Το καινούργιο iphone δώρο μαζί με ένα ιδιαίτερο συμβόλαιο

Βίβης pick

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του καινούργιου iPhone και τα χιλιάδες των παιδιών που λαχταρούν να το αποκτήσουν, η επιστολή που συνόδευε την συσκευή που έκανε δώρο μια μητέρα στον γιό της πριν απο λίγα χρόνια είναι και πάλι επίκαιρη.

Η Janell Burley Hofmann έκανε δώρο ένα iPhone στον  δεκατριάχρονο γιο της, Gregory. Η ιδιαιτερότητα της είδησης είναι οτι το τηλέφωνο συνόδευε μια λίστα με κανόνες για την λειτουργία του τηλεφώνου. Οι 18 κανόνες του συμβολαίου πρέπει να τηρούνται κάθε ώρα και  στιγμή, ώστε να παραμείνει η πολυπόθητη συσκευή στα χέρια του παιδιού.

H μητέρα-blogger δικαιολόγησε την πράξη της, λέγοντας ότι ήθελε να διδάξει τον γιο της να διαχειρίζεται τον ψηφιακό καταιγισμό χωρίς όμως να γίνεται πολύ πιεστική. Η  ίδια συμπλήρωσε ότι πολλοί γονείς κάνουν δώρο στα παιδιά τους smartphones, αλλά τις περισσότερες φορές η κατάσταση ξεφεύγει με αποτέλεσμα να χρειάζονται  δραστικά μέτρα.

Διαβάστε το συμβόλαιο και κρατήστε το σε αρχείο για μελλοντική χρήση:

Αγαπημένε μου Gregory,

Χρόνια πολλά!

Είσαι τώρα ένας ευτυχής κάτοχος ενός iPhone. Ουάου! Είσαι ένα πολύ καλό και υπεύθυνο 13χρονο αγόρι και σου αξίζει αυτό το δώρο. Η αποδοχή, όμως, αυτού του δώρου συνεπάγεται και  κάποιους κανόνες. Σε παρακαλώ να διαβάσεις το παρακάτω συμφωνητικό. Ελπίζω πως καταλαβαίνεις ότι είναι χρέος μου να σε αναθρέψω ώστε να γίνεις ένας συγκροτημένος, υγιής νέος άντρας που μπορεί να λειτουργεί στον κόσμο και να συνυπάρξει με την τεχνολογία, όχι να τον καθορίζει εκείνη. Η αδυναμία σου να ανταποκριθείς στους κανόνες αυτούς θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είσαι πλέον κάτοχος του iPhone. Σ’ αγαπώ τρελά και περιμένω να μοιραστώ μαζί σου χιλιάδες  sms τις επόμενες μέρες.

•Αυτό είναι δικό μου  τηλέφωνο. Εγώ το αγόρασα, εγώ το πληρώνω και στο δανείζω για να το έχεις. Δεν  είμαι φοβερή;

•Θα γνωρίζω πάντα το password.

•Αν χτυπάει, απάντησέ το. Πες «παρακαλώ», χρησιμοποίησε τους καλούς σου τρόπους. Μην αγνοείς  ποτέ κλήσεις όταν στην οθόνη εμφανίζεται η λέξη «Μαμά» ή «Μπαμπάς». Ποτέ.

•Παραδίδεις πρόθυμα στους γονείς σου τη συσκευή κάθε βράδυ στις 19:30 τις ημέρες που έχεις σχολείο και το Σαββατοκύριακο, στις 21:00. Θα είναι  κλειστό κάθε βράδυ και θα σου επιστρέφεται κάθε πρωί στις 07:30.  Αν δεν θέλεις να καλέσεις κάποιον στο σταθερό του με την πιθανότητα να απαντήσουν οι  γονείς του, τότε μην καλέσεις καν. Μάθε να ακούς το ένστικτό σου και να σέβεσαι  τις άλλες οικογένειες με τον ίδιο τρόπο που θα ήθελες να σέβονται  εμάς.

•Το τηλέφωνο δεν θα έρχεται μαζί σου στο σχολείο. Μίλησε με τους ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσσεις μηνύματα, κατά πρόσωπο. Είναι μία τέχνη  που θα πρέπει να αναπτύξεις στη ζωή σου. Για τις ημιαργίες, τις εκδρομές και  τις εξωσχολικές δραστηριότητες, θα συμφωνήσουμε ειδικές χρήσεις.

•Αν πέσει στη λεκάνη, στο πάτωμα και σπάσει ή εξαφανιστεί είσαι υπεύθυνος για το  κόστος επισκευής ή αντικατάστασης. Κούρεψε το γρασίδι κάποιου, κάνε babysitting  ή αποταμίευσε τα χρήματα που σου δίνουμε στα γενέθλιά σου. Θα συμβεί σίγουρα, οπότε φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος.

•Μην χρησιμοποιήσεις την  τεχνολογία για να πεις ψέματα, να κοροϊδέψεις ή να εξαπατήσεις κάποιον άλλο  άνθρωπο. Μην συμμετέχεις σε συζητήσεις που πληγώνουν άλλους ανθρώπους. Παράμενε καλός φίλος ή απλά μην συμμετέχεις στην ανταλλαγή κατηγοριών.

•Μην στείλεις SMS, email, ή μην πεις τίποτα χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, που δεν  θα έλεγες σε κάποιον κατά πρόσωπο.

•Μην στείλεις SMS, email, ή μην πεις τίποτα χρησιμοποιώντας αυτή τη συσκευή, που δεν θα έλεγες δυνατά με τους γονείς σου στο δωμάτιο. Λογόκρινε τον εαυτό σου.

•Το πορνό απαγορεύεται.  Αναζήτησε στο διαδίκτυο πληροφορίες που θα μοιραζόσουν άνετα με εμένα. Αν έχεις κάποια απορία, ρώτησε κάποιον, κατά προτίμηση εμένα ή τον πατέρα σου.

•Όταν είσαι σε δημόσιο χώρο, κλείσε το, βάλε το στο αθόρυβο, ή κρύψε το στην τσάντα σου. Ειδικά σε κάποιο εστιατόριο, στον κινηματογράφο, ή όταν μιλάς σε  κάποιον άλλο άνθρωπο. Δεν είσαι αγενής. Μην επιτρέψεις στο iPhone να το αλλάξει αυτό.

•Μη στείλεις αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα  «ιδιαίτερα» σημεία σου σε κανέναν ή μη δεχτείς τέτοιες φωτογραφίες. Μη γελάς. Κάποια στιγμή θα μπεις στον πειρασμό να το κάνεις, παρά την υψηλή σου νοημοσύνη. Είναι επικίνδυνο και μπορεί να διαλύσει την εφηβική/φοιτητική/ενήλικη ζωή σου. Παραμένει πάντα μία κακή ιδέα. Ο κυβερνοχώρος είναι αχανής και πιο δυνατός από  εσένα και είναι δύσκολο να εξαφανίσεις κάτι τέτοιο, συμπεριλαμβανομένης μίας  κακής φήμης.

•Δε χρειάζεται να τραβάς ένα τόνο φωτογραφίες και  βίντεο. Μην καταγράφεις τα πάντα. Ζήσε τις εμπειρίες σου. Θα μείνουν αποθηκευμένες στη μνήμη σου για πάντα.

•Κάποιες φορές επίλεξε να  αφήνεις το τηλέφωνο πίσω στο σπίτι και να αισθάνεσαι ασφαλής και σίγουρος για  την απόφασή σου αυτή. Δεν είναι ζωντανό και δεν είναι προέκτασή του. Είσαι  καλύτερος από τον φόβο του να «χάσεις» κάτι που συμβαίνει.

•Κατέβαζε μουσική που είναι καινούρια, ή κλασική, ή διαφορετική απ’ αυτήν που ακούν  εκατομμύρια άλλοι, που ακούν ακριβώς το ίδιο πράγμα όλοι. Η γενιά σου,  περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γενιά, έχει πρόσβαση στη μουσική. Εκμεταλλεύσου  αυτό το προνόμιο. Διεύρυνε τους ορίζοντές σου.

•Επιδίωξε να παίζεις παιχνίδια με λέξεις, προβλήματα ή puzzle.

•Κράτα το βλέμμα σου ψηλά.  Βλέπε τι γίνεται στον κόσμο γύρω σου. Κοίταξε έξω από ένα παράθυρο. Άκουσε τα πουλιά. Πήγαινε μία βόλτα.Μίλησε σε κάποιο άγνωστο. Αναρωτήσου για πράγματα χωρίς να τα “γκουγκλάρεις».

•Θα τα κάνεις μαντάρα. Θα σου πάρω πίσω το  τηλέφωνο. Θα καθίσουμε κάτω και θα το συζητήσουμε. Και θα ξαναρχίσουμε από την  αρχή. Εσύ κι εγώ, θα μαθαίνουμε συνέχεια. Είμαι με το μέρος σου. Είμαστε μαζί σε  αυτό.

Ελπίζω να συμφωνήσεις με αυτούς τους όρους. Τα περισσότερα από τα μαθήματα που αναφέρονται σε αυτό το συμφωνητικό, δεν αφορούν μόνο το iPhone, αλλά και την ίδια την ζωή σου. Μεγαλώνεις σε ένα κόσμο γρήγορο, που αλλάζει συνέχεια. Είναι συναρπαστικό και μαγικό. Προσπάθησε να βλέπεις τα  πράγματα απλά, όποτε μπορείς. Έχε εμπιστοσύνη στο δυνατό σου μυαλό και την τεράστια καρδιά σου, περισσότερο απ’ οποιοδήποτε μηχάνημα.

Σ’ αγαπώ. Εύχομαι να απολαύσεις το φανταστικό σου  iPhone

Χρόνια  πολλά!

Φιλάκια

Μαμά

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES