Η αγάπη είναι αυτή που κάνει τον κόσμο να γυρίζει

Ψυχολογία

4moms team , 29-12-2016

Η Φυσική, θα μας πει οτι η βαρύτητα, η δράση-αντίδραση και άλλες δυνάμεις είναι εκείνες που κρατούν στην ισορροπία που εμείς παρατηρούμε, τον κόσμο. Οι Γάλλοι, αρκετά πιο γλαφυροί, θεωρούν πως ο κόσμος, έχει μια άλλη δύναμη που του επιτρέπει να κινείται, να εξελίσσεται, να ζει και να υπάρχει. Πρόκειται για δυνάμεις που έχουμε μέσα μας και μπορούμε την έντασή τους και την αξία τους, να τις αυξάνουμε.

Η «ευκαιρία» των Χριστουγέννων

Ευ+καιρός. Η έννοια της ευκαιρίας, έχει πλέον άλλο νόημα στη ζωή μας. Κυρίως αφορά τα προσδοκόμενα οφέλη που μπορεί να έχουμε από κάτι σε μια χρονική στιγμή που αυτό το κάτι, εμφανίζεται. Κυριολεκτικά όμως, τα Χριστούγεννα, είναι καλός καιρός για μια περισυλλογή σχετικά με όσα τελικά αξίζουν και λόγω διάφορων λόγων δεν μπορούμε να τα νιώσουμε άλλες περιόδους. Ο Χριστός και η γέννησή του, σύμβολα αγάπης ακόμη και για αυτούς που δεν είναι πιστοί ή θρησκευόμενοι, μπορούν να ξεκινήσουν συνειρμούς για μια δύναμη που μας κρατά όταν οι άλλες δυνάμεις, μας εγκαταλείπουν.

Είναι η Γιορτή που μας θυμίζει την αξία της συντροφικότητας, την αξία της μοιρασιάς και της έλξης των ανθρώπων γύρω μας. Αυτός είναι και ο λόγος μελαγχολίας, όταν τυχαίνει να μένουμε περισσότερο μοναχικοί αυτές τις μέρες. Είναι τα σύμβολα των Χριστουγέννων, πολύ ισχυρά. Μόνοι μας, ό,τι καλό και αν μας συμβαίνει, δεν μπορούμε να το χαρούμε. Γιατί; Γιατί λείπει ένα συστατικό της αγάπης, το αίσθημα του να μοιράζεσαι. Πρόκεται για ένα από τα «αρχαιότερα» ανθρώπινα συναισθήματα. Απόδειξη, οτι είμαστε ετερόφωτοι και όχι αυτόφωτοι, αν η αγάπη, είναι το φως.

Οι Deep Purple και το… δώσιμο

Η δύναμη, έχει παρερμηνευθεί. Στα ανθρώπινα πράγματα της καθημερινότητας, σίγουρα έχει παρερμηνευθεί. Για κάποιον λόγο, το να «παίρνεις», να «κατακτάς», έχει γίνει απόδειξη ισχύος. Μακροπρόθεσμα όμως, θα έχετε δει και από τον εαυτό σας οτι αυτός που δίνει (παράδειγμα, όταν έχετε συνέχεια ενέργεια και παντού αυτή μεταβαίνει) είναι εκείνος που είναι τελικά ο δυνατός. Αυτός που δίνει, σημαίνει το έχει «πολλά». Σημαίνει οτι είναι μια αστείρευτη πηγή παροχής. Θέλει να μοιράζεται. Αυτό είναι πολύ μεγάλη δύναμη.

Μιας και είπαμε για την θολή εικόνα που έχουμε για τη δύναμη, που την ταυτίζουμε με την «κατάκτηση», το διάσημο συγκρότημα Deep Purple, συνέθεσε ένα υπέροχο τραγούδι με τίτλο «Love Conquers All». «Η Αγάπη, κατακτά τα πάντα». Μέσα σε αυτές τις μέρες, μπορούμε να δούμε καθαρά τι σημαίνει ο ένας για τον άλλον, χωρίς να σκεφτόμαστε τι σημαίνουμε εμείς για τον εαυτό μας. Είναι μέρες που ο εαυτός, έχει αξία μόνο αν μοιράζεται και αν δίνεται.

Έτσι κι αλλιώς, ο εαυτός μας, μόνο έτσι έχει αξία και μπορούμε μέσα στα Χριστούγεννα να το θυμηθούμε. Δεν υπάρχει κάποια «μεζούρα» στο να δίνεις. Ο,τι νιώθουμε πως μπορούμε να μοιραστούμε. Μέσα από όλο αυτό, ανακαλύπτουμε και ποιοί τελικά είμαστε. Μήπως είμαστε αυτό που έχουμε; Αυτό που έχουμε για να δώσουμε, για την ακρίβεια. Αυτό που έχουμε να δώσουμε, μας κάνει να δείχνουμε στην πράξη το «πόσο» αγαπούμε. Να μην ξεχνάμε πως αυτούς που τους ενδιαφέρει να δίνουν, δεν τους ενδιαφέρει το «τι» θα πάρουν σε αντάλλαγμα. Πρόκειται για προσφορά εαυτού και όχι για «επένδυση».

Πρόκειται για αγάπη.

Πηγή: Άρθρο του Αλέξανδρου Γρίβα στην σελίδα www.tsemperlidou.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES