Τα λάθη που κάνουν οι γονείς στην εκμάθηση δεύτερης γλώσσας

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Η Αγγελική Τομάρα, καθηγήτρια αγγλικών με πολυετή εμπειρία σε φροντιστήρια και μητέρα δυο μικρών παιδιών, μας μιλάει -με την διπλή της αυτή ιδιότητα- για τα λάθη που κάνουν οι αγχωμένοι γονείς.
Στην εποχή μας η γνώση μιας -ή ακόμη και 2 ξένων γλωσσών- είναι πλέον απαραίτητο προσόν για όλους. Με στόχο τη καλύτερη δυνατή γνώση, η εκμάθηση της ξένης γλώσσας ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, μιας και οι περισσότεροι γονείς θέλουμε για τα παιδιά μας το καλύτερο δυνατό. Στη προσπάθεια μας για το καλύτερο αποτέλεσμα κάνουμε, όμως, πολύ συχνά λάθη. Ακολουθούν κάποια χρήσιμα tips, που έχουν προκύψει τόσο μέσα από τις σπουδές όσο και την εμπειρία μου.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί
Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, εκείνη δηλαδή που μου απευθύνουν πιο συχνά από όλες τις υπόλοιπες οι μητέρες. Υπό την έννοια ότι το κάθε παιδάκι είναι μοναδικό και έχει ξεχωριστές ικανότητες. Πάντως, η περίοδος που το παιδί έχει ήδη ενταχθεί στη σχολική ομάδα είναι, τις περισσότερες φορές, προτιμότερη. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, ένα ολιγομελές γκρουπάκι με συνομήλικα παιδάκια είναι μια καλή λύση. Με τον τρόπο αυτό η εκμάθηση της ξένης γλώσσας λειτουργεί ταυτόχρονα και ως ένα μέσο κοινωνικοποίησης και εκγύμνασης του μυαλού.

Αποφύγετε την υπερφόρτωση του προγράμματος του
Το ξεκίνημα της εκμάθησης των Αγγλικών δεν πρέπει να συμπέσει σε καμία περίπτωση με το ξεκίνημα μιας 2ης ξένης γλώσσας ή ακόμα και μιας νέας δραστηριότητας. Δώστε χρόνο στο παιδί σας να συνηθίσει το νέο του ξεκίνημα και να το απολαύσει. Μόνο τότε θα έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο σωστός τρόπος να αγαπήσει την ξένη γλώσσα
Οι γονείς πολλές φορές, στη προσπάθεια μας να εξοικιωθούν τα παιδιά μας με την αγγλική γλώσσα, προσπαθούμε από μόνοι μας να τους διδάξουμε βασικές λεξούλες/εκφρασούλες. Μόνο που τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται με λάθος τρόπο. Τα παιδιά πρέπει να αγαπήσουν τα αγγλικά από την αρχή, άλλωστε η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μας μένει. Ο σωστός τρόπος να γίνει αυτό, στη συγκεκριμένη ηλικία, είναι μόνο μέσα από τραγούδια και παιχνίδι.

Η κατάλληλη ώρα να γίνεται το μάθημα
Αφήστε χρόνο στο παιδί να ξεκουραστεί και να αποφορτιστεί μετά το σχολείο. Από την άλλη, μην κανονίζεται ποτέ να πηγαίνει για μάθημα ή να έρχεται η καθηγήτρια στο σπίτι πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου του, όταν το τελευταίο πράγμα που θέλει να κάνει είναι ένα ακόμη μάθημα.

Μην κάνετε ταυτόχρονο μάθημα με αδερφάκι/συγγενικό πρόσωπο άλλης ηλικίας
Όταν τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες και δυνατότητες, το ταυτόχρονο μάθημα, το οποίο μπορεί να μας βολεύει ως γονείς χρονικά ή οικονομικά, καταλήγει να κρατάει ένα από τα δύο παιδάκια πίσω. Επίσης, αν επιλέξετε να κάνετε ιδιαίτερο μαζί με άλλο παιδί, οφείλετε να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του «συμμαθητή»

Τηρήστε το πρόγραμμα των διακοπών
Όλοι έχουμε ανάγκη από ένα διάλειμμα οπότε, ακόμα και αν ο μαθητής έχει κενά, καλό είναι να του αφήσετε ένα χρονικό διάστημα να γεμίσει τις μπαταρίες του. Όταν δηλαδή έχει διακοπές από το σχολείο, οφείλει να έχει διακοπές και από την εκμάθηση της ξένης γλώσσας.

Ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ξεκίνημα
Ακόμα και αν, σαν παιδί, δεν αφιερώσατε το χρόνο που έπρεπε στη σωστή εκμάθηση των αγγλικών, ποτέ δεν είναι αργά για ένα νέο ξεκίνημα απαραίτητο πλέον για την εξέλιξη σας.

Info: Η Αγγελική Τομάρα είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου κολεγίου (Deree), κάτοχος του διπλώματος CETT και απόφοιτος της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης στο TESOL (μέθοδοι και τεχνικές διδασκαλίας της Αγγλικής σε ομιλητές άλλων γλωσσών με έμφαση στη Μεθοδολογία και Γλωσσική συνειδητότητα. Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνει ιδιωτικά μαθήματα αγγλικών στις περιοχές των νοτίων προαστίων.

Για πληροφορίες: 6937248818, angelikitomara@gmail.com

 

Πηγή: nou-pou.gr

Αμαλία Κυπαρίσση

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Mητέρα 2 παιδιών, της Παυλίνας και του Αχιλλέα, θέλω να “αιχμαλωτίσω” με λέξεις και εικόνες τις στιγμές που περνάνε γρήγορα… Ταξιδιάρα, gourmet, λάτρης του καλού κρασιού, yogini, βιβλιοφάγος. Αγαπώ το θέατρο, το σινεμά, την ιστορία, τις ιστορίες και τις περιπλανήσεις. Μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μου φτιάχνουν την ημέρα. Για μένα η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στις μικρές απολαύσεις, στις συγκινήσεις, στις στιγμές, στις μεγάλες χαρές αλλά και στις βαθιές απογοητεύσεις…