Aκμή και διατροφή:Ποιές τροφές την επιδεινώνουν;

Διατροφή

από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο ´Αρτεμις Ζερδελή,

Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της ακμής μπορεί να οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, παρ’ολαυτά έρευνες υποστηρίζουν πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση η την πρόληψη της ακμής τουλάχιστο κατά 50%.Η ακμή αφορά ηλικίες 11-24 χρονών και σπανιότερα μεγαλύτερες ηλικίες.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΜΗ
Γλυκά, τηγανιτά, επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα ,αλλαντικά, αλάτι, ζάχαρη, λευκό ρύζι ,πατάτες, λευκά ζυμαρικά ,λευκό ψωμί, αλκοόλ

ΤΡΟΦΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ
Φρέσκα φρούτα και λαχανικά(κυρίως ντομάτες ,αγγούρια ,παντζάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά ,αβοκάντο, εσπεριδοειδή, καρότα),δημητριακά ολικής αλέσεως ,όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί, λευκό κρέας, αυγά.

Γενικότερα η καλή πρόσληψη βιταμινών Α,B,C,E καθώς και ψευδάργυρου ,σεληνίου ,Ω3 λιπαρών οξέων και προβιωτικών και πρεβιωτικών, αποτελούν σύμμαχο κατά της ακμής.
Η σοκολάτα και το κακάο έχουν πολλές φορές ενοχοποιηθεί για εμφάνιση ή επιδείνωση ακμής, παρ’ολαυτά δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν επίσημα κάτι τέτοιο.

Τέλος καλό είναι πρίν την τήρηση μίας διατροφής ενάντια στην ακμή,να γίνεται έλεγχος για δερματολογικά,ορμονικά ή κληρονομικά προβλήματα.

Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας για την διατροφολόγο Άρτεμις Ζερδελή στο [email protected] ή στο [email protected]

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES