Όρεξη για κουτσομπολιό

Ωρα Για Θεατρο

Η Γαλλοϊρανή Μαρζάν Σατραπί έρχεται για ένα απόγευμα στη Στέγη να κουτσομπολέψουμε, όπως οι ηρωίδες στα «Κεντήματα»

Σχεδιάζει και γράφει κόμικς, κάνει εικονογραφήσεις, ζωγραφίζει, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στη σκηνοθεσία. Η δραστήρια και αναμφίβολα ταλαντούχα Μαρζάν Σατραπί (Marjane Satrapi) έρχεται για ένα απόγευμα στη Στέγη να κουτσομπολέψουμε, όπως οι ηρωίδες στα «Κεντήματα».

Μια από τις πιο πολύπλευρες και ιδιαίτερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας, η Γαλλοϊρανή Μαρζάν, έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια συζήτηση επί σκηνής με τη δημοσιογράφο Άννα Δαμιανίδη στις 30 Νοεμβρίου, για να αποδώσει περιγραφικά τόσο τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή της, όσο και το πώς τα αποτύπωσε στο χαρτί, και εν συνεχεία στην μεγάλη οθόνη.

Η Μαρζάν Σατραπί έγινε διεθνώς γνωστή, όταν εξέδωσε τις αναμνήσεις από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια υπό μορφή κόμικς (graphic novel), που μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Στη σειρά βιβλίων με τον τίτλο «Περσέπολις» αφηγείται την ιστορία μιας πανέξυπνης πιτσιρίκας που μεγαλώνει στο Ιράν της δεκαετίας του 1970, όταν η Ισλαμική Επανάσταση και ο πόλεμος με το Ιράκ εισβάλλουν στη ζωή της οικογένειάς της και αναστατώνουν τον κόσμο της. Η ιστορία συνεχίζεται στη Βιέννη, όπου θα την στείλουν οι γονείς της, με την ευχή να ζήσει ελεύθερα.

Με ειλικρίνεια και καταλυτικό χιούμορ, η Σατραπί διηγείται την ιστορία μιας ασυνήθιστης ενηλικίωσης που, χάρη στο σπάνιο ταλέντο της, θα αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και συγκρίσεις με το Maus, το κορυφαίο graphic novel του 20ού αιώνα, από τον Art Spiegelman. Λίγα χρόνια αργότερα, η ίδια θα διασκευάσει την αυτοβιογραφική Περσέπολις για τον κινηματογράφο, κερδίζοντας -ανάμεσα σε άλλα- το Βραβείο Fipresci στο Φεστιβάλ των Καννών, δύο Βραβεία Σεζάρ, καθώς και μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Τα υπόλοιπα θα μας τα πει από κοντά…

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Κεντρική Σκηνή
Συγγρού 107
30 Νοεμβρίου στις 19.00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 900 5800

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES