Ο Γιώργος Θεοφάνους μας μιλά για την ΠΑΡΑΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

SOUL by ΒΙΒΗ

theofanous

Με τον Γιώργο Θεοφάνους γνωριστήκαμε πριν απο λίγα χρόνια μέσω των παιδιών μας και η στενή φιλία που απέκτησα με την σύζυγό του και πολυαγαπημένη μου πια φίλη Βίλυ επεκτάθηκε σε όλη μας την οικογένεια. Όταν τον συναναστραφείς, έστω και για λίγο, αντιλαμβάνεσαι την ευφυΐα του και την ανάγκη του να εκφραστεί μέσα απο πολλά και διαφορετικά εγχειρήματα.

Ο φίλος μας ο εργασιομανής, όπως τον αποκαλούμε με τον σύζυγο μου, τα τελευταία χρόνια εκτός απο την ασχολία του με την μουσική που τον έχει κάνει ευρέως γνωστό έχει ασχοληθεί με την συγγραφή βιβλίων, την δημιουργία παιδικής μουσικής σχολής, την τηλεόραση και το φιλανθρωπικό του έργο. Τελευταίο του εγχείρημα η συγγραφή παιδικών βιβλίων με θέμα τον εκφοβισμό που είναι επίκαιρο πάντα και φυσικά δεν θα μπορούσαμε εμείς εδώ οι μαμάδες του 4moms να τον ρωτήσουμε για το βιβλίο του που απευθύνεται στα παιδιά και για πολλά άλλα.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την παιδική/εφηβική λογοτεχνία;

Το γράψιμο μου άρεσε πάντα. Πριν τελειώσω ακόμη το στρατιωτικό μου, έγραφα μικρά εικοσάλεπτα θεατρικά τα οποία παίζονταν στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου από ηθοποιούς και όταν λέω έγραφα εννοώ και το κείμενο και τα τραγουδάκια. Αφορούσαν παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πριν μερικά χρόνια έγραψα ένα μυθιστόρημα, τον Αιώνιο δείπνο. Τώρα ήρθε η ώρα για κάτι άλλο. Με τις εκδόσεις Μένανδρος ξεκινήσαμε την κυκλοφορία μίας σειράς από εφτά βιβλία τα οποία ηλικιακά αφορούν κυρίως στις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού και στις δύο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, δηλαδή περίπου 10 έως 14 ετών παιδιά. Η μεγάλη μου αγάπη για τους μύθους των αρχαίων ελλήνων προγόνων μας αλλά και η απορία μου εάν θα μπορούσε κάποιο παιδι στην ΣΗΜΕΡΙΝΗ εποχή να τους χρησιμοποιησει, με έκαναν να γράψω την παραμυθολογία. Αυτή την περίοδο κυκλοφορούν οι δύο πρώτες κλείδες η πρώτη κλείδα Το ελιξίριο των Κενταύρων και η δεύτερη κλείδα Η τριπλή σφραγίδα των εκατόγχειρων.

Τι πραγματεύεται η πρώτη κλείδα; Για τι μας μιλάει το “ελιξίριο των Κενταυρων”;

Η πρώτη κλείδα μιλά για την αυτοπεποίθηση. Η δύναμη που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί πιστεύοντας στον εαυτό του και να αντισταθεί σε οποιοδήποτε εξωτερικό αλλά και εσωτερικό πειρασμό. Ο σύγχρονος ήρωας ο Φώτης παλεύει με αυτούς τους πειρασμούς έχοντας απέναντί του μια αγοροπαρέα.  Το φαινόμενο του γνωστού σχολικού εκφοβισμού. Η δεύτερη κλείδα έχει να κάνει με τις σχέσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί με τους γονείς του. Ξεκινώντας από το λάθος παράδειγμα του Χρόνου με τον Ουρανό τον πατέρα του και αργότερα με τον Δία και τον πατέρα του τον Κρονο, την τιτανομαχία και την γιγαντομαχία, οι ήρωες συνειδητοποιούν ότι η δεύτερη ΚΛΕΙΔΑ της συγχωρέσης είναι αυτή που θα πρέπει να βρουν, και με αυτόν τον τρόπο να ξεκλειδώσουν τον μύθο.

THEOFANOUS_KLEIDA

Γιατί είναι 7 οι κλείδες;

Η Αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι ένας μύθος για να ξεκλειδώσει έχει επτά κλειδιά. Δηλαδή επτά τρόπους για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει, να αφομοιώσει και να μεταλλάξει πολλές φορές τη ζωή του μέσα από τον μύθο.

Ποιά είναι, κατά τη γνώμη σου, τα 7 πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τα παιδιά;

Είμαι πρέσβης του Hope for Children, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος έχει την έδρα του στην Κύπρο αλλά λειτουργεί με οδηγίες της ευρωπαΐκής ένωσης και του ευρωκοινοβουλίου. Πολλές φορές βρέθηκα να συνειδητοποιώ πως τα παιδιά μας βάλλονται σήμερα πολυ από ποτέ. Μπορεί το bullying να βρίσκεται ίσως στην πυραμίδα αυτών των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τα παιδιά και τους γονείς αλλά υπάρχουν άπειρα θέματα ειδικά με την χρήση του διαδικτύου.  Με το Hope for Children τρέχουμε ένα πρόγραμμα εδώ και πέντε χρόνια που ονομάζεται ένα προς πέντε. Δυστυχώς αυτό μεταφράζεται με την έννοια του ότι ένα στα πέντε παιδιά εδώ ακριβώς στην Ελλάδα ή στην Κύπρο και όχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, ένα στα πέντε παιδιά είναι σεξουαλικά κακοποιημένο.

Οι ιστορίες που διηγείσαι έχουν βιωματικά ερείσματα; Έχεις υποστεί εσύ ο ίδιος bullying στη ζωή σου; Πως ορίζεις το bullying;

Το έχω δηλώσει πολλές φορές ότι υπήρξα και εγώ θύμα του bulling αφού θα έπρεπε να επιλέξω ανάμεσα στον αθλητισμό και στην παρέα με τα αγόρια, και το πιάνο μου με την χορωδία των κοριτσιών κυρίως στο σχολείο μου οπότε πραγματικά είχα μεγάλες “πιέσεις” απο αλλα αγορια.

Είσαι πατέρας 4 παιδιών, ποιό νομίζεις ότι είναι το πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο ζήτημα που απασχολεί τα παιδιά; Μέχρι στιγμής ποιά ήταν η δική σου “δύσκολη” στιγμή ως γονέας; Αυτή που δεν ήξερες ή δυσκολεύτηκες να αντιμετωπίσεις;

Κάθε μέρα υπάρχουν δυσκολίες, δεν έχει σημασία να είναι κάποιος γονέας ενός ή και περισσότερων παιδιών. Ζούμε σε μία χώρα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα μπάζει από παντού, όπως και η ιατρική περίθαλψη, η ανεργία… Το λέω με την έννοια του ότι εμένα το μικρό μου παιδί πάει στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και το πρώτο μου παιδί πάει στο πανεπιστήμιο οπότε έχω μια πιο πλήρη εικόνα η οποία δεν είναι και η ομορφότερη…

PARAMYTHOLOGIA

Διαβάζοντας τα βιβλια σου καταλαβαίνει κάποιος αμέσως ότι αγαπάς την κλασσική εποχή και τους αρχαίους μύθους. Υπάρχει κάποιος μύθος, ή ίσως κάποιο απόφθεγμα αρχαίου φιλοσόφου που σου είναι ιδιαίτερα αγαπητό ή που το “δίδαγμα” του είναι αρχή ζωής για σένα;

Νομίζω ότι οι Κένταυροι είναι από τα πιο αγαπημένα μου όντα. Ίσως ακριβώς για τον ίδιο λόγο που μιλάει και ο Κένταυρος χοίρων στο βιβλίο. Δηλαδή ότι κατάφεραν να συνδυάσουν το άλογο με το έλλογο μέρος δηλαδή το ζώο και τον άνθρωπο σε ένα.

Οσονούπω ξεκινάει το Junior Music Stars, ένα τηλεοπτικό σόου δικής σου δημιουργίας. Η έκθεση ενός παιδιού στα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να το τραυματίσει, να του δημιουργήσει ζητήματα στην καθημερινότητα του;

Όλο αυτό εξαρτάται από την διαχείριση που κάνουν κυρίως οι γονείς, όχι τα ίδια τα παιδιά. Το Junior Music Stars είναι ένα τηλεοπτικό σόου στο οποίο δεν υπάρχει ανταγωνισμός, το κάθε παιδί κερδίζει βαθμούς και αστέρια από ειδικούς μουσικούς και τα πάντα λειτουργούν βάση της σπουδαίας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπάρχει στα μουσικά σχολεία και στα πανεπιστήμια της επικρατείας. Επίσης η καλή του εμφάνιση επηρεάζει θετικά, τα παιδιά λειτουργούν πιο πολύ σαν ομάδα γιατί είναι ένα ομαδικό παιχνίδι. Χαίρομαι που καταφέραμε να δώσουμε στους δύο Junior Music Stars ως έπαθλο τις μουσικές τους σπουδές μέχρι την ενηλικίωση τους, δηλαδή τα 18 τους χρονια.

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στα παιδιά μέσα από το βιβλίο σου;

Στην πρώτη κλείδα η αυτοπεποίθηση, στην δεύτερη η συγχώρεση και δεν θα σας αποκαλύψω ακόμα τις επόμενες!

Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μένανδρος και κοστίζει 12 ευρώ. Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου γίνεται η παρουσίαση των βιβλίων του Γιώργου Θεοφάνους στον χώρο της Τεχνόπολης Αθηνών στις 11.00.

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES