TedXKids: Η Μαρία Αγγελοπούλου μας μιλά για τρισδιάστατα ταξίδια

Ωρα Για Θεατρο

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου (9:30 – 17:00) μαζί με τα παιδιά ετοιμαζόμαστε να κάνουμε “Τρισδιάστατα Ταξίδια”. Το 2o [email protected] θα φιλοξενηθεί στο χώρο της OTE Academy (Πέλικα & Σπάρτης 1, Μαρούσι) όπου θα ταξιδέψουμε σε έναν κόσμο περιπέτειας και ανακάλυψης. Στην εκδήλωση παιδιά και ενήλικες αναλαμβάνουν ρόλο ομιλητή με κοινό σημείο αναφοράς την ανταλλαγή ιδεών που αξίζει να διαδοθούν. Κάπως έτσι μας συστήνει την εκδήλωση μια εκ των διοργανωτών, η Μαρία Αγγελοπούλου. Τη συναντήσαμε και συζητήσαμε για το τι θα συμβεί την 4η Φεβρουαρίου…γιατί όπως μας λέει “αντί να κουνάμε το δάχτυλο στα παιδιά, μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε από αυτά;”

Τι είναι το TEDxKids?

To TED είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στη διάδοση αξιόλογων ιδεών (Ideas Worth Spreading). Ξεκίνησε πριν από 25 περίπου χρόνια στην Καλιφόρνια και επεκτάθηκε μέχρι σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το TEDx ακολουθεί τις προδιαγραφές του TED, όπου το «x» δηλώνει την οργάνωση τοπικών και ανεξάρτητων εκδηλώσεων και περιλαμβάνει διαλέξεις, videos και ζωντανές παρουσιάσεις. Tο πρόγραμμα TEDx ξεκίνησε το 2009 και μέσα σε λίγους μήνες προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον. Το [email protected] είναι η πρώτη ελληνική TEDx μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία για παιδιά που θα παρουσιάζεται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Φιλοδοξεί να γίνει το «μικρό αδερφάκι» της ελληνικής TEDx κοινότητας και να αποτελέσει δυναμική πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών σε ζητήματα που αφορούν τα παιδιά (Ιdeas Worth Spreading for Kids).

Γιατί να συμμετέχει κάποιος στο TEDx? Τι έχει να κερδίσει;

Το TEDxKids είναι στην ουσία ένα διαδραστικό συνέδριο, όπου γονείς, παιδιά και όλοι όσοι ασχολούνται με τον κόσμο του παιδιού, θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και θα μοιράζονται καινοτόμες ιδέες. Επίκεντρο την εκδήλωσης είναι οι ιδέες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, οι ιδέες που θα γεννηθούν μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, που θα ακουστούν από τους ομιλητές και θα πολλαπλασιαστούν μέσα από βιωματικές δράσεις.

Φέτος διοργανώνουμε τη 2η εκδήλωση μας με τίτλο «Τρισδιάστατα Ταξίδια» και θα μεταφερθούμε σε έναν κόσμο περιπέτειας και ανακάλυψης, όπου τα πάντα είναι δυνατά. Θα ακούσουμε ομιλίες σχετικές με την τεχνολογία, τον εθελοντισμό, την εκπαίδευση, τη φιλία, την τέχνη και πολλά ακόμη.

Εκτός από τις ομιλίες, έχουμε σχεδιάσει διαδραστικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια. Στόχος μας είναι να εμπλέξουμε και τους γονείς σε όσα βιώνουν τα παιδιά τους, να τους βάλουμε να πειραματιστούν και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί.
Ποιό το κόστος συμμετοχής και τι περιλαμβάνει;

Το εισιτήριο κοστίζει 20€ για τους ενήλικες και 15€ για τους φοιτητές ή τους θεατές άνω των 65 ετών. Η συμμετοχή των παιδιών είναι δωρεάν. Η εκδήλωση ξεκινά στις 09.30 το πρωί και διαρκεί ως τις 17.00 το απόγευμα, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τις ομιλίες, να λάβουν μέρος σε συναρπαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, να φάνε νόστιμο φαγητό από αγνές πρώτες ύλες, να πιουν τσάι ή να δοκιμάσουν κάποιον από τους χυμούς μας. Επιπλέον, κάθε θεατής θα λάβει μια τσάντα-δώρο με διάφορους μικρούς θησαυρούς που έχουμε συγκεντρώσει με πολλή αγάπη για τους φίλους μας.

Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά;

Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε TEDxKids, χωρίς να συμμετέχουν οι μικροί μας φίλοι! Για αρχή, χρειάζεται να σας πω πως η πλειοψηφία των φετινών ομιλητών μας θα είναι παιδιά. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στη σκηνή μας 10 μικρούς ομιλητές, ο οποίοι θα αναδείξουν τις ιδέες τους σχετικά με τα ταξίδια, την τεχνολογία, τη φιλία, την ιστορία και πολλά άλλα. Παράλληλα, τα παιδιά-θεατές θα λάβουν μέρος σε όλα τα διαδραστικά εργαστήρια, ενώ έχουμε σχεδιάσει διάφορα happenings που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά που θα είναι μαζί μας.

MARIA AGGELOPOULOU_photo

Ποιό είναι το πρόγραμμα της 4ης Φεβρουαρίου;

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει με διαδραστικά εργαστήρια για όλη την οικογένεια. Οι γονείς θα γίνουν και πάλι παιδιά και θα περάσουν χρόνο μαζί με τα πιτσιρίκια τους. Ενδεικτικές θεματικές είναι το 3D printing, η φωτογραφία, η yoga, ο προγραμματισμός και το θεατρικό παιχνίδι.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει το πρώτο μέρος των ομιλιών, με θέμα τα «Τρισδιάστατα Ταξίδια». Οι μικροί και μεγάλοι ομιλητές θα διαπραγματευθούν θέματα όπως το ταξίδι στον χρόνο, την αξία του γέλιου, το ταξίδι μέσα από ένα βιβλίο ιστορίας και τα ταξίδια της φαντασίας.

Έπειτα, θα συνεχίσουμε με το δεύτερο μέρος των ομιλιών, όπου θα ακούσουμε θεματικές όπως η ρομποτική, η φιλαναγνωσία, η τεχνολογία και ο εθελοντισμός. Παράλληλα, θα έχουμε και απογευματινά εργαστήρια για τους μικρούς μας φίλους, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες τους στην αρχιτεκτονική, αλλά και στη μουσική. Μεταξύ όλων των παραπάνω θα υπάρχουν μεγάλα διαλειμματα για ξεκούραση, νέες γνωριμίες, παιχνίδι και νόστιμο φαγητό.

Αναλυτικές πληροφορίες μπορεί να βρει κανείς στο site μας. www.tedxkidsilissos.com

Πως προέκυψε η ιδέα του TEDxKids?

Ξεκίνησα την εργασιακή μου ζωή ως δασκάλα Δημοτικού και συνέχισα τις σπουδές μου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου έκανα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Εκεί είχα την ευκαιρία να λάβω μέρος στο TEDx του πανεπιστημίου και να ενθουσιαστώ από το πώς οι ιδέες μοιράζονταν, οι άνθρωποι αλληλεπιδρούσαν, οι ομιλητές σκορπούσαν έμπνευση και οι θεατές συμμετείχαν πραγματικά στο event!

Κάπως έτσι, γεννήθηκε η ιδέα για ένα TEDxKids. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φωνή ενός παιδιού-ομιλητή; Τι θα συμβεί αν ολόκληρη η οικογένεια συμμετέχει σε ένα βιωματικό εργαστήριο; Πώς μπορούν οι δράσεις μη κερδοσκοπικών φορέων να συνδυαστούν με προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Υπάρχουν άνθρωποι και οργανισμοί που βάζουν ψυχή σε αυτό που κάνουν και τέτοια παραδείγματα μας αρέσει να μοιραζόμαστε.

Τι βρίσκετε “ελκυστικό”, ενδιαφέρον στο project TEDx? Ποιό είναι το μότο σας;

Mότο του TEDx είναι «οι ιδέες που αξίζει να μοιραστούν» (ideas worth spreading ). Στοχεύει στη διάδοση καινοτόμων ιδεών και (εύχεται) να φέρει μια αλλαγή στον τρόπο που η κοινωνία σκέφτεται και πράττει.

Εμείς που είμαστε ένα TEDx για παιδιά, δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για τις «ιδέες», αλλά και για το «πώς» αυτές δημιουργούνται. Όπως ανέφερα και παραπάνω, πρόκειται να δείτε αρκετά παιδιά ομιλητές. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς αυτά τα παιδιά προετοιμάζονται ώστε να ανέβουν στη σκηνή και να μοιράσουν τις ιδέες τους. Δουλεύουν σκληρά αρκετούς μήνες , έχουν δεθεί μεταξύ τους και έχουν ενδυναμωθεί, ώστε να σταθούν μπροστά σε κοινό και να εκφράσουν τη γνώμη τους για κάποιο σημαντικό (ή και λιγότερο σημαντικό) θέμα.

Οι μεγάλοι έχουμε συνηθίσει να «κουνάμε το δάχτυλο» στα παιδιά και να τους λέμε τι είναι σωστό να κάνουν και τι όχι. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε εμείς από αυτά;

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις  #staystrong #stayconnected

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Γερνάω μαμά

Γερνάω μαμά

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados