Πες μου το καλύτερο ψέμα: τα μυστικά ωφελούν το γάμο;

Γυναικα

«Εάν θέλεις να κρατήσεις ένα μυστικό, δεν πρέπει να το πεις ούτε στον εαυτό σου», George Orwell.

Οι σφυγμοί σου έχουν ανέβει, τα χέρια σου ιδρώνουν, είσαι σε εγρήγορση, το στομάχι σου σφίγγεται, κοκκινίζεις, έχεις έξαψη… Σου θυμίζει κάτι; Όχι δεν είσαι άρρωστη, είσαι ερωτευμένη. Και αυτή η κατάσταση σύμφωνα με μελέτες μπορεί να κρατήσει περίπου εναμιση χρόνο. Μετά… το σκοτάδι!

Στο βιβλίο της η δημοσιογράφος Iris Krasnow (The Secret Lives of Wives: Women share what it really takes to stay married) ισχυρίζεται ότι η εξωσυζυγική σχέση (πραγματική ή πλατωνική) μπορεί να αναζωογονήσει τον γάμο και να τον κάνει πιο δυνατό μακροπρόθεσμα. Η δημοσιογράφος πήρε συνέντευξη από 200 γυναίκες και πέρασε 2 χρόνια ερευνώντας το θέμα.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που θα κάνατε εάν ήσασταν σίγουροι ότι δεν θα το μάθει ποτέ το έτερον ήμισυ η απάντηση στο 65% των γυναικών και στο 80% των ανδρών ήταν θα έκανα σχέση. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Newsweek το 60% των ανδρών και το 50% των γυναικών θα έχουν κάποια στιγμή στην έγγαμη ζωή τους εξωσυζυγική σχέση ή φλερτ.

Μπορούμε να αποφύγουμε τη στατιστική και να έχουμε μια σχέση με το σύζυγο μας όπως ακριβώς την ονειρευτήκαμε; ΜΑΖΙ χωρίς παρεμβολές τρίτων, χωρίς εμπλοκές, χωρίς «μπλεξίματα»;

Μετά τον πρώτο καιρό που είμαστε ερωτευμένοι με το σύντροφο μας, σαν να υπάρχει ένας διακόπτης στον εγκέφαλο και τα «κύτταρα του πάθους» εξαφανίζονται. Συναισθήματα μακροχρόνιας δέσμευσης, αγάπης, εκτίμησης αντικαθιστούν την «κάψα» του έρωτα. Και εσείς μένετε να διερωτάσθε που πήγε το πάθος; Γιατί το σεξ δεν είναι πια τόσο καλό όσο παλιά; Που πήγε η μαγεία; Και προσπαθείτε απεγνωσμένα να τα επαναφέρετε στο προσκήνιο!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν διατηρεί κανείς την ανεξαρτησία του και το πάθος για ζωή βοηθάει και τη σχέση του.

Πολλοί ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι για να διατηρήσεις την αίσθηση της ανεξαρτησίας σου, για να μην χάσεις τον εαυτό σου μέσα σε κοινωνικά σύνολα και σχέσεις είναι σημαντικό να κρατάς μερικά πράγματα για τον εαυτό σου. Με άλλα λόγια να έχεις ένα μυστικό. Αυτό το μυστικό σε διαφοροποιεί, σε κάνει να αισθάνεσαι και πάλι εσύ!

Σκεφτείτε το λίγο. Δεν έχετε κρύψει ποτέ απόδειξη από ψώνια που κάνατε; Ίσως να κάνατε botox και να μην το αποκαλύψατε στον άντρα σας! Ίσως πάλι να πήγατε για ποτό με τις φίλες σας και να φλερτάρατε αυτό το ωραίο αγόρι που σας την έπεσε… τόσο αθώα!

Οι ψυχολόγοι πάλι μας λένε ότι το βασικότερο συστατικό για έναν πετυχημένο γάμο είναι η ειλικρίνεια. Πως, όμως, τα ψέματα – γιατί τα μυστικά πολλές φορές οδηγούν αναπόφευκτα σε ψέμα – συνάδουν με την ειλικρίνεια;

Προσωπικά πιστεύω ότι εξαρτάται από το ψέμα. Όσο το “μυστικό” και άρα το ψέμα που προκύπτει δεν βλάπτουν τις οικογενειακές σας σχέσεις τότε είναι ανώδυνο. Γιατί εντάξει όλες μπορεί να έχουμε πάρει ένα ακόμη ζευγάρι παπούτσια ενώ δεν έπρεπε, όλες μπορεί να περάσαμε μια ημέρα στο σπα ενώ δεν έπρεπε και να είπαμε ψέματα ότι ήμασταν για δουλειές, όλες έχουμε πει κατά καιρούς ψέματα για τα έξοδα μας, αλλά δεν θα διαλυθεί και το σπίτι μας εάν το μάθει ο άντρας μας!

Καλό το πάθος και ο πόθος κορίτσια, αλλά η μακροχρόνια δέσμευση, σε γεμίζει ποικιλλοτρόπως… και δεν είναι εφήμερη. Είναι οι στιγμές της άνετης σιωπής, που δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προσπάθεια. Είναι η άνεση της καθημερινότητας και της ρουτίνας. Εϊναι η αίσθηση ότι έχεις το δικό σου λιμάνι. Είναι η προσμονή της οικογένειας. Είναι η ευτυχία των παιδιών. Είναι η εκτόνωση στον τσακωμό. Είναι η χαρά όταν ξανασμίγεις. Και ναι είναι το σίγουρο σεξ, το οποίο κάποτε σου αρεσε θυμάσαι; Προσπάθησε, λοιπόν, να ξαναβρεις το χαμένο πάθος. Και εντάξει μπορεί να μην το βρεις ακριβώς όπως το θυμάσαι αλλά σίγουρα εάν δεν παρατήσεις τη σχέση σου και δεν αφεθείς κάπου στο δρόμο θα ανακαλύψεις την αληθινή μαγεία. Και εάν τα προβλήματα επιμένουν παρά τις προσπάθειες, τι τους έχουμε τους ειδικούς;;;

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES