Τι θα μείνει στα παιδιά από εμάς όταν μεγαλώσουν;

Ψυχολογία

4moms team , 30-11-2016

Τι θα μείνει στα παιδιά από εμάς όταν μεγαλώσουν; Τι θα θυμούνται και θα ανακαλούν; Ποιες είναι αυτές οι στιγμές, πρακτικές ή συνήθειες που μένουν ανεξίτηλες στα παιδιά και στους μετέπειτα ενήλικες; 

  1. Τις εμπειρίες που μοιραστήκατε, ίσως όχι απαραίτητα λεπτομέρειες και υλικά αγαθά, αλλά πως τα κάνατε να νιώσουν όταν πασαλειφθήκατε μαζί τους με παγωτό ή όταν κάνατε μαζί τους βουτιές μέχρι να κουραστείτε…αυτά θα τα θυμούνται σίγουρα.
  2. Όλες τις θετικές λέξεις που ξεστομίσατε για αυτά σε στιγμές που έπρεπε. γιατί το χρειαζόντουσαν. Δεν είναι μόνο το σ’αγαπώ, είναι κι όλα όσα σας έκαναν περήφανους, σας συγκίνησαν, σας άλλαξαν τη ζωή με τον ερχομό του.
  3. Πως χειριζόσασταν τις δύσκολες καταστάσεις. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε μια κρίση, όπως μια ασθένεια ή μια απώλεια, η ψυχραιμία μας και η αποφασιστικότητά μας, όλα είναι στοιχεία που μένουν στα παιδιά ως σημαντικό παράδειγμα. Γι’αυτο είναι πολύ σημαντικό να μην φέρνουμε το τέλος του κόσμου, να συγκρατούμε τις ακραίες αντιδράσεις μας και να προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα με ψυχή και σθένος. 
  4. Τι κάνατε σε στιγμές πίεσης και άγχους. Να κρατάτε την ψυχραιμία σας. Δείξτε σταθερότητα και ηρεμία, γιατί έτσι θα διδάξετε τα παιδιά σας να φέρονται ψύχραιμα, και θα έχουν να λένε για τις τρομερές δεξιότητες των γονιών τους να μην μεταφέρουν το άγχος τους σε όλη την οικογένεια!
  5. Τις φορές που αφήσατε τις υποχρεώσεις σας για να είστε κοντά τους.
  6. Τις στιγμές που δεν ήσασταν κοντά τους και το χρειαζόντουσαν. 
  7. Θα θυμούνται σίγουρα τον τρόπο που επικοινωνούσατε με τον σύντροφό σας και την ποιότητα της σχέσης σας. Τα παιδιά έχουν έναν μοναδικό τρόπο να οσμίζονται την αγάπη, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα και να παραδειγματίζονται καταλυτικά από τη σχέση των γονέων τους. 
4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES