Η συνήθεια των Δανών που τους κάνει τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο

Ψυχολογία

4moms team , 02-09-2016

Οι Δανοί δείχνουν να κατέχουν το μυστικό όπως φαίνεται. Κατακτώντας την κορυφή στους δείκτες ευτυχίας του ΟΗΕ το 2012, το 2013 και το 2016 ενώ το 2015 ήρθε τρίτη, καταλαβαίνουμε αμέσως πως κάτι κάνουν καλά οι Δανοί.

Προφανώς το υψηλό επίπεδο διαβίωσης, ο κρατικός μηχανισμός που λειτουργεί ρολόι, το ανεπτυγμένο σύστημα πρόνοιας και παροχών είναι παράγοντες που κάνουν τους πολίτες ευτυχισμένους. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο πολύ καθοριστικό χαρακτηριστικό που ως όρος έχει τις ρίζες του στον 18ο αι. και αφορά το ευ ζην. Πολλοί λοιπόν υποστηρίζουν πως όλα οφείλονται στο Hygge, δλδ. μια κατάσταση που οι Δανοί έχουν οικειοποιηθεί ως danish way of living και εδράζεται στις απλές χαρές, στην χαλάρωση, στην αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς και του cozy, ό,τι δλδ. δημιουργεί την αίσθηση της αγκαλιάς και της απόλαυσης.

Ο χρόνος με τους φίλους, τα κεριά στο χώρο, οι αναπαυτικές μαξιλάρες ενώ σιγοκαίει το τζάκι προσφέροντας ζεστασιά, όλα αυτά περιγράφουν αυτή τη δανέζικη κατάσταση χαλάρωσης και απόλαυσης.

Στη «φιλοσοφία» του hygge όμς αναφέρεται στο βιβλίο της The Year of Living Danishly: Uncovering The Secrets  of the World’s Happiest Country, η Hellen Russell η οποία μετακόμισε από το Λονδίνο στη Δανία και σιγά – σιγά ακολούθησε τους ρυθμούς που «επιτάσσει».

«Άρχισα να παρατηρώ το hygge παντού. Είναι σύμφυτο με την κοινωνία της Δανίας – υπάρχουν κεριά που τρεμοπαίζουν, σπιτικά κέικ και φρεσκοκομμένος καφές σε κάθε σπίτι…Υπάρχει μια σύμπνοια και ένα υπέροχο συναίσθημα ότι είσαι εσύ με τον εαυτό σου» αναφέρει και καταλήγει: «…η καλύτερη εξήγηση του hygge που έχω ακούσει είναι: η απουσία οτιδήποτε ενοχλητικού ή οτιδήποτε προκαλεί μεγάλη συναισθηματική φόρτιση».

Στο ερώτημα πως να ζήσεις σαν Δανός η ίδια απαντά: “Απολαύστε τα απλά πράγματα, φροντίστε να τρέφεστε σωστά, δημιουργήστε ένα ευχάριστο περιβάλλον στο σπίτι σας, κάντε προτεραιότητά σας τους αγαπημένους σας”.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES