Πιάτο για χορτοφάγους & όχι μόνο…

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Σε αυτό το πιάτο ο συνδυασμός των μπαχαρικών και των κρεμμυδιών είναι εξαιρετικός. Με λίγο γιαούρτι από πάνω, το πιάτο απογειώνεται… Αυτή η συνταγή έχει ακόμη ένα ατού. Είναι από τις αγαπημένες ενός  δικού μου αγαπημένου σεφ, του Ottolenghi….

250ml ηλιέλαιο
4 μέτρια κρεμμύδια, λεπτοκομμένα
250γρ. φακές
2 κ.γλ. σπόρους κύμινου 
1½ κ.γλ. σπόρους κολίανδρου 
200γρ. ρύζι μπασμάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γλ. κουρκουμά 
1½ κ.γλ. μπαχάρι (μείγμα διαφορετικών μπαχαρικών, allspice)
1½ κ.γλ. κανέλα 
1 κ.γλ. ζάχαρη 
Αλάτι, πιπέρι
350ml νερό

Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτριο τηγάνι. Όταν ζεστάνει καλά βάζουμε τα κρεμμύδια. Τα τσιγαρίζουμε καλά για 5 λεπτά ή έως ότου να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί, καφέ χρώμα και να γίνουν τραγανά. Με ένα κουτάλι μεταφέρουμε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα λάδια και πασπαλίζουμε με αλάτι.

Παράλληλα βάζουμε τις φακές σε κατσαρόλα μικρή και τις βραζουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε.

Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια αφαιρούμε το λάδι και βάζουμε τους σπόρους κυμίνου και κολίανδρου. Τους τσιγαρίζουμε για 2′. Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, μισό κ.γλ. αλάτι μαύρο πιπέρι. Τσιγαρίζουμε για λίγο ώστε να καλυφθεί το ρύζι με λάδι. Προσθέτουμε τις φακές και νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15′.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε το καπάκι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζινας. Από πάνω βάζουμε και το καπάκι. Το αφήνουμε για 10′. Μετά βάζουμε σε ένα μπωλ το φακόρυζο και προσθέτουμε τα τηγανιτά κρεμμύδια. Σερβίρουμε γαρνίροντας από πάνω με κρεμμύδια.

 

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…