Ποιον κίνδυνο διατρέχετε εάν καταναλώνετε έτοιμες σαλάτες;

Διατροφή

4moms team , 30-11-2016

Όλοι το έχουμε κάνει. Άλλοι το έχουμε πάγια συνήθεια, άλλοι πάλι όταν ο χρόνος δεν περισσεύει έχουμε καταφύγει σε έτοιμα σακουλάκια σαλάτας. Πόσο αθώα είναι αυτή η κίνηση και ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε σύμφωνα με τους ερευνητές;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, από ομάδα που συμμετείχε και ο Έλληνας ερευνητής Γιάννης Κουκκίδης έδειξε πως αυτή η συνήθεια μπορεί να αυξήσει αξιοσημείωτα τον κίνδυνο μόλυνσης από το βακτήριο της σαλμονέλας και να μπούμε σε περιπέτειες εξαιτίας μιας εύκολης λύσης.

Πώς εξηγείται αυτό; Εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν πως τα υγρά που εκκρίνονται από τα κομμένα φύλλα τον πράσινων λαχανικών όπως το μαρούλι διαμορφώνουν ιδανικές προϋποθέσεις   για την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών όπως η σαλμονέλα. Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως αυτοί οι χυμοί κάνουν τη σαλμονέλα ακόμη πιο επιθετική, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Ούτε το καλό πλύσιμο απομακρύνει μάλιστα το βακτήριο από τα κομμένα φύλλα όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί ερευνητές και οι ρυθμοί ανάπτυξής του είναι εντυπωσιακοί: τα αρχικά 100 βακτήρια σαλμονέλας μπορούν να έχουν γίνει 100.000 μέσα σε πέντε μόνο μέρες από το αρχικό κόψιμο των σαλατών, προκειμένου να συσκευασθούν.  

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES