Παιδικές ζωγραφιές: Τι μαθαίνουμε για την προσωπικότητα & τα συναισθήματα;

Ψυχολογία

4moms team , 02-08-2016

Οι παιδικές ζωγραφιές και τα σκίτσα των παιδιών μιλάνε τις περισσότερες μόνα τους και είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους τρόπους συναισθηματικής αξιολόγησης τους.

Τα χρώματα, τα σχέδια και ο τρόπος απεικόνισης των προσώπων είναι το μέσο για να γνωρίσετε το παιδί σας καλύτερα. Δεν είναι τυχαία η φράση του Πικάσο που είπε πως έπρεπε να φτάσει 70 χρονών για να καταφέρει να ζωγραφίσει όπως ένα παιδί. Κι αυτό γιατί τα σχέδια των παιδιών είναι απαλλαγμένα από περιττές σκέψεις, γεμάτα αθωότητα και έντονη φαντασία.

Αποτελούν λοιπόν, την πύλη για τον άμεσο ψυχισμό τους, τις σκέψεις τους και την ταξινόμηση των συναισθηματικών δεικτών τους. Το σπιτάκι συμβολίζει την οικογένεια, ενώ τα δέντρα δείχνουν τα ασυνείδητα συναισθήματα για τον εαυτό τους. Οι μεγάλες φιγούρες δείχνουν την επιθετικότητα, ενώ οι μικρές φιγούρες υποδηλώνουν άγχος, ανεπάρκεια, αίσθημα κατωτερότητας. Όταν ένα παιδί σχεδιάζει μια φιγούρα με μεγάλα χέρια θέλει να δείξει τη δύναμη ή τον έλεγχο ενώ στην αντίθετη περίπτωση, τα μικρά άκρα δείχνουν την αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα.

Τα μικρά και περιορισμένα σχέδια ίσως δηλώνουν μια προσωπικότητα με ανασφάλεια, ενώ αντίθετα τα μεγάλα σχέδια μας παραπέμπουν σε ένα παιδί με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Όταν ο μικρός καλλιτέχνης επιλέγει πολύ μαύρο ή παράξενα θέματα (νεκροταφεία, αρρώστους, αίματα κα) τότε ίσως οι γονείς θα έπρεπε να το ψάξουν λίγο παραπάνω με έναν ειδικό καθώς αυτό αποτυπώνει μια κατάσταση ενός ψυχισμού υπό πίεση.

Ένα παιδικό σχέδιο δεν μπορεί να αποτελεί από μόνο του έναν σίγουρο δείκτη ούτε για τη νοημοσύνη ούτε για την προσωπικότητα ούτε για τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού. Είναι όμως ένα συμπληρωματικό και χρήσιμο εργαλείο για να καταλάβουμε πληρέστερα το παιδί μας και τα συναισθήματά του.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES