Ζυγίζουν τα χαρτονομίσματα σε ζυγαριά – Σπάει τα κοντέρ ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 02-11-2016

Σε ένα παντοπωλείο στο ανατολικό Καράκας, ο  Humberto Gonzalez βάζει στη ζυγαριά ένα κομμάτι τυρί και από την άλλη ένα πάκο χαρτονομίσματα  bolivar.

Η ισοτιμία έχει καταρρεύσει και για κάθε πώληση χρειάζεται τόσο πολλά χαρτονομίσματα που δεν τα μετράει πια, τα ζυγίζει. «Είναι θλιβερό», λέει ο Gonzalez στο Bloomberg. «Σε αυτό το σημείο, το τυρί έχει μεγαλύτερη αξία».

Σε μια χώρα που δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία, υπάρχει μια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο: σε ορισμένα καταστήματα οι έμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα.

Χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που άλλος τρόπος υπολογισμού δεν υπάρχει. «Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg ένας αναλυτής.

«Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός του 2016 θα κλείσει κάπου μεταξύ 200% και 1.500%.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ήδη ζητήσει -με διακριτικό τρόπο- από εταιρείες να τυπώσουν νέα μεγαλύτερα χαρτονομίσματα: των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 bolivar.

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES