Καραμελωμένα σύκα με κρέμα και σιρόπι της στιγμής

Μαγειρευουμε

Για τους λάτρεις των σύκων όπως εγώ, αυτή η συνταγή της Έλενας απο το elenaiscooking.com τα σπάει!!!!!

Όσοι με παρακολουθείτε καιρό θα έχετε καταλάβει ότι έχω λατρεία με τα γλυκά που περιλαμβάνουν φρούτα! Ένα από αυτά τα γλυκά είναι και αυτά τα καραμελωμένα σύκα με ξυνόγαλα και σιρόπι. Πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή και κατάλληλο για να το φτιάξεις σε κάποιο τραπέζι που θα κάνεις τους καλοκαιρινούς μήνες, ιας και είναι “της ώρας”.
Μέχρι να κατέβει η τελευταία μπουκιά φαγητού και να ειπωθούν 2-3 κουβέντες το γλυκό αυτό είναι έτοιμο! Το ξινόγαλα θα δώσει μια πολύ δροσερή νότα στην χτυπημένη κρέμα γάλακτος. Μην σου φαίνεται ότι δεν θα γίνει γλυκό γιατί τα σύκα θα καραμελώσουν στο τηγάνι ελαφρά και θα βγάλουν όλη την γλύκα τους.
Υλικά
  • 4 σύκα μεγάλα, κομμένα στην μέση
  • 150 γρ ξινόγαλα
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • μια πρέζα αλάτι θαλασσινό, χοντρό
  • 4 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη καστανή
  1. Σε ένα μπολάκι ρίχνεις την καστανή ζάχαρη και περνάς το κάθε κομμάτι σύκου για να σκεπαστεί με αυτή από την εσωτερική μεριά. Τοποθετείς κάθε κομμάτι σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι και ανάβεις την φωτιά στο μέτριο έτσι ώστε να καραμελώσουν ελαφρώς και να αρχίσουν να βγάζουν υγρά.
  2. Μετά από κανένα δεκάλεπτο, τα βγάζεις από το τηγάνι και τα τοποθετείς σε μια μέτρια πιατέλα. Προσεκτικά όμως γιατί καίει το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί.
  3. Στο τηγάνι ρίχνεις μια πρέζα αλάτι και προσθέτεις και την ζάχαρη που έχει περισσέψει στο μπολάκι. Αμέσως ρίχνεις κ ένα σφηνάκι νερό και αφήνεις να λιώσει η ζάχαρη, ανακατεύοντας πάντα. Μόλις δεις να “εξαφανίζεται”η ζάχαρη βγάζει το σιρόπι από την φωτιά να κρυώσει.
  4. Χρησιμοποιώντας μιξέρ ή αν είσαι αρκετά θαρραλέος με το χέρι χτυπάς την κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί. Μόλις πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα προσθέτεις σταδιακά και το ξινόγαλα και ανακατεύεις μαλακά να ενσωματωθεί το ξυνόγαλα στην σαντυγί. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι σφικτό σαν σαντυγί.
  5. Σερβίρεις δύο κομμάτια σύκου σε κάθε πιάτο, αρκετή κρέμα και απο πάνω ρίχνεις το σιρόπι. Αν θέλεις, ρίξε λίγο πιπέρι … πάει πολύ!
Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES