας προσεγγίζουν και μέσω e-mail ή της φόρμας που υπάρχει στο site μας για να συζητήσουν μαζί μας διάφορους προβληματισμούς τους. Έτσι φαίνεται η ανάγκη που υπάρχει στη συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο για συμβουλευτική και υποστήριξη.

8.Θεωρείτε πως οι μαμάδες παίζουν τις περισσσότερες φορές θετικό ή αρνητικό ρόλο;

Οι μαμάδες αποτελούν τον πιο σημαντικό κρίκο στην επικοινωνία με τις έφηβες και αυτό γιατί έχουν δυαδικό ρόλο. Αυτόν της μαμάς και της φίλης. Αν έχουν δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τα κορίτσια τους και ταυτόχρονα έχουν θέσει τα όρια τους, ανακουφίζουν μεγάλο βάρος από την εσωτερική αναταραχή που προκαλεί η εφηβεία, από μόνη της. Από την άλλη, αν δεν χτιστεί μια ασφαλής και ουσιαστική σχέση με τη μητέρα, η έφηβη, τις περισσότερες φορές, κλείνεται στον εαυτό της και σηκώνει τείχη γύρω της.

9.Πιστεύετε πως τα κορίτσια μιλούν πιο εύκολα στον μπαμπά ή στη μαμά;

Ο μέσος όρος των κοριτσιών, νιώθει πιο άνετα να μιλάει στην μαμά. Η μαμά δεν ήταν πάντα μητέρα, έχει περάσει από το ίδιο στάδιο, από τις ίδιες εμπειρίες, ίσως με διαφορετικό τρόπο αλλά μπορεί να νιώσει την κόρη, αν θέλει. Συνεπώς οι έφηβες έχουν ανάγκη την συζήτηση με τη μητέρα τους. Από την άλλη, υπάρχουν περιπτώσεις που ο μπαμπάς έχει καλύτερη τακτική στην επικοινωνία και έρχεται πιο κοντά στο παιδί από ότι η μητέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έφηβη δημιουργεί μια πολύ δυνατή σχέση με το μπαμπά, αλλά δεν παύει να της λείπει το δέσιμο με το γυναικείο φύλο.

14610821_10209233732414071_650517800_n

10.Υπάρχουν περιπτώσεις κοριτσιών που σας έφεραν ακόμα και εσάς σε δύσκολή θέση;

Υπήρξε περίπτωση που νιώσαμε πολύ έντονα την ανάγκη της έφηβης για βοήθεια. Και ποτέ δε σταματάει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιες έφηβες είναι πιο γονείς από τους γονείς τους και δεν έχουν ζήσει ποτέ παιδικά ή εφηβικά χρόνια.

11.Πείτε μας τρία βασικά πράγματα που πρέπει να έχει μια έφηβη του σήμερα
Να έχει δίψα για γνώση, με στόχο να γνωρίσει τον εαυτό της. Να έχει ανοιχτούς ορίζοντες για να μη βάλει σίδερα στα όνειρα της. Να έχει πίστη στις δυνατότητες της με στόχο να αγγίζει την ευτυχία, όπου και αν βρεθεί. Και θα με συγχωρέσετε αλλά θα βάλω ένα απαραίτητο στοιχείο ακόμα. Να απολαύσει το τώρα και να μην βιάζεται να μεγαλώσει το παιδί μέσα της.

Το Girlup μπορείτε να το βρείτε στο:

www.girlup.gr 

fb : GIRL UP GREECE !

 

 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις

Απο τη Μαρία Κούκνη: Το παιδί γεννιέται ντροπαλό ή γίνεται στη πορεία της ζωής του;

Απο τη Μαρία Κούκνη: Το παιδί γεννιέται ντροπαλό ή γίνεται στη πορεία της ζωής του;

Τι θα θυμάμαι απο τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν

Τι θα θυμάμαι απο τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά

Είδαμε το “Έγκλημα στο Orient Express”μας άρεσε;

Είδαμε το “Έγκλημα στο Orient Express”μας άρεσε;

Το Εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Το Εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Να του δώσω αντιβίωση γιατρέ μου;

Να του δώσω αντιβίωση γιατρέ μου;