Η Λήδα Τσενέ μας ξεναγεί στον υπέροχο κόσμο των κόμικς

Αμαλίας pick

Η Λήδα Τσενέ μας ξεναγεί στον υπέροχο κόσμο των κόμικς και του Athens Comics Library που στεγάζεται μέσα στο Impact Hub στου Ψυρρή (Καραϊσκάκη 28)… Σε έναν προσεγμένο χώρο τα μικρά και μεγάλα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ήρωες, να μάθουν μέσα από τις περιπέτειες τους και τις ανησυχίες τους και να συμμετέχουν σε δημιουργικά εργαστήρια! Με τη βοήθεια της Λήδας Τσενέ ανακαλύπτουμε τα κόμικς…

1. Τι είναι η Athens Comic Library και τι υπηρεσίες προσφέρει;
Η Athens Comics Library είναι η πρώτη δανειστική βιβλιοθήκη comics στην Ελλάδα, όπου κάποιος μπορεί να έρθει, να διαβάσει comics ή να δανειστεί. Επίσης, στη βιβλιοθήκη μας φιλοξενούμε εκπαιδευτικά εργαστήρια με την αξιοποίηση των comics για όλες τις ηλικές, εκθέσεις και άλλες σχετικές εκδηλώσεις (παρουσιάσεις, ομιλίες κλπ)

2. Πως γεννήθηκε η ιδέα; Συλλέγεις χρόνια κόμικς;
Η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μας εδώ και καιρό καθώς σαν ομάδα, η Comicdom Press, υπάρχουμε από το 2004 υλοποιώντας διάφορες δράσεις γύρω από την αγαπημένη μας τέχνη. Προσωπικά εγώ ζήλευα πολύ και τις βιβλιοθήκες comics που υπάρχουν σε άλλες χώρες, αλλά και γενικά τους εμπνευστικούς χώρους ανάγνωσης και δημιουργίας. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι μεγάλη συλλέκτρια, έχω αρκετά comics όμως, αλλά μου άρεσε πολύ η ιδέα να υπάρχει ένας χώρος συγκέντρωσης για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την 9η Τέχνη. Και σίγουρα ένας χώρος για να φιλοξενούμε τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα που τρέχουν από το 2008.

3. Όταν ήσουν μικρή διάβαζες κόμικς μανιωδώς και εάν ναι ποια ήταν τα αγαπημένα σου;
Μεγαλώσαμε σε μια εποχή όπου τα comics ήταν λίγο δυσεύρετα. Ευτυχώς είχα αδερφό και έτσι διάβαζα όλα τα αγορίστικα της εποχής (Μπλεκ κλπ), Βαβούρα και σιγά σιγά Αστερίξ και Λουκυ Λουκ, Disney μέχρι που έπεσε στα χέρια μου το πρώτο υπερηρωικό comic.

4. Από ποιά ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν την ανάγνωση κόμικς τα παιδιά;
Ακόμα και πριν ξεκινήσουν να μαθαίνουν να διαβάζουν. Είναι πολλά τα παιδιά τα οποία μαθαίνουν ανάγνωση ακριβώς γιατί θέλουν να μάθουν το τι συμβαίνει με τους αγαπημένους τους ήρωες. Και μάλιστα είναι ένα πολύ καλό μέσο για να ξεκινήσουν τα παιδιά όχι μόνο να διαβάζουν, αλλά και να αγαπούν την ανάγνωση.

5. Μπορείς να μας δώσεις μερικούς τίτλους κομικς που ενδείκνυνται ανά ηλικία και το τι πραγματεύονται;
Αγαπημένη σειρά για προσχολική ηλικία ο γλυκύτατος Owly του Andy Runton, οι περιπέτειες μια κουκουβάγιας και των φίλων της στο δάσος. Το Stinky της Eleanor Davis από την Toon Books, ίσως την καλύτερη εκδοτική για παιδιά σήμερα. Το Stinky ειναι η ιστορία ενός τέρατος που φοβάται τους ανθρώπους, αλλά αλλάζει γνώμη μόλις τους γνωρίζει. Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά η Hilda του Luke Pearson. H Hilda είναι ένα κορίτσι που ζει σε ένα πολύ περίεργο χωριό και η κάθε μέρα της είναι γεμάτη συναρπαστικές περιπέτειες. Η σειρά Ordinary People Can Change the World των Brand Meltzer και Chris Eliopoulos περιγράφει τις ζωές σημαντικών προσωπικοτήτων. To δικό μου αγαπημενο El Deafo της Cece Bell μιας ιστορίας για τη διαφορετικότητα. Φυσικά το all time classic Bone του Jeff Smith και τέλος για να ευλογήσουμε τα γένια μας το δικό μας Γράφοντας με Εικόνες, ένα διασκεδαστικό activity book για την αφήγηση και τα comics.

6. Έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα;

Ναι, σίγουρα. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα comics πώς λειτουργεί ο κόσμος και σίγουρα τους δημιουργούνται ερεθίσματα για να αναζητήσουν μόνα τους γνώση. Για παράδειγμα στο Bone ο ένας από τους πρωταγωνιστές έχει μεγάλο κόλλημα με τον Moby Dick. Όπως αντιλαμβάνεσαι όποιο πιτσιρίκι το διαβάζει στη συνέχεια ψάχνει να βρει ποιος είναι επιτέλος αυτός ο Moby Dick.

7. Γιατί να προτιμήσω τα κομικς σε σχέση με ένα βιβλίο;
Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Κάθε μέσο έχει τις δικές του αρετές, τα δικά του πλεονεκτήματα, οπότε δεν θα το έθετα σε αυτή τη βάση. Θα έλεγα όμως ότι τα comics είναι εξαιρετικά αναγνώσματα για τα παιδιά, κίνητρα για τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και ένα όχημα για να ανακαλύψουν και άλλες μορφές τέχνης, δεξιότητες, γνώσεις.

8. Τι εκδηλωσεις έχετε που απευθύνονται σε παιδιά και σε τι ηλικίες;

Τα προγράμματά μας απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Καθημερινές έχουμε επισκέψεις σχολείων, ενώ τα Σαββατοκύριακα τα εργαστήρια μας. Κυρίως είναι δημιουργικά εργαστήρια και τα παιδιά φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες.

9. Υπάρχουν έλληνες συγγραφείς κόμικς που διαπρέπουν και εκτός ελληνικών συνόρων;
Ναι, έχουμε δημιουργούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό και μας κάνουν περήφανους. Ο Μιχάλης Διαλυνάς, ο Ηλίας Κυριαζής και ο Γιάννης Μυλωνογιάννης είναι τρεις καλλιτέχνες που αυτή τη στιγμή δουλεύουν με μεγάλες εταιρειες στην άλλη άκρη του ατλαντικού.

Περισσότερες πληροφορίες για την Athens Comics Library που αυτό το μήνα κλείνει 1 χρόνο στο: athenscomicslibrary.gr

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις  #staystrong #stayconnected

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Γερνάω μαμά

Γερνάω μαμά

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados