Γιατί πρέπει να μειώσετε τις πατάτες πριν μείνετε έγκυος;

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 29-11-2016

Έχετε στα πλάνα σας να μείνετε έγκυος άμεσα και έχετε ιδιαίτερη αδυναμία στις πατάτες; Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να τις αποφεύγετε κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη σας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) βασιζόμενη σε στοιχεία σχεδόν 22.000 κυήσεων ενός εμβρύου όπου στις 854 είχε διαγνωσθεί σακχαρώδης διαβήτης. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όσες γυναίκες έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες πριν μείνουν έγκυοι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη της κυήσεως.

Η συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και τις πατάτες πριν την εγκυμοσύνη πιθανώς οφείλεται στο ότι το άμυλο προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και όταν αυτό γίνεται συχνά μέσα στην εβδομάδα επιβαρύνει τον οργανισμό, πράγμα που δεν είναι τόσο σπάνιο αν σκεφτεί κανείς πως η πατάτα είναι αγαπημένο συνοδευτικό.

Μάλιστα, όσες γυναίκες αντικατέστησαν τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη που διέτρεχαν κατά 9%, 10% και 12% αντιστοίχως.

Αν και ο διαβήτης της κυήσεως συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή. Ο διαβήτης της κυήσεως μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην προεκλαμψία και την υπέρταση της κυήσεως , δύο επιπλοκές οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Αν και η εμφάνιση διαβήτη είναι ένα σύνθετο πρόβλημα οι επιστήμονες συστήνουν στις υποψήφιες μητέρες να μειώσουν την κατανάλωση αυτού του τροφίμου πριν μείνουν έγκυοι.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES