Από τι προστατεύουν τα ιχθυέλαια κατά το 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 03-01-2017

Μια νέα έρευνα από επιστήμονες της Δανίας απέδειξε πως η πρόσληψη ιχθυελαίων κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποδεικνύεται ευεργετική για τη μελλοντική υγεία του παιδιού. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, τα ιχθυέλαια μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει αργότερα άσθμα. Από τα παιδιά που οι μητέρες τους έλαβαν ιχθυέλαια σε μορφή κάψουλας, ποσοστό 16,9% είχαν εκδηλώσει άσθμα έως την ηλικία των τριών ετών, ενώ από τα παιδιά που οι μητέρες τους έλαβαν εικονικό χάπι (placebo) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 23,7%. Αυτή η διαφορά σχεδόν 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε 31% μειωμένο κίνδυνο άσθματος για τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας.

Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι ερευνητές δηλώνουν πως δεν πρόκειται να προκύψει άμεσα επίσημη σύσταση προς τις εγκύους για λήψη ιχθυελαίων. Αν και δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες ούτε στις μητέρες ούτε στα παιδιά, η δόση ιχθυελαίων που χορηγήθηκε ήταν αρκετά μεγάλη, συγκεκριμένα 2,4 γραμμάρια την ημέρα, ποσότητα 15 έως 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που τυπικά λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

Ποσοστό περίπου 25% των μαμάδων και 20% των μπαμπάδων (από τα 736 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη) είχαν άσθμα, επομένως υπήρχε κληρονομική προδιάθεση της αναπνευστικής πάθησης για ορισμένα από τα παιδιά. Οι ασθματικοί γονείς κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα στην ομάδα των ιχθυελαίων και στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι κάψουλες που έλαβαν οι γυναίκες περιείχαν δύο είδη λιπαρών οξέων, το EPA και το DHA.
Τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να αναπαραχθούν και να επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο παρόμοιων δοκιμών ώστε να αποτελέσουν τη βάση για επίσημη σύσταση.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη εστίασε στη λήψη ιχθυελαίων μόνο σε μορφή κάψουλας, αφού δεν συνιστάται η υπερβολική κατανάλωση ψαριού στην εγκυμοσύνη, λόγω της περιεκτικότητας ορισμένων ειδών (π.χ. ξιφίας, τόνος) σε υδράργυρο.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES