#ΜyStory: Η περιπέτεια με την παιδική ρευματοειδή αρθρίτιδα

Αμαλίας pick

Κάποτε η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα ήταν terra incognita για τους γιατρούς στη χώρα μας. Δεν είχαν ούτε την κατάλληλη γνώση, ούτε την εμπειρία με τέτοιου είδους νοσήματα. Κατ’ επέκταση τα παιδιά που νοσούσαν είχαν την τύχη “πειραματόζωου”… εκτός και εάν είχαν την τύχη, την “πολυτέλεια” να επισκεφτούν γιατρό στο εξωτερικό. Μια τέτοια περίπτωση ήμουν και εγώ. 10 μηνών νόσησα και κανείς δεν μπορούσε να πει με ακρίβεια στους γονείς μου από τι ακριβώς έπασχα. Εξετάσεις επί εξετάσεων, “πειράματα” όπως τα χαρακτηρίζει πια η μητέρα μου, μπες βγες στα νοσοκομεία, γιατροί παντού, ενέσεις κορτιζόνης…

Δεν θυμάμαι τίποτα από αυτήν την περίοδο. Τη διηγούμαι σαν να διηγούμαι μια ιστορία, ένα ανέκδοτο που διάβασα ή άκουσα από κάποιον. Έμαθα ακούγοντας. Βίωσα μέσα από το βίωμα της οικογένειας μου. Ακόμη, όμως, όταν η μητέρα μου ανατρέχει σε αυτή την περίοδο της ζωής της γεμίζουν δάκρυα τα μάτια της. Ένα κουκλάκι δώρο από νοσοκόμες στο νοσοκομείο του Newcastle και η απουσία φωτογραφιών από εκείνους τους πολλούς μήνες είναι το μόνο που απέμεινε ή δεν έμεινε σε εμένα. Οι γιατροί στην Ελλάδα με είχαν “ξεγράψει”… άγνωστες οι αιτίες – ή για την ακρίβεια πολλαπλές διαγνώσεις – αλλά το αποτέλεσμα ίδιο η κατάσταση μου ήταν “μη αναστρέψιμη”.

Βλέπω τη μητέρα μου. Η απόγνωση, η απελπισία κυρίως γιατί είσαι ανήμπορος να βοηθήσεις, να σώσεις το παιδί σου. Τη φαντάζομαι να κλαίει και να μουρμουρίζει στο αυτί μου εάν μπορούσε να μου χαρίσει τη ζωή της για να γίνω καλά θα το έκανε. Αυτά τα συναισθήματα δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια και εάν περάσουν. Και κάπου εκεί με πήρε και φύγαμε. Άφησε ένα μεγαλύτερο παιδί στον πατέρα μου – που έπρεπε να μείνει πίσω για να το φροντίσει – και ξεκίνησε το δικό της Γολγοθά, μόνη της, με ένα άρρωστο παιδί στην Αγγλία.

Προφανώς η κατάσταση μου δεν ήταν “μη αναστρέψιμη”…. αντιθέτως η άγνοια τις περισσότερες φορές είναι καταστροφική. Είναι προφανές ότι δεν θα έσβηνα ποτέ, θα μπορούσα, όμως, να μην είχα διαγνωσθεί και να υποφέρω ακόμη -43 χρόνια μετά – από τους πόνους και ίσως τις παραμορφώσεις της αρθρίτιδας. Τίποτα απ’ όλα αυτά δε συνέβη χάρη στην προνοητικότητα των γονιών μου.

Τι είναι, όμως, η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα, ποιά τα συμπτώματα και η θεραπεία;

child-with-leg-braces

 

Τι είναι η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα ονομάζεται εναλλακτικά νόσος Still. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που εκδηλώνεται με φλεγμονή των αρθρώσεων. Στα αυτοάνοσα νοσήματα η άμυνα του οργανισμού στρέφεται ενάντια στα υγιή κύτταρα, εκλαμβάνοντάς τα σαν αντιγόνα- ξένα προς τον οργανισμό. Απαντάται σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών.

Που οφείλεται η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα

Τα ακριβή αίτια της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι άγνωστα, ωστόσο συχνά ευθύνονται κάποιοι ιοί, ενώ παρουσιάζει κληρονομικότητα. Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να είναι συστηματική, πολυαρθρική ή ολιγοαρθρική.

Συμπτώματα της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται με έντονη ερυθρότητα στις αρθρώσεις και δυσκολία στην κίνηση. Επίσης, παρατηρείται πυρετός. Το παιδί δυσκολεύεται φανερά να περπατήσει, ενώ εμφανίζεται διόγκωση των λεμφαδένων και παραμόρφωση. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται ηπατομεγαλία και σπληνομεγαλία.

Διάγνωση της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσα από κλινική εξέταση και καταγραφή λεπτομερούς ιστορικού του ασθενούς. Απαιτούνται μικροβιολογικές και ορολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία.

Θεραπεία για την παιδική ρευματοειδή αρθρίτιδα

Για τη θεραπεία της νόσου χορηγούνται αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, αναλγητικά, κορτιζόνη ή αντιρευματικά σκευάσματα. Απαιτούνται συμπληρωματικά φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία.

Επιπλοκές της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Στις επιπλοκές της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας ανήκουν η χρόνια δυσκολία στη βάδιση ή στην κίνηση, προβλήματα όρασης και αναιμία.

Πρόληψη κατά της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Αν και η παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν απαντάται συχνά, όταν εντοπιστούν τα συμπτώματα συνιστάται επίσκεψη σε φυσικοθεραπευτή για διατήρηση της λειτουργίας των αρθρώσεων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ορευματολόγος

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά που πάσχουν από Π.Ρ.Α. να παραμείνουν δραστήρια, ώστε να διατηρούν τη μυϊκή τους δύναμη. Το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι, αποτελούν ενδεικτικές δραστηριότητες. Θεωρείται σκόπιμο, τα παιδιά να μάθουν να κάνουν σωστή προθέρμανση πριν αθληθούν. Σημαντικό είναι επίσης να δοθεί ψυχολογική υποστήριξη και βοήθεια στα παιδιά που πάσχουν από Π.Ρ.Α. κι αντιμετωπίζουν την ασθένειά τους με λύπη και θυμό. Κάποια παιδιά, ίσως χρειαστούν χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένου της αρθρικής αναδόμησης.

Πηγή: blog.doctoranytime.gr & www.eumedline.eu

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχουν πάντα θαύματα

Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχουν πάντα θαύματα

All I want for Christmas is…

All I want for Christmas is…

Όλα όσα μπορώ να κάνω στα 40 και δεν “τολμούσα” πριν

Όλα όσα μπορώ να κάνω στα 40 και δεν “τολμούσα” πριν

Όταν μια ελληνίδα 16χρονη ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο της με τα παιδιά των προσφύγων

Όταν μια ελληνίδα 16χρονη ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο της με τα παιδιά των προσφύγων

Ευτυχισμένο σπίτι αυτό που βρίσκονται ενωμένα η κούνια του παιδιού και η πολυθρόνα της γιαγιάς

Ευτυχισμένο σπίτι αυτό που βρίσκονται ενωμένα η κούνια του παιδιού και η πολυθρόνα της γιαγιάς

Η έκθεση Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής και μια βόλτα στο Κουκάκι

Η έκθεση Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής και μια βόλτα στο Κουκάκι

3 λόγοι για να δείτε τις “Μικρές Κυρίες” στο θέατρο Χυτήριο

3 λόγοι για να δείτε τις “Μικρές Κυρίες” στο θέατρο Χυτήριο

Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Απόδραση στην Ορεινή Αρκαδία

Θέλεις να γνωρίσεις τη bio πλευρά της ζωής;

Θέλεις να γνωρίσεις τη bio πλευρά της ζωής;