Απο την παιδική ηλικία οι βάσεις σε έναν αθλητή

Παιδιά

4moms team , 23-08-2016

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες και τον ενθουσιασμό που προκαλεί σε όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα που τα εντυπωσιάζει περισσότερο, θυμήθηκα τα λόγια του φίλου μας γυμναστή Αντώνη Κέζου, για την μεγάλη σημασία της προπόνησης απο την παιδική ηλικία.

Πριν απο λίγο καιρό με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του “Το επαγγελματικό πλάνο φυσικής κατάστασης” είχε μιλήσει στην εκπομπή “Τα πάντα όλα” με τον Μάκη Διόγο και τον Γιάννη Κυφωνίδη, και τα λεγόμενα του είναι πάντα επίκαιρα.

kezos

Αν ένας αθλητής δεν είναι ψυχοσωματικά έτοιμος, δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο βαθμό. Πρώτα εκείνο που πρέπει να κοιτάμε είναι η διαχείριση σε αυτούς τους τομείς και μετά το πρακτικό κομμάτι, που είναι η προπόνηση, η φυσική κατάσταση και άλλα.

Πολύ σημαντικό είναι η ποδοσφαιρική παιδεία που έχει ένα παιδί, το περιβάλλον του, όπως οι συγγενείς του και οι προπονητές.

Οι προπονητές πρέπει να είναι γνώστες αθλητικής ψυχολογίας. Μόνο με μία λέξη που μπορείς να πεις σε ένα παιδί να περιγράψεις τα πάντα που μπορεί να διαβάσει σε ένα βιβλίο. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα παιδί μικρό σε ηλικία. Το ποδόσφαιρο είναι ένα: από την παιδική ηλικία μέχρι το τέλος της καριέρας ενός αθλητή. Εκείνο που αλλάζει είναι η ένταση. Πλέον η προπόνηση είναι ταυτόχρονα φυσική κατάσταση, τακτική και τεχνική. Μέσα σε όλα αυτά δουλεύει εκείνα που προανέφερα. Το πλάνο είναι το ίδιο με λιγότερη ένταση, αφού έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες. Από μικρή ηλικία μπορούν να μπουν οι βάσεις και στην εφηβεία του θα είναι έτοιμος ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος από τα 15 χρόνια του και μετά μπορεί να δουλέψει και στην τακτική. Θα είναι καλό να διαβάσει το βιβλίο ένας αθλητής ή ένας εκπαιδευτής για να μάθει πιο σωστά τι πρέπει να κάνει μέσα από την προπόνηση.

Για τις διαφορές των νεαρών Ελλήνων με τα αντίστοιχα παιδιά του εξωτερικού, αναφέρει:

Η σωματοδομή παίζει σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο. Οι Γερμανοί, οι Άγγλοι παίρνουν δυνατά κορμιά και δίνουν βάση στην τακτική του ποδοσφαιριστή.

Ένας ποδοσφαιριστής για να αναπτυχθεί χρειάζεται να κάνει αυτό που πρέπει στην ηλικία του. Το παιδί χρειάζεται να εκπαιδευτεί σε ορισμένους τομείς. Αν ένα παιδί δεν έχει εκπαιδευτεί εκεί που πρέπει, τότε θα το βρει μπροστά του στα 17 του χρόνια. Παιδιά που έχω συνεργαστεί, όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Μανωλάς, ο Κονέ, ο Ταχτσίδης, έχουν χαρακτηριστικά από τη φύση τους και με τη δουλειά τους την έχουν αναπτύξει, με αποτέλεσμα να βλέπετε που είναι αυτά τα παιδιά τώρα.

Τι δουλειά θα μπορούσε να γίνει στα σχολεία ή στις ομάδες της γειτονιάς:

Αυτή η ηλικία είναι πάρα πολύ ευαίσθητη. Αν το μάθει σωστά, θα το κάνει πάντα σωστά. Αν το μάθει λάθος, θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να το διορθώσει. Είναι πολύ σημαντική και ευαίσθητη αυτή η ηλικία. Αν μάθει το παιχνίδι εναπόκειται στον εκπαιδευτή, αν επιμορφώνεται και πολλά άλλα. Άμα κλείσεις το… βιβλίο πώς θα προσφέρεις σε ένα παιδί;

Ο εκπαιδευτής πρέπει να μαθαίνει συνεχώς.

Το βιβλίου του Αντώνη Κέζου κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις sportbook

Image Credits: Miles Aldridge

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES