Ο υγιεινός τρόπος ζωής «νικάει» την κληρονομική προδιάθεση για καρδιοπάθειες

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Μια νέα έρευνα μας δίνει επιπλέον κίνητρα να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας προς το… ωφελιμότερο.

 

Οι καρδιακές νόσοι ευθύνονται για 17,3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με στατιστικές. Ωστόσο πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν όλοι μας υιοθετούσαμε πιο υγιεινές συνήθειες. Κι αυτό γιατί, όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση New England Journal of Medicie, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει εντυπωσιακά τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου ακόμη και για όσους έχουν γενετική προδιάθεση.

Οι συγγραφείς της ανέλυσαν τα στοιχεία 55.000 ανθρώπων, συνεκτιμώντας 50 διαφορετικά γονίδια που έχουν σχετιστεί με καρδιαγγειακές ασθένειες, καθώς και τέσσερις περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνδέονται με ένα lifestyle ευεργετικό για την υγεία: την αποχή από το κάπνισμα, την άσκηση τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος και μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Όπως ανακάλυψαν, όσοι έχουν «καλά» γονίδια αλλά ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 50% να εμφανίσουν καρδιακή πάθηση. Από την άλλη όμως εκείνοι που συνδυάζουν την κληρονομική προδιάθεση με έναν υγιεινό τρόπο ζωής μειώνουν τον παραπάνω κίνδυνο κατά 50%. «Ακόμα και αν δεν σας ευνοεί η κληρονομικότητα», σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Sekar Kathiresan στο περιοδικό Time, «είναι στο χέρι σας να ελέγξετε τον κίνδυνο».

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Απο το παρκέ του γηπέδου στο παρκέ του σπιτιού μου…. Με τον Γιάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Μαριτίνα έχω καταφέρει να συνεχίσω να αθλούμαι καθημερινά. Κάνω πρωταθλητισμό στη ζωή παρέα με τον άντρα μου τον Αντώνη που υπεραγαπώ. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και προσπαθώ να προσαρμόζομαι παντού. Το μότο μου είναι “‘Ολα καλά θα πάνε, όλα θα γίνουν…”