Το παιδί μου αρνείται να επισκεφθεί τον μπαμπά του. Γιατί;

Μπαμπάς

Οι γονείς μετά το διαζύγιο καλούνται να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις, ειδικά όταν τα παιδιά αντιδρούν έντονα. Ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει σε πολλές περιπτώσεις,είναι όταν τα παιδιά αντιστέκονται στην προοπτική της επίσκεψης στον άλλο γονιό. Σ’ αυτή τη περίπτωση, πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

Παρακάτω, θα βρείτε μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας και που θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την πηγή του προβλήματος και να κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά σας αντιστέκονται στην επαφή με τον μπαμπά ή τη μαμά τους.

1. Μήπως αισθάνονται ένοχα ή άπιστα απέναντι σας; Κάποιες φορές τα παιδιά σκέφτονται πως πηγαίνοντας στον μπαμπά, η μαμά θα στεναχωρηθεί και θα αισθανθεί ότι την προδίδουν και το αντίστροφο.Αυτό μπορεί εύκολα να επηρεάσει τα συναισθήματά τους και να επιφέρει την άρνηση της επίσκεψης στον άλλο γονιό.

2. Μήπως έχουν ακούσει κάποιον να κατηγορεί ή να κάνει άλλα αρνητικά σχόλια για τον άλλο γονιό; Μήπως σας ακούν να διαμαρτύρεστε γι ‘αυτόν συζητώντας με την οικογένεια ή τους φίλους σας; Μήπως μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον εχθρικό προς τον μπαμπά ή τη μαμά;

3. Ο άλλος γονιός, τα κακομεταχειρίζεται ή προσπαθεί να τα πειθαρχήσει με διαφορετικό τρόπο από ό, τι κάνετε εσείς; Είναι η αντίθεση μεταξύ των δυο σας, δραματική ή ακραία;

4. Στέλνετε αντιφατικά μηνύματα στα παιδιά σας για τον άλλο γονιό; Φέρεστε με σεβασμό ο ένας στον άλλο ή εκθέτετε τα παιδιά σε συγκρούσεις και εντάσεις;

5. Ήταν η σχέση ή η επικοινωνία τους με τον άλλο γονιό αδύναμη ή περιορισμένη πριν από το διαζύγιο; Είναι δύσκολο να καθοριστεί μια πιο θετική σχέση μετά το διαζύγιο σε οικογένειες όπου π.χ. ο μπαμπάς ήταν απών ή συναισθηματικά μη διαθέσιμος.

6. Μήπως θεωρούν τον άλλο γονιό, υπεύθυνο για το διαζύγιο; Τα παιδιά, ειδικά καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να αναπτύξουν ισχυρά (ίσως και λάθος συμπεράσματα) και να κατηγορούν τον ένα γονέα για τον χωρισμό.

Κάθε μία από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να επηρεάσει την απόφαση τους σχετικά με τις επισκέψεις τους στον γονιό που δεν μένει μαζί τους και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα συζητώντας μεταξύ τους ή με την καθοδήγηση ενός παιδοψυχολόγου.

Μήπως δείχνετε σημάδια κατάθλιψης μετά το διαζύγιο ή ανασφάλεια και λύπη κάθε φορά που επισκέπτονται τον μπαμπά τους ή τη μαμά τους; Αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα ενοχής στο σπίτι. Τα παιδιά σας αναλαμβάνουν το ρόλο του υποστηρικτή σας και αισθάνονται ένοχα για την αγάπη που έχουν στον πατέρα ή στη μητέρα τους και για τον χρόνο που θέλουν να περάσουν μαζί του/της. Να ξέρετε πως μια τέτοια συμπεριφορά από μέρους σας, είναι άδικη απέναντι στα παιδιά καθώς τους στερεί τις χαρές της ύπαρξης και των δύο γονιών στην ζωή τους.

singleparent.gr

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES