Γιατί δεν πρέπει να πιούμε ποτέ ξανά καυτό ρόφημα

Διατροφή

4moms team , 14-12-2016

Οι επιστήμονες δημοσιεύουν μια έρευνα η οποία αποδεικνύει πως τα ζεστά ροφήματα μπορεί να κάνουν καλό στους συναχωμένους αλλά είναι ολέθρια για τον οισοφάγο τους.

Ειδικότερα, τα πολύ ζεστά ροφήματα προκαλούν καρκίνο, προειδοποιούν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους λατρεύουν να καταναλώνουν καθημερινά καυτό τον καφέ ή το τσάι τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), το να πίνει κανείς πολύ καυτά ροφήματα είναι μια πιθανή αιτία εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Οργανισμού, «είναι η θερμοκρασία και όχι τα ίδια τα ροφήματα που φέρονται να ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου», ενώ απενεχοποιούν τον καφέ και το μάτε -ένα παραδοσιακό ρόφημα στη Λατινική Αμερική- όταν καταναλώνονται σε φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Πιο αναλυτικά, οι ειδικοί εξέτασαν περισσότερες από 1.000 επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες του καφέ και του μάτε και είδαν ότι και τα δύο αυτά ροφήματα είχαν χαρακτηριστεί το 1991 ως «πιθανώς καρκινογόνα για τους ανθρώπους». Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τότε δείχνουν ότι κανένα από τα δύο δεν μπορούν να συσχετιστούν με το υψηλό ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό που τελικά ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου είναι η θερμοκρασία που αυτά σερβίρονται στους καταναλωτές και όχι οι ουσίες οι οποίες περιέχονται στα ροφήματα.

Οι επιστήμονες του Οργανισμού ερευνών για τον Καρκίνο παρατήρησαν ότι το να πίνει κανείς ροφήματα σε θερμοκρασία που ξεπερνά τους 65 βαθμούς Κελσίου, είναι πιθανό να του προκαλέσει καρκίνο του οισοφάγου. Επομένως, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι κανένα ρόφημα δεν πρέπει να καταναλώνεται καυτό. Και αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να είναι απλά ζεστό το ρόφημα.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES