Έφυγε και ο Κοέν… πήρε μαζί του ένα κομμάτι μου

Αμαλίας pick

Ο Leonard Cohen σε ηλικία 82 ετών έφυγε για το μεγάλο ταξίδι… Αυτή η χρονιά μου πήρε έναν ακόμη αγαπημένο, έναν από αυτούς που ανακάλυψα αργότερα στη ζωή αλλά τον αγάπησα παράφορα. Κάθε φορά που ένας μεγάλος, από αυτούς που θρέφουν την ψυχή τα συναισθήματα αλλά και τις σκέψεις μας φευγει αισθάνομαι μουδιασμένη, αισθάνομαι αφόρητη λύπη. Γιατί σε αυτούς δεν ισχύει το ουδείς αναντικατάστατος. Και ο Λέοναρντ είναι ο τρίτος που έφυγε φέτος… Ο καθένας από τους τρεις είναι στενά συνδεδεμένος με ένα κομμάτι της δικής μου πορείας προς την ενηλικίωση. Περιέργως έφυγαν με τη σειρά που «μπήκαν» στη ζωή μου.

Πρώτος, τον Ιανούαριο του 2016 έφυγε ο David Bowie… το Let’s Dance (1983) είναι από αυτά τα τραγούδια που χόρεψα έξαλλα στα πρώτα πάρτυ… σε αυτά που ο αδελφός μου με έπαιρνε μαζί του μετά από επίμονη γκρίνια. Ευχαριστώ τον αδελφό μου, το Δημήτρη, γιατί η δική του μουσική παιδεία μπόλιασε τα δικά μου ακούσματα…. Σε αυτά τα πρώτα πάρτυ, τότε που έκανα την πρώτη μεγάλη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο και αισθανομουν ότι ο κόσμος μου ανήκει χόρευα στο ρυθμό του Bowie και ερωτεύομουν τους φίλους του μεγαλύτερου αδελφού μου… αυτούς τους ανεκπλήρωτους έρωτες της παιδικές ηλικίας!

 

Μετά ήρθαν τα χρόνια της εφηβείας… ο Prince και το Little Red Corvet ανάμεσα σε πολλά άλλα με συντρόφευε κρυφά τις νύχτες διαβάσματος. Τότε ήρθαν οι πραγματικοί έρωτες αυτοί για τους οποίους τραγουδούσα I just want your kiss… Έφυγε και αυτός…

Και μετά ήρθαν τα χρόνια του πανεπιστημίου. Η ποίηση μπήκε στη ζωή μου… το ταξίδι της ουσιαστικής αναζήτησης ξεκίνησε… και σε ένα από αυτά τον ανακάλυψα. Τραγουδοποιός, ποιητής, στοχαστής…. Είμαι «μικρή» για να του αποδώσω λέξεις γιατί οι δικές του γέμισαν τον δικο μου κόσμο… Την πρώτη φορά που άκουσα το In my Secret Life  ήταν σε μια δύσkολη στιγμή της ζωής μου. Έκτοτε με συντροφεύει συχνά… Κυρίως όταν θέλω να σκεφτώ, να αποφασίσω, να αλλάξω… Δίνει, περιέργως, χρώμα στις μαύρες μέρες και νύχτες μου. Και πριν λίγες ημέρες το τελευταίο του έπος, το You Want It Darker έπαιζε ξανά και ξανά στα ακουστικά μου….

You wanted it darker and dark came upon you… Είχες πει πριν λίγο καιρό ότι ήσουν έτοιμος να φύγεις. Εγώ, όμως, δεν ήμουν έτοιμη να σε χάσω τώρα που σε ξαναβρήκα. Μένουν οι λέξεις, η ποίηση, ο λυρισμός σου…

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES