Για εσένα που λατρεύεις τα μακαρόνια

Διατροφή

4moms team , 24-08-2016

 

λατρεία η [latría] Ο25 : 1. η αγάπη, η αφοσίωση, η ευσέβεια προς το Θεό: H ~ στον ένα και μοναδικό Θεό. Ο ναός είναι τόπος λατρείας. H ~ των θεών του Ολύμπου. || H ~ των προγόνων / των ηρώων. 2. τα λόγια και οι πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται η αγάπη, η ευσέβεια, η αφοσίωση προς το Θεό: H τελετουργία της χριστιανικής λατρείας. 3. η υπερβολική αγάπη προς πρόσωπα, πράγματα, προς πνευματικές ή άλλες δραστηριότητες: Έχει ~ στη γυναίκα του / στα παιδιά του. Tην κοιτάζει με ~. Hθοποιοί, ποδοσφαιριστές, πολιτικοί γίνονται συχνά αντικείμενο λατρείας. H ~ του χρήματος / του κέρδους. Είναι μεγάλη η ~ του για τη μουσική / για τα σπορ / για το θέατρο. 4. (κυρ. για πρόσωπο) το αντικείμενο της υπερβολικής αγάπης: Γιατί, ~ μου, με στενοχωρείς; Ο κινηματογράφος είναι η μεγάλη ~ της.

Πηγή: www.greek-language.gr

Μόνο όσοι και όσες δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό το διατροφικό είδος μπορούν να με καταλάβουν. Στην διάρκεια του καλοκαιριού διάβασα για την μελέτη που έκαναν οι μετρ των ζυμαρικών Ιταλοί, του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed στο Pozzilli της Ιταλίας και φυσικά και την ασπάστηκα απο την πρώτη ματιά. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο βρήκα απαντήσεις σε όλες μου τις απορίες στο παρακάτω άρθρο της Κατερίνας Ευθυμιοπούλου στο shape.gr.

Η έρευνα από το Μεσογειακό Νευρολογικό Ινστιτούτο Neuromed στο Pozzilli της Ιταλίας ανατρέπει όσα υποθέταμε για την κατανάλωση ζυμαρικών, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν ευνοούν την παχυσαρκία αλλά αντίθετα, βοηθούν στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ”Nutrition and Diabetes” και εξέτασε τα αποτελέσματα 23.000 ατόμων που συμμετείχαν σε δύο μεγάλες επιδημολογικές μελέτες (Moli-sani και INHES) που έγιναν στην Ιταλία.

Ο Έλληνας υπεύθυνος της έρευνας, Γιώργος Πούνης, τόνισε:

Αναλύοντας τα δεδομένα των συμμετεχόντων και τις διατροφικές του συνήθειες, είδαμε πως η κατανάλωση ζυμαρικών όχι μόνο δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, αλλά βοηθά στην μείωση τελικά του δείκτη μάζας σώματος αλλά και στη μείωση αναλογίας της περιφέρειας μέσης και γλουτών.

«Ο πολύς κόσμος θεωρεί τα ζυμαρικά ακατάλληλα για απώλεια βάρους. Έτσι, ορισμένοι τα κόβουν τελείως από τη διατροφή τους. Όμως η έρευνά μας δείχνει ότι αυτή δεν είναι σωστή αντίληψη», τόνισε η ερευνήτρια Licia Iacoviello επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Διατροφικής Επιδημιολογίας του Neuromed.

Οι ερευνητές αναφέρουν πάντως πως όπως κατέληξαν και άλλες έρευνες, η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει και ζυμαρικά είναι ιδανική για την απόκτηση υγιούς σωματικού βάρους. Επισημαίνεται βέβαια πως τα ζυμαρικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και χωρίς παχυντικές σάλτσες.

Τι λέει όμως η ειδικός, Κλειώ Δημητριάδου;

Σε μια φυσιολογική διατροφή δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Τα πάντα επιτρέπονται με μέτρο. Αυτό που είναι σημαντικό, είναι οτι η έρευνα έχει γινει στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα…

Οι Ιταλοί συνήθως τρώνε τα μακαρόνια σαν πρώτο πιάτο και υπολογίζουν περίπου 60 γρ. σαν βασική ποσότητα.

Ένα πακέτο είναι 500 γρ. και στην Ελλάδα υπολογίζεται για 4 μερίδες (δηλαδή τη διπλή ποσότητα από αυτή που λογικα έχει υπολογιστεί στην έρευνα).

Εν το μεταξύ, 60 γρ. μακαρόνια ισοδυναμούν περίπου με 1 φλυτζάνι, δηλαδή 3 φέτες ψωμί ( 3 ισοδύναμα αμύλου).

Αντίστοιχη ποσότητα αμύλου βρίσκουμε στο ελληνικό παξιμάδι, το οποίο τρώμε άφοβα γιατι συνήθως περιοριζόμαστε σε ένα…

Το ζήτημα δηλαδή είναι η ποσότητα. Αν μπορούσαμε να περιορίσουμε το μέγεθος της μερίδας μας, τότε ναι δε θα υπήρχε κανένα προβλημα.

Επίσης, το γεγονός οτι δαιμονοποιούνται ορισμένα τρόφιμα, μας κανει να τα επιθυμούμε περισσότερο και όταν τελικά τα καταναλώνουμε, μετά από πολλή σκέψη και αρκετή στέρηση, να ξεφεύγουμε σημαντικά στο πόσο θα φάμε.

Σε περίπτωση που τα τρώγαμε καθημερινά, πιθανότατα να μπορούσαμε να αρκεστούμε στο ένα φλυτζάνι και να ήμασταν αρκετά ικανοποιημένοι γευστικά, ώστε να τηρήσουμε καλύτερα το πρόγραμμα της διατροφής μας.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES