Κι όμως, η άσκηση μας κάνει πιο έξυπνους

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Την επόμενη φορά που θα ανεβείς στον διάδρομο για τρέξιμο ή θα κάνεις βάρη σκέψου ότι αυτό μπορεί να σε κάνει πιο έξυπνο/η ή τουλάχιστον ότι διεγείρεις την ανάπτυξη νέων κυττάρων στα εκπαιδευτικά κέντρα του εγκεφάλου σου.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιολογικών Μελετών Salk στην Καλιφόρνια μελέτησαν νεοσυσταθέντα κύτταρα του εγκεφάλου σε ποντίκια. Ανακάλυψαν ότι η εθελοντική άσκηση τους σε ένα κινούμενο τροχό προκαλεί αυξημένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αναγέννηση των κυττάρων του εγκεφάλου συνέβη σε αυτά τα ποντίκια παρ’ όλο που ήταν πλήρως αναπτυγμένα (στο παρελθόν, οι επιστήμονες πίστευαν για τα θηλαστικά ότι η αναγέννηση των κυττάρων του εγκεφάλου τους συμβαίνει μόνο στο στάδιο της ανάπτυξής τους).

Αλλά δεν ήταν μόνο η γυμναστική που συνέβαλε στην αύξηση της ανάπτυξης των κυττάρων. Μια δεύτερη, σχετική μελέτη υποστηρίζει ότι τα κύτταρα σε αυτό το μέρος του εγκεφάλου αυξήθηκαν όταν επίσης τα ποντίκια τοποθετήθηκαν σε ενδιαφέροντα, ποικίλα περιβάλλοντα που πρόσφεραν πολλά ερεθίσματα.

Έτσι, αυτό που αποτελεί μια καλή προπόνηση – ένα περιβάλλον με πολλά ερεθίσματα και δύσκολες ασκήσεις – είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο.

4moms team

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Η ομάδα του 4moms.gr