Κι όμως, είναι επικίνδυνο να μπαίνουμε με τα παπούτσια στο σπίτι

Σπιτι

4moms team , 25-11-2016

Δεν είναι σπάνιο να μπαίνουμε με τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Ιδίως οι μαμάδες είναι δύσκολο να πείσουμε τα παιδιά να υιοθετήσουν ως πρώτη συνήθεια μπαίνοντας στο σπίτι την αποβολή των παπουτσιών. Όμως μάλλον είναι κάτι για το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε πιο σθεναρά, καθώς αυτή η συνήθεια μπορεί να αποβεί ολέθρια.

Οι ερευνητές λένε πως η βρωμιά από τα παπούτσια είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη. Μελέτη που πραγματοποίησε ο Dr. Charles Gerba του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έδειξε πως κάθε ζευγάρι παπούτσια περιέχει 421,000 βακτήρια. Η μελέτη στηρίχτηκε στις μετρήσεις από παπούτσια δέκα συμμετεχόντων έλαβαν ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια και για δύο εβδομάδες, έκαναν το καθιερωμένο πρόγραμμά τους. 

Η σόλα και το εσωτερικό των παπουτσιών δειγματίστηκαν στο τέλος και αποκάλυψαν 9 διαφορετικά βακτηριακά στελέχη. Ορισμένα από αυτά είναι και αρκετά επικίνδυνα. Το βακτήριο Escherichia coli (E.coli) είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκές ασθένειες. Αυτό βρίσκεται συνήθως σε περιττώματα, που πιθανότατα προέρχεται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κλπ) ή επαφή με ζωικά περιττώματα σε εξωτερικούς χώρους. Το βακτήριο Klebsiella προκαλεί λοιμώξεις στην κυκλοφορία του αίματος και πνευμονία, ενώ το βακτήριο Serratia ficaria είναι ένα σπάνιο αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Μετά από όλα αυτά, ιδίως αν έχουμε μικρό παιδί που μπουσουλάει μέσα στο σπίτι, θα το σκεφτούμε σίγουρα διπλά να ξαναμπούμε πριν φορέσουμε τις παντόφλες μας. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES