4 κανόνες ευτυχίας

Mama's Top

Το πρώτο της βιβλίο The Happiness Project εγκαταστάθηκε για καιρό στην λίστα των best seller των New York Times και μας έδινε δώδεκα μήνες προθεσμία να γίνουμε ευτυχισμένοι. Με το δεύτερο βιβλίο της η Gretchen Rubin υποδεικνύει τέσσερα βασικά βήματα για να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε ένα καταφύγιο ευτυχίας. Όχι με όρους διακόσμησης αλλά με όρους τρόπου ζωής.

Βήμα 1ο: Τάξη εναντίον αταξίας.

Η τάξη στο περιβάλλον βοηθά στην εσωτερική ηρεμία. Εάν πετάξουμε ή απομακρύνουμε ό,τι δεν χρειαζόμαστε και δεν χρησιμοποιούμε, το σπίτι μας θα μετατραπεί σε ένα πιο ευχάριστο μέρος και επιπλέον θα γλιτώσουμε 40% από τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να καθαρίσουμε και να τακτοποιήσουμε σύμφωνα με σχετική έρευνα. Αυτό είναι εύκολο να το λες και να το κάνεις όταν ζεις μόνος, τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν στην εξίσωση μπουν συγκάτοικοι. Αν εξαιρέσεις αυτούς τους τυχερούς που είναι οικογενειακώς τακτικοί, οι υπόλοιποι είμαστε καταδικασμένοι σε μια συνεχή ενόχληση ζώντας με ακατάστατους συζύγους ή εφήβους. Εάν η ακαταστασία των συμβίων μας ενοχλεί πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτούμε κάποιους έξυπνους τρόπους να την αντιμετωπίσουμε. Η Rubin μας προτείνει να ορίσουμε ένα δωμάτιο όπου θα μπορούν να αφήνουν ό,τι θέλουν και όπως θέλουν, κάπου κατά προτίμηση που απλώς θα μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα.

Βήμα 2ο: Τα αγαπημένα

Τακτοποιούμε όλα τα πράγματα που μας είναι πολύτιμα ή μας κάνουν να νιώθουμε καλά. “Αν κάτι σας είναι σημαντικό, δημιουργήστε για αυτό χώρο, βάλτε το στο παρόν σας όπως θα κάνατε σε μια σχέση σας. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε σε εμφανές σημείο του σπιτιού τα πράγματα που αγαπάμε. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στο να συγκεντρώσετε χάρτες, φωτογραφίες και ενθύμια θα έχετε μέσα στο σπίτι σας έναν χώρο που θα σας επιτρέπει να αποδράσετε σε ευχάριστες τοποθεσίες” συστήνει η Rubin. Αν ο όγκος είναι μεγάλος και μας δημιουργεί στρες μπορούμε να το κάνουμε σιγά σιγά.

Βήμα 3ο: Κοιμηθείτε περισσότερο

Η ευτυχία απαιτεί ύπνο και συνέπεια. Η Rubin κατακεραυνώνει όσους καταλήγουν να κοιμούνται μπροστά στην ανοιχτή τηλεόραση. “Αν δεν έχεις δύναμη να κάνεις τίποτα άλλο παρά να δεις τηλεόραση πήγαινε για ύπνο” είναι η συμβουλή της. Αλλιώς γιατί να χαζεύεις στην τηλεόραση όταν μπορείς να κολλάς φωτογραφίες σε ένα άλμπουμ ή να τακτοποιείς τα αγαπημένα σου cd ή τα βιβλία. Στους περισσότερους από εμάς λείπει ύπνος. Αν κοιμηθούμε περισσότερο, μας υπόσχεται πως θα βρούμε εκείνη την ενέργεια που μας λείπει για να τακτοποιήσουμε το αρχείο με τα αγαπημένα σας, όποια και αν είναι αυτά.

Βήμα 4o: Βάλτε καθημερινούς στόχους.

Αν πειθαρχήσουμε στους καθημερινούς στόχους που θέτουμε -να τρεφόμαστε σωστά, να γυμναζόμαστε- τότε θα αισθανόμαστε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας και συνεπώς η καθημερινότητα μας θα είναι πιο ευχάριστη. Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους προσωπικούς μας στόχους μας προτείνει να αναγνωρίσουμε αν είμαστε σε αυτούς που μπορούν να λειτουργήσουν μόνο αν απέχουν εντελώς από τις ένοχες απολαύσεις ή στους τυχερούς -στατιστικά είναι οι λιγότεροι- που μπορούν να απολαμβάνουν μισό brownie ή μισό ποτήρι κρασί. Το να ξέρεις σε ποιούς ανήκεις είναι το απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσεις να μείνεις πιστός στις αρχές σου.

Το να βάλουμε στην ζωή μας τα τέσσερα αυτά βήματα δεν θα βελτιώσει μόνο την προσωπική αλλά και την οικογενειακή μας ζωή αφού όταν ένα μέλος της οικογένειας είναι ευτυχισμένο αυτό επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Για την Rubin το μόνο που μπορούμε να αλλάξουμε είναι ο εαυτός μας και όταν αλλάζουμε εμείς αλλάζουν και οι γύρω μας. Στις καθημερινές υπενθυμίσεις της Rubin περιλαμβάνεται το να μην ξεχνά να φιλά τον άνδρα της πρωί και βράδυ, να κάνει θετικά σχόλια στα μέλη της οικογενείας της και να κρατά λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να τον περνά με το μεγαλύτερο της παιδί. Αν τα προγραμματισμένα φιλιά και κοπλιμέντα ακούγονται πολύ αμερικάνικα στα αυτιά κάποιων, είναι απολύτως αποδεκτό. Άλλωστε ο στόχος για τον καθένα μας είναι να βρει τα δικά του. Όπως λέει και η Rubin “Όσο πιο ειλικρινής μπορείς να είσαι με το τί σε κάνει ευτυχισμένο, τόσο περισσότερο το σπίτι σου το αντικατοπτρίζει. To ζήτημα είναι να βρεις την δική σου προσωπική φύση.

 

Πηγή: marieclaire.gr

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES