Το πρόγραμμα εργαστηρίων Utech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, για νέους 13 έως 17 ετών

Δράσεις

4moms team , 12-12-2016

Το UTech Lab οργανώνει εργαστήρια στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, της ρομποτικής, της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της ηλεκτρονικής. Η συμμετοχή σε όλα τα οργανωμένα εργαστήρια του UTech Lab είναι δωρεάν. Για την συμμετοχή, απαιτείται προεγγραφή στο τηλέφωνο 210 9469694. Οι κρατήσεις θέσεων πραγματοποιούνται ανάλογα με την διαθεσιμότητα.

Για όσα παιδιά θα ήθελαν να απασχοληθούν δημιουργικά τις διακοπές των Χριστουγέννων το πρόγραμμα έχει ως εξής:

utech_lab_1

Εργαστήριο: Animation

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινουμένου σχεδίου. Μαθαίνουν τις βασικές τεχνικές του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν την κάθε μία από αυτές. Στη συνέχεια γνωρίζουν αναλυτικότερα μία από τις τεχνικές, το pixilation ή το stop motion, και καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία animation.

Εργαστήριο: Κατασκευάζοντας ένα synthesizer τσέπης

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν ένα synthesizer (ηλεκτρόφωνο) «τσέπης». Αρχικά θα γίνει μια σύντομη αναφορά στο arduino, και τις διασκεδαστικές δυνατότητες που κρύβει. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα υλικά, το λογισμικό και τη γλώσσα προγραμματισμού που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Υπολογιστές, καλώδια, ποτενσιόμετρα και ένας μικρός επεξεργαστής θα μπουν στη σωστή σειρά και με τον κατάλληλο κώδικα θα μετατραπούν σε ένα εντυπωσιακό μουσικό όργανο, όχι μεγαλύτερο από την παλάμη μας!

Εργαστήριο: Δημιουργία website με το WordPress

Το εργαστήριο εισάγει τους συμμετέχοντες στην διαδικασία της δημιουργίας και διαχείρισης website. Μαθαίνουν το περιβάλλον WordPress, και υλοποιούν ένα website με κείμενα, εικόνες και βίντεο (τα οποία παρέχονται έτοιμα προς χρήση).

Μετά τη λήξη του εργαστηρίου, όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, μπορούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους website και να επανέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για να επιλύσουν τυχόν απορίες τους.

Εργαστήριο: Μουσική Παραγωγή

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν με δημιουργικό τρόπο την παραγωγή ενός τραγουδιού. Με ειδικά προγράμματα αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες και μαθαίνουν την ψηφιακή επεξεργασία του ήχου. Στη συνέχεια με οδηγό τη φαντασία τους, δημιουργούν πρωτότυπη μουσική και ζουν την εμπειρία της δημιουργίας ενός μουσικού έργου.

Εργαστήριο: Design & 3d Printing

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τι σημαίνει design και πώς λειτουργεί ο κύκλος της σχεδίασης, από την ιδέα μέχρι την κατασκευή ενός αντικειμένου, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στη συνέχεια γίνονται οι ίδιοι designers και ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας σχεδιάζοντας το δικό τους προϊόν σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα.

Εργαστήριο: Πίσω από τον κώδικα

Προγραμματισμός, αλγοριθμική λογική και υπερδυνάμεις. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Αυτό είναι που καλούνται να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν την διαδικασία που ακολουθεί ένας προγραμματιστής πριν γράψει τον κώδικα ενός προγράμματος, δηλαδή έρχονται σε επαφή με την λογική πίσω από τον κώδικα. Μαθαίνουν να κατανοούν και να καταγράφουν τους κανόνες ενός παιχνιδιού πριν αυτοί μεταφραστούν σε γλώσσα προγραμματισμού. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την σχεδίαση ηλεκτρονικών εφαρμογών, παιχνιδιών και άλλων προγραμμάτων.

Εργαστήριο: Design & 3d Printing

Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τι σημαίνει design και πώς λειτουργεί ο κύκλος της σχεδίασης, από την ιδέα μέχρι την κατασκευή ενός αντικειμένου, μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Στη συνέχεια γίνονται οι ίδιοι designers και ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας σχεδιάζοντας το δικό τους προϊόν σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα.

Εργαστήριο: Ρομποτική

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια εισαγωγή στις βασικές αρχές της ρομποτικής. Οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες και μαθαίνουν να κατασκευάζουν ένα απλό ρομπότ-όχημα. Στην συνέχεια, χρησιμοποιώντας αισθητήρες χρώματος, το προγραμματίζουν να ακολουθεί μια καμπύλη γραμμή και διαγωνίζονται ποια ομάδα θα ακολουθήσει την γραμμή με επιτυχία στο συντομότερο χρόνο.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία ρομποτικής.

Εργαστήριο: Δημιουργία Comics

Μάθετε πώς μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας ιστορίες comics με αφορμή τις ιστορίες επιστημόνων που άλλαξαν τον κόσμο. Τι μπορεί να συμβεί μια τυπική μέρα στο εργαστήριο του Αϊνστάιν ή της Μαρί Κιουρί; Δώστε ζωή στους χαρακτήρες, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και γίνετε οι ίδιοι δημιουργοί!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την σελίδα eugenweb3.eugenfound.edu.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES