Προβλήματα ακμής

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Η εφηβεία είναι μία κρίσιμη περίοδος στη ζωή του κάθε ανθρώπου κατά την οποία συντελούνται σημαντικές αλλαγές τόσο όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στον εσωτερικό μας κόσμο. Πολλά και διάφορα τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι έφηβοι, ένα ωστόσο είναι αυτό που «χτυπά» τους περισσότερους χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Ο λόγος φυσικά για την ακμή, ένα πρόβλημα που κάνει την εμφάνισή του στις αρχές της εφηβείας όταν και τα πρόσωπα αγοριών και κοριτσιών αρχίζουν να γεμίζουν με σπυράκια, μαύρα στίγματα ή κόκκινες και κίτρινες κηλίδες. Οφείλεται σε μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος και συνήθως συνοδεύεται από λιπαρότητα του δέρματος (σμηγματόρροια). Η βασική αιτία της εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη ηλικία σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εφηβείας τα ανδρογόνα που παράγονται από τους όρχεις και τις ωοθήκες διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται. Πρώτα από όλα, οι πάσχοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για την οριστική εξάλειψη του προβλήματος χρειάζεται χρόνος. Η μεγάλη πλειοψηφία ενδέχεται να παρουσιάσει βελτίωση του προβλήματος σε έξι μήνες, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται για χρόνια. Η τοπική θεραπεία αποτελεί το πρώτο βήμα για την άμεση καταπολέμηση της ακμής . Αποτελεσματική μπορεί επίσης να αποδειχθεί η θεραπεία με βιταμίνη Α ή με τοπικά αντιβιοτικά.

Όταν η ανθεκτικότητα των στιγμάτων κρίνεται μη αντιμετωπίσιμη με τα παραπάνω μέσα, μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη η στοματική θεραπεία που ισοδυναμεί μεχορήγηση αντιβιοτικών, ορμονών ή ρετινοειδών. Οι ορμονικές θεραπείες έχουν συνήθως διάρκεια ενός χρόνου και λειτουργούν καταστέλλοντας την αυξημένη παραγωγή λίπους. Τέλος, για τα ρετινοειδή θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορούν να συνταγογραφηθούν μόνο από δερματολόγο, του οποίου και οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα, διότι είναι πολύ ισχυρά.

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Απο το παρκέ του γηπέδου στο παρκέ του σπιτιού μου…. Με τον Γιάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Μαριτίνα έχω καταφέρει να συνεχίσω να αθλούμαι καθημερινά. Κάνω πρωταθλητισμό στη ζωή παρέα με τον άντρα μου τον Αντώνη που υπεραγαπώ. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και προσπαθώ να προσαρμόζομαι παντού. Το μότο μου είναι “‘Ολα καλά θα πάνε, όλα θα γίνουν…”