Ξανακάνε την αγκαλιά πραγματική

Mama's Top

Ας ξανακάνουμε την  αγκαλιά πραγματική… μια υπόσχεση που χρειάζεται να δώσουμε πρωτίστως στους εαυτούς μας αλλά και στους οικείους μας…στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και εμείς θυμηθήκαμε πόσο σημαντική και ξεχωριστή είναι η αγκαλιά στην καθημερινότητα μας εξαιτίας της ενέργειας του νέου αποσμητικού της NIVEA #HugsDelivered…Και όντως η μυρωδιά μας είναι η αγκαλιά μας. Και η αγκαλιά της δικής μου παιδικής ανάμνησης.. της γιαγιάς μου μύριζε κρέμα NIVEA και λαλάγγια! Αυτά που μου εφτιαχνε για απογευματινό κολατσιό και μετά με έκλεινε στη μυρωδάτη αγκαλιά της και μου έλεγε το αγαπημένο μου παραμύθι αυτό του Μολυβένιου Στριατιώτη…. Την Κυριακή στο Εκπτωτικό Χωρίο McArthurGlen η βοηθός μητρότητας, συνιδρύτρια του familink.gr και ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη συμμετείχε μαζί μας σε μια διαφορετική ενέργεια του αποσμητικού NIVEA Protect&Care για να θυμηθουμε τη σημασία της αγκαλιάς, για να την επαναφέρουμε στην καθημερινότητα μας… Γιατί η μυρωδιά είναι τόσο σημαντική; Η αγκαλιά τόσο ξεχωριστή;

Η μυρωδιά θεωρείται η αίσθηση με την μεγαλύτερη διάρκεια μνήμης. Κάτι που θα δούμε μπορεί να το θυμόμαστε για αρκετό καιρό όμως κάποια στιγμή η ανάμνηση του θα ξεθωριάσει. Αντιθέτως, κάτι που θα μυρίσουμε δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Και πιο συγκεκριμένα, οι συναισθηματικά φορτισμένες αναμνήσεις μας θα μας ακολουθούν με την μυρωδιά τους για πάντα.

Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που οι εμπειρίες αποθηκεύονται στον εγκέφαλο.   Τα αρώματα συλλαμβάνονται από τους ισχυρούς αισθητήρες της μύτης, μεταφέρονται σε ένα χώρο του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου, μετουσιώνονται και καταλήγουν στην αμυγδαλή. Ενα μέρος στον εγκέφαλο που χαρακτηρίζεται ως «τράπεζα μνήμης για συναισθηματικές εμπειρίες».

Τα μωρά οδηγούνται στις μητέρες τους μέσω της όσφρησης. Φτάνουν στο στήθος της ακολουθώντας τη μυρωδιά της. Στις υπανάπτυκτες χώρες όπου δεν υπάρχει δυνατότητα θερμοκοιτήδας οι γιατροί δένουν τα πρώορα βφέφη πάνω στην αγκαλιά της μητέρας τους ακόμη και του πατέρα τους. Η αγκαλιά λοιπόν λειτουργεί ως φυσική θερμοκοιτήδα. Η αγκαλιά λοιπόν είναι ζωτικής σημασίας για τις πρώτες μέρες της ζωής.

Η αγκαλιά της μητέρας μας ακολουθεί για πολλά χρόνια στη ζωή μας, ιδιαίτερα μέσα από τις μυρωδιές που μας ξυπνούν εκείνο το αίσθημα ασφάλειας που νιώθαμε ως παιδιά.

Τι έχει συμβεί όμως και έχουμε αμελήσει την αγκαλιά; Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τέτοιοι που η σωματική επαφή μοιραία παραμελείται. Είμαστε σε ένα διαρκές τρέξιμο με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουμε να «συναντήσουμε» τους άλλους. Γιατί η επαφή θέλει χρόνο, έτσι δεν είναι; Η τεχνολογία έχει συμβάλει σε αυτή την απομάκρυνση. Τώρα μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας μέσω ενός emoticon και κάποιος άλλος πάλι μέσω ενός emoticon να ανταποκριθεί στο συναίσθημα που ποστάραμε στο fb ή στο twitter. Αυτό όμως είναι μια ψευδαίσθηση επαφής. Έχουμε επικοινωνήσει τα συναισθήματά μας όμως δεν έχουμε καλύψει το κενό που μόνο η πραγματική επαφή, μία πραγματική αγκαλιά μπορεί να καλύψει. Η συναισθηματική και σωματική εμπειρία της αγκαλιάς είναι κάτι που πρέπει να θυμηθούμε να ξαναβάλουμε στη ζωή μας. Γιατί η αγκαλιά μας δίνει την ευκαιρία για να συνδεθούμε με εμάς τους ίδιους αλλά και με τους άλλους.

 Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε στη μέση μιας πολύ κουραστικής και απαιτητικής μέρας. Άγχος, τρέξιμο, εφορία, κίνηση στο δρόμο, νεύρα. Κάποια στιγμή για κάποιο λόγο βρίσκεστε στο δρόμο περπατάτε βιαστικά και πέφτετε πάνω σε ένα παλιό αγαπημένο φίλο που έχετε να δείτε χρόνια. Αγκαλιάζεστε ενώ ανταλλάσσετε γρήγορα τα νέα σας. Αγκαλιάζεστε και αποχωρίζεστε. Αυτή η αγκαλιά μάλλον θα σας συντροφεύσει μέχρι το βράδυ που θα γυρίσετε σπίτι ενώ θα έχει ανασύρει από μέσα σας εικόνες και συναισθήματα. Αυτή η αγκαλιά που διήρκησε ελάχιστα λεπτά, ίσως και να έφτιαξε τη μέρα σας, έτσι δεν είναι.. ? Η αγκαλιά δεν κοστίζει αλλά αξίζει

Επιστημονικές έρευνες έχουν μελετήσει και αποδείξει την συναισθηματική αλλά και την σωματική ωφέλεια της αγκαλιάς. Εμείς σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε 10 ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών τι είναι για αυτούς η αγκαλιά. Τι τους έρχεται στο μυαλό ακούγοντας την λέξη αγκαλιά.

1) Μαρία 10 χρονών: …να αγαπάς κάποιον και να τον αγκαλιάζεις. Αγκαλιά είναι αγάπη. Ευ:Πράγματι, με την αγκαλιά απελευθερώνεται η ορμόνη οκυτοκίνη. Αλλιώς, ορμόνη της αγάπης. Μια ορμόνη που ενισχύει τα συναισθήματα δεσμού και οικειότητας.

ΛΕΞΗ: #1 Αγάπη

2) Νεφέλη 25: ο φίλος μου, έχω την αίσθηση πως όταν με αγκαλιάζει έχει νιώσει όλα όσα αισθάνομαι χωρίς να του πω ούτε μια λέξη.

:Έτσι είναι, μέσω της αγκαλιάς οι επιστήμονες έχουν δει ότι μεταφέρονται συναίσθηματα χωρίς να μιλήσουμε για αυτά μέσω του βιονεργειακού πεδίου της καρδιάς.

ΛΕΞΗ: #2 Συναίσθημα

3)Σταύρος 42: Μερικές φορές όταν είμαι στη δουλειά συγχισμένος παίρνω τη γυναίκα μου και της λέω, σήμερα ετοίμασε αγκαλιά διάσωσης. Όταν γυρίζω σπίτι είναι εκεί να με περιμένει και να με σώσει με την αγκαλιά της. Eυ: Ναι, η αγκαλιά μπορεί να μειώσει τα νεύρα. Μέσω του δέρματος ενεργοποιούνται μικροί αισθητήρες που συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω νεύρων.

ΛΕΞΗ : #3 Χαλαρωτική

4) Ελένη 35: αγκαλιά για μένα είναι η μητέρα, η φροντίδα, η ασφάλεια.

Eυ:Aπό την στιγμή που γεννιόμαστε οι γονείς και οι συγγενείς, μας αγκαλιάζουν μεταφέροντας μας την αγάπη τους προς τα εμάς. Αυτές οι εικόνες αποτυπώνονται στα κύτταρα και με κάθε αγκαλιά θυμόμαστε την αγάπη που έχουμε πάρει και με αυτό το τρόπο ενισχύεται η αυτοεκτίμηση.

ΛΕΞΗ: #4 Φροντίδα  

5) Τάσος 8 χρονών: ο καλύτερός μου φίλος. Όταν θυμώνουμε στο παιχνίδι μετά από λίγο αγκαλιαζόμαστε και το ξεχνάμε. Eυ:Πάλι η οξυτοκίνη μειώνει τα επίπεδα του άγχους και του θυμού.

ΛΕΞΗ: #5 Αγχολυτική

6) Μαρία 30 χρονών: Όταν ο γιος μου έπρεπε να κάνει μια επέμβαση οι γιατροί μου είπαν να τον κρατάω αγκαλιά. Νομίζω ότι ήταν η πιο σπουδαία αγκαλιά που έχω ποτέ χαρίσει σε άνθρωπο. Ευ: Mε τις αγκαλιές το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες και διεγείρει τα πεπτίδια όπως η βραδυκινίνη. Μ’αυτό το τρόπο ανακουφιζόμαστε από το πόνο και αισθάνομαστε καλύτερα.

ΛΕΞΗ: #6 Ανακουφίζει από τον πόνο

7) Σοφία 82 χρονών: Τα εγγόνια μου. Με αγκαλιάζουν και τα ξεχνάω όλα. Ευ: Eπιστήμονες του γήρατος έχουν δει ότι η κακή διάθεση των ηλικιωμένων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη σωματικής επαφής. Η αγκαλιά είναι ευεργετική καθώς παράγεται ντοπαμίνη και σεροτονίνη στον εγκέφαλο.

ΛΕΞΗ : #7 Ευεργετική

8) Παύλος 28 χρονών: Ηρεμία. Ευ: Η αγκαλιά μειώνει την κορτιζόλη στο αίμα. Έτσι ηρεμούμε με τρόπο φυσικό και ευχάριστο.

ΛΕΞΗ: #8 Ηρεμία

9) Ξανθίππη 30 χρονών: Η αγκαλιά με την ομάδα μου πριν από κάθε παράσταση. Με δυο λέξεις χαλάρωση και σύνδεση. Ευ: Αποφορτίζεται το σώμα από εντάσεις ενώ παράλληλα ερχόμαστε κοντά με τους άλλους.

ΛΕΞΗ: #9, ερχόμαστε σε επαφή

10) Μάνος 50: Φάρμακο, η γάτα μου. Όταν είμαι ρρωστος έρχεται και ξαπλώνει στο στέρνο μου. Αν σου πω ότι νιώθω καλύτερα;

: Η αγκαλιά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: όπως προαναφέραμε η αγκαλιά μειώνει την κορτιζόλη, η οποία όχι μόνο μειώνει το άγχος αλλά και τις λοιμώξεις ενώ ρυθμίζει την λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Η απαλή πίεση της αγκαλιάς στο στέρνο διεγειρεί το θύμο αδένα ο οποίος ρυθμίζει την κατασκευή των λευκών αιμοσφαιρίων.

ΛΕΞΗ: #10, ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος

Η αγκαλιά είναι συνυφασμένη με λέξεις όπως φροντίδα προστασία, ασφάλεια, χαλάρωση, ευτυχία, επαφή, σύνδεση. Παραμελώντας την αγκαλιά είναι σα να παραμελούμε όλα αυτά τα ζωτικά συναισθήματα. Μήπως ήρθε η στιγμή να δώσουμε λίγο χρόνο για αγκαλιά μέσα στη ζωή μας; Nα ξανακάνουμε την αγκαλιά πραγματική; Nομίζω ότι αν αξίζει να θυμόμαστε κάτι είναι να αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας. Ο ποιητής Χιόνης το είπε πολύ ωραία και ίσως το ποίημά του δώσει έμπνευση σε όλους μας.

Οι άνθρωποι το πιο συχνά

δεν ξέρουν τι να κάνουνε τα χέρια τους

Τα δίνουν – τάχα χαιρετώντας – σ’ άλλους

Τ’ αφήνουνε να κρέμονται σαν αποφύσεις άνευρες

Ή – το χειρότερο – τα ρίχνουνε στις τσέπες τους

και τα ξεχνούνε

Στο μεταξύ ένα σωρό κορμιά μένουν αχάιδευτα

Ένα σωρό ποιήματα άγραφα

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις  #staystrong #stayconnected

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Γερνάω μαμά

Γερνάω μαμά

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados