Γνωρίσαμε την Έφη και αγαπήσαμε την τέχνη του αργαλειού! Ναι υφάναμε!

Βάσως pick

Το καλοκαίρι που μας πέρασε είχαμε μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα συνάντηση στην Κρήτη.

Γνωρίσαμε την Έφη Ηλία, μια καταπληκτική καλλιτέχνιδα που ζει και εργάζεται στον Μακρύ Γιαλό.

Μια πολυτάλαντη γυναίκα που ασχολείται και μεγαλουργεί στην τέχνη του ψηφιδωτού, της αγιογραφίας, της καλαθοπλεκτικής, του κοσμήματος και στον …αργαλειό!

Το μικρό μαγαζάκι της Έφης μας συνεπήρε, η τέχνη του αργαλειού και οι καταπληκτικές της δημιουργίες μας εντυπωσίασαν και οι απορίες μας ήταν πολλές…

Υφάναμε, θυμηθήκαμε τα παιδικά χρόνια και τα καλοκαίρια στο χωριό που παίζαμε στον αργαλειό της γιαγιάς. Δείτε την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που κάναμε, για μια τέχνη που επανέρχεται με φόρα στο σήμερα και στην ντουλάπα μας καθώς η μόδα απαιτεί υφαντά ρούχα,τσάντες κλπ!!

arg9

1.ΠΩΣ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΡΓΑΛΕΙΟΥ;

Λοιπόν  ενδιαφέρομαι για κάθε είδος χειροτεχνίας , ιδιαίτερα όμως οι παραδοσιακές τεχνικές.. Ζώντας στην επαρχία και ερχόμενη σε επαφή με τους γηραιότερους κατοίκους της και όχι μόνο,θέλησα να μάθω τις τεχνικές τους, τα μυστικά τους,την ιστορία τους και την χρηστικότητα των κατασκευών τους…Έτσι έχοντας από παιδί ένα ταλέντο σε όλες τις μορφές χειροτεχνίας-το πρώτο μου κέντημα το έκανα στο νηπιαγωγείο-έφτιαχνα διάφορα πράγματα,κυρίως πλεκτά και κεντήματα για τα παιδιά,και το σπίτι.

Στη συνέχεια ασχολήθηκα με το ψηφιδωτό ,την αγιογραφία,τη ζωγραφική,την καλαθοπλεκτική,την αγγειοπλαστική,το κόσμημα και τον αργαλειό!

arg19

Κάποια από αυτά με συνεπήραν και ασχολήθηκα περισσότερο ξεπερνώντας την έννοια του χόμπυ.

Έτσι δόθηκα στο ψηφιδωτό χρησιμοποιώντας κάθε είδους υλικά που είναι γι’αυτή την δουλειά.Δε μου αρέσει να επαναλαμβάνω αυτά που φτιάχνω και αν το κάνω θα έχει πολλές διαφορές από το προηγούμενο και αυτό κυρίως είναι και το βασικό στοιχείο του χειροποίητου ..η μοναδικότητα!

Φτάνοντας σε ένα πολύ καλό επίπεδο στα ψηφιδωτά ,θέλησα να φτιάξω και μια εικόνα..Εδώ λοιπόν μπαίνει στη ζωή μου η Αγιογραφία,με την οποία ασχολούμαι τα τελευταία δέκα χρόνια.
Έκανα 4 χρόνια μαθήματα με ένα αγιογράφο και έφθασα σε ένα επίπεδο να συμμετέχω σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό με αποκορύφωμα την έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτισμού στο Δουβλίνο.

Όλο αυτό το διάστημα κατέγραφα πληροφορίες και δούλευα παράλληλα και τις άλλες τέχνες.
Πριν μερικά χρόνια,γνώρισα μια εξαιρετική υφάντρα που με μύησε στην τέχνη του αργαλειού.Γίναμε φίλες ,ανταλλάξαμε απόψεις,ιδέες και τεχνικές και τότε η παραδοσιακή υφαντική μου έκανε το απαραίτητο κλικ,να ενδιαφερθώ γι’ αυτήν επαγγελματικά.

arg10
2.Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ Ή ΤΟΝ ΒΡΗΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ;ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑΣ ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ;
Άνοιξα ένα μικρό μαγαζί στον Μακρύ Γιαλό στην Κρήτη και έβαλα μέσα έναν αργαλειό που βρήκα από τη γιαγιά του συζύγου μου. Ο παραδοσιακός αργαλειός δεν είναι κάτι ακριβό σαν αξία υλικών,απλά είναι δύσκολο να στηθεί.Όταν λέμε στήσιμο αργαλειού δεν εννοούμε μόνο την συναρμολόγηση των ξύλινων κομματιών ,αλλά και την τοποθέτηση των κλωστών, το στιμόνι δηλαδή,που είναι η βάση για την οποιαδήποτε ύφανση.
Η αξία ενός αργαλειού είναι υποκειμενική, έχει να κάνει με το συναίσθημα και βέβαια αν είναι αντίκα, αν είναι παλιός, ένας απλός καινούργιος αργαλειός ξεκινάει από 800 ευρώ.

arg7

3.Ο ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΣΟΥ;

Ο αργαλειός είναι αυτή τη στιγμή η παρέα μου, ο φίλος μου..Κάθομαι ατελείωτες ώρες και υφαίνω, πότε παρέα με τις φίλες μου που και αυτές ασχολούνται με κάτι ,όπως πλέξιμο με τις βελόνες ή το βελονάκι, κέντημα κλπ.και πότε μόνη μου, όπου βάζω μουσική που μου αρέσει και το απολαμβάνω.

Η αλήθεια είναι ότι, όταν κάνω κέντημα στον αργαλειό, δε θέλω παρέα, γιατί χρειάζεται συγκέντρωση..
Μετράς μια μια τις κλωστές, όπως κάνεις και στο κέντημα το “μετρητό”που λέμε..Μια λάθος κλωστή,σημαίνει ξηλώνουμε και το πάμε πάλι από την αρχή.
Η χαρά που παίρνω όταν τελειώνω κάτι είναι απερίγραπτη, κάθε έργο μου είναι σαν παιδί μου! Είναι κάτι ξεχωριστό και σίγουρα μοναδικό!Δεν στεναχωριέμαι όμως πλέον όταν το αποχωρίζομαι, γιατί,αυτοί που το αγοράζουν εκτιμούν τη δουλειά μου και τα κολακευτικά τους σχόλια μου δίνουν ηθική ικανοποίηση και με ενθαρρύνουν να συνεχίσω!

arg6
Το κόστος ενός υφαντού εξαρτάται από πολλά πράγματα, που έχουν να κάνουν με το υλικό (μαλλί, ακρυλικό, βαμβακερό, λινό, μεταξωτό),το μέγεθος, το κέντημα, αλλά κυρίως με το χρόνο που απαιτείται για να γίνει. Θεωρώ ότι αυτή η δουλειά δεν πληρώνεται με τίποτα σε σχέση με τον κόπο και το χρόνο κατασκευής ! Οι τιμές είναι χαμηλές. Ζούμε σε εποχή κρίσης, αλλά βέβαια απευθύνεται και σε ανθρώπους που γνωρίζουν και εκτιμούν το χειροποίητο. Για κάποιον που θέλει κάτι πολύ φθηνό, υπάρχουν τα εργοστασιακά, παράγονται όμως από ψυχρές μηχανές και ρομπότ!
Το παραδοσιακό υφαντό περιέχει όλα αυτά που είπαμε παραπάνω, ψυχή, συναίσθημα, ιστορία, κόπο, παράδοση γενεών και γενεών.Είναι γεμάτο θετική ενέργεια,φτιαγμένο με πολύ αγάπη και αυτό το βλέπεις και το αισθάνεσαι είναι μοναδικό!!!

arg4

4.ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΗΡΕΜΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΧΟΣ,ΣΕ ΒΟΗΘΑ Η ΤΕΧΝΗ ΣΟΥ;
Ο αργαλειός έχει απίστευτες δυνατότητες,είναι φοβερά αγχολυτική η τέχνη του! Αδειάζει το μυαλό σου,γαληνεύει η ψυχή σου, δουλεύει το σώμα.. Είναι και γυμναστική ξέρεις! .. Τέλειες γάμπες..Άνοιγμα  πλάτης.. Για  τους γοφούς δεν το συζητώ..

arg

5.ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ;
Για μένα ο αργαλειός ήρθε στη ζωή μου για να μείνει. Με λίγη φαντασία μπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα, φεύγω αργά το βράδυ και όταν ξαπλώνω και κλείνω τα μάτια, σκέφτομαι τι θα είναι το επόμενο κομμάτι που θα ξεκινήσω,τι υλικό θα χρησιμοποιήσω,ποια η χρηστικότητά του..Κάθε φορά ανακαλύπτω και κάτι καινούργιο, δύσκολα βαριέσαι!!

ΝΑΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΓΑΛΕΙΟ!

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES