Sheepcount, η τεχνική του felting

Ψωνιζουμε

4moms team , 28-11-2016

Η σχεδιάστρια φελτ Έλενα Κυριακαράκου δημιουργεί μοναδικά αξεσουάρ μόδας και διακοσμητικά/χρηστικά αντικείμενα με πρώτη ύλη το ακατέργαστο μαλλί προβάτου σε συνδυασμό με ιδιαίτερα, κυρίως μεταξωτά, υφάσματα. Με σπουδές πολιτικού μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σπουδές μετάφρασης και μεταπτυχιακές σπουδές στη διασφάλιση ποιότητας, έρχεται σε πρώτη επαφή με το φελτ το 2009, το ερωτεύεται και ξεκινά αμέσως μια καινούρια πορεία με σκοπό την εξερεύνησή του. Ταξιδεύει τακτικά στο εξωτερικό για περαιτέρω εκπαίδευση πάνω στις ανεξάντλητες δυνατότητες του υπέροχου αυτού υλικού και της ιδιαίτερα απαιτητικής τεχνικής του felting, ενώ στους δασκάλους της συγκαταλέγονται μερικοί από τους πλέον διάσημους καλλιτέχνες του felt, όπως η Rutsuko Sakata, η Anita Larkin , η Andrea Graham, ο Claudio Varone, η Anneke Copier και η Ricarda Assman.
Το 2013 ίδρυσε την Ομάδα SKOUMOKY μαζί με τη βιομηχανική σχεδιάστρια Χριστίνα Σκουλούδη και την κεραμίστα Χριστίνα Μόραλη με χώρο-έκθεση δίπλα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το 2015 τη βρίσκει με την προσωπική της εταιρεία όπου η καλλιτεχνική της έκφραση διοχετεύεται στην παραγωγή των προϊόντων SHEEPCOUNT – FELT DESIGN. Στην ευρεία γκάμα τους περιλαμβάνονται από fashion accessories για όλες τις εποχές του χρόνου, όπως μαντήλια, εσάρπες, γιλέκα, arm & neck warmers, γιλέκα, κοσμήματα, μέχρι τσόχινα σαπούνια, μπρελόκ, θήκες γυαλιών, αξεσουάρ κρασιού και πολλά άλλα καλαίσθητα αντικείμενα, όλα χειροποίητα, σχεδιασμένα και φτιαγμένα από την Έλενα με τις τεχνικές Felting και Nuno Felting.

Για όσους δεν γνωρίζουν την τεχνική του Felting, ας πούμε ότι πρόκειται για την πανάρχαια, παραδοσιακή τεχνική της δημιουργίας υφάσματος, τσόχας ή αλλιώς κετσέ, από μαλλί προβάτου με αφαίρεση του περιεχομένου αέρα (συμπίληση). Εξέλιξη του Felting αποτελεί η σύγχρονη τεχνική Nuno Felting, που είναι ιαπωνικής προέλευσης και συνδυάζει μετάξι ή άλλα υφάσματα με μαλλί. Με την τεχνική αυτή οι ίνες του μαλλιού διαπερνούν την ύφανση και καθώς το μαλλί συρρικνώνεται τα δύο υλικά γίνονται ένα. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί δημιουργούνται πτυχώσεις στο ύφασμα μέσα στις οποίες φωλιάζει το μαλλί.

0105 1

Για τις δημιουργίες SHEEPCOUNT η σχεδιάστρια συνδυάζει υφάσματα ανώτερης ποιότητας, όπως καθαρό μετάξι (σιφόν, οργάντζα, pongé, μεταξωτή μουσελίνα), λινό, βαμβακομετάξι, με φυσικό ακατέργαστο μαλλί merinos, cashmere, alpaca, camel εξαιρετικής ποιότητας και ίνες μεταξιού. Ο ιδιαίτερος τρόπος κατασκευής και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί των πρώτων υλών δημιουργούν πρωτότυπα και μοναδικά αντικείμενα που μοιάζουν με μικρά έργα τέχνης.
Η διεργασία δημιουργίας υφάσματος από μαλλί είναι χειροποίητη σε όλα τα στάδιά της, απόλυτη φυσική και φιλική προς το περιβάλλον. Ο εξοπλισμός είναι ιδιαίτερα λιτός και αποτελείται από σαπούνι λαδιού και ζεστό νερό.

0506

“Ο συνδυασμός του απλού, αν και χειρωνακτικώς εξαιρετικά απαιτητικού τρόπου κατασκευής, με το γεγονός ότι το το felt είναι το μοναδικό υλικό που υπάρχει στον κόσμο με τέτοια ποικιλία χρηστικών και καλλιτεχνικών εφαρμογών κάνει το felting μια ανεπανάληπτη διαδικασία” λέει η Έλενα και δηλώνει ότι παραμένει ερωτευμένη και πολύ δημιουργική ενώ ετοιμάζει πυρετωδώς την καλοκαιρινή συλλογή των μαντηλιών SHEEPCOUNT για την άνοιξη/καλοκαίρι του 2017.

Τα προϊόντα SHEEPCOUNT βρίσκονται σε πωλητήρια μουσείων, επιλεγμένες γκαλερί και concept stores.

Θα τα βρείτε και στο Women in Action, Christmas Edition την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου (12:00-20:00) στην Αίγλη Ζαππείου, Είσοδος Ελεύθερη

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES