1 στα 3 παιδιά με οσφυαλγία λόγω υπέρβαρης τσάντας

Υγεία

4moms team , 05-09-2016

Στην Ελλάδα η εικόνα ενός μαθητή που σέρνει μια υπέρβαρη τσάντα τελειώνοντας το μεσημέρι το σχολείο μόνο σπάνια δεν είναι. Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, από την ηλικία των 11 ετών μέχρι το τέλος των σχολικών χρόνων, το κυριολεκτικό βάρος της μάθησης προκαλεί έντονες οσφυαλγίες στα παιδιά και μετέπειτα εφήβους.

Στις χώρες του Νότου, όπου η μάθηση ενέχει πολλά βιβλία και τετράδια στο ημερήσιο πρόγραμμα και δεν έχει περάσει ολοκληρωτικά στην ηλεκτρονική της μορφή, οι μαθητές καθημερινά κουβαλούν υπέρβαρες τσάντες. Ο κανόνας που συνιστούν οι ορθοπεδικοί υπαγορεύει το βάρος της σχολικής τσάντα να μην ξεπερνάει το 10% του βάρους του παιδιού, μα δυστυχώς σπάνια εφαρμόζεται. Οι ειδικοί λένε πως αν ένα παιδί είναι 40 κιλά, η τσάντα του δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 4 κιλά. Αν αναλογιστεί κανείς πως ενώ τα παιδιά μεγαλώνουν και ψηλώνουν, τα θρανία στα οποία γράφουν και παρακολουθούν τα μαθήματα, παραμένουν σταθερού μεγέθους μην ακολουθώντας την αντίστοιχοι ανάπτυξή τους, τα προβλήματα δεν είναι δύσκολο να εμφανιστούν.

Υπάρχει μεγάλη συσχέτιση μεταξύ του πόνου στη μέση, της οσφυαλγίας δηλαδή, και του βάρους της σχολικής τσάντας, αναφέρει ο Δρ Γουδέβενος, Διδάκτωρ ορθοπαθητικής, και επιστημονικός συνεργάτης, του πανεπιστημίου Κρήτης. «Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές που έχουν δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Spine Jourmal» το 46% των παιδιών με οσφυαλγία, έχει κουβαλήσει υπέρβαρη τσάντα. Τα παιδιά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ακόμα και σήμερα σηκώνουν πολύ βαριά τσάντα. Για κάποιο διάστημα επικρατούσε, η άποψη να την σηκώνουν μόνο από τον ένα ώμο, γεγονός που επέφερε μία μονόπλευρη επιβάρυνση, όσον αφορά τη στάση του σώματος και τη βάδιση του παιδιού. Ωστόσο αυτό τείνει να αλλάξει, πλέον. Η ιδανική τσάντα είναι το σακίδιο, για να μοιράζεται το βάρος στην πλάτη και αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του βάρους του παιδιού. Δηλαδή αν ένα παιδί είναι τριάντα κιλά, η τσάντα πρέπει να είναι τρία. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και επί πόση ώρα κουβαλάει την τσάντα το παιδί. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση που διανύει με μία υπέρβαρη για το μέγεθος του τσάντα, τόσο μεγαλύτερη η επιβάρυνση. Και κάτι τέτοιο μπορεί να του προκαλέσει οσφυαλγία και πόνο στην σπονδυλική στήλη γενικότερα».

Οι γονείς δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούν ή να θεωρούν υπερβολικά τα παράπονα των παιδιών για τυχόν πόνους και ενοχλήσεις. Η οσφυαλγία δεν αποτελεί πάθηση, μα αποτελεί σύμπτωμα μιας πιθανής κατάστασης που μόλις έχει ξεκινήσει. “Στα μικρά παιδιά, που δεν έχει ολοκληρωθεί η οστέωση των σπονδύλων, μπορεί να προκαλέσει ενδοοστικές κοίλες, οι οποίες θα φανούν αργότερα, και οι οποίες θα αποσταθεροποιήσουν τη σπονδυλική στήλη και θα βάλουν το παιδί σε μία ομάδα υψηλού κινδύνου, που μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα αργότερα.  Το πρόβλημα το βλέπουμε γύρω στα είκοσι, που οι νέοι αρχίζουν και εμφανίζουν προβλήματα κλινικά, με πόνο στη μέση, πόνο στο πόδι και δισκοπάθεια” συνεχίζει ο Δρ Γουδέβενος.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES