25 tips για να είστε ήρεμος γονιός

Αμαλίας pick

Πάντα έλεγα πως εγώ θα μεγαλώσω τα παιδιά μου διαφορετικά. Δεν θα έκανα τα λάθη που «έβλεπα» να κάνουν οι άλλοι. Δηλαδή νεύρα, φωνές, απελπισία, άγχος, στρες. Θα μεγάλωνα τα καλύτερα παιδιά του κόσμου, τα πιο ευγενικά, τα πιο έξυπνα. Θα είχα υπομονή. Θα περνούσα πολύ χρόνο με τα παιδιά μου – και φυσικά εννοούσα χρόνο με δραστηριότητες και παιχνίδια και παραμύθια. Ακόμη φανταζόμουν τα βράδυα μου να ξαπλώνω δίπλα στα παιδιά μου – τα ήρεμα παιδιά μου – και να τους διαβάζω παραμύθια κάτι σαν την θεία Λένα των παιδικών μου χρόνων…

… και ύστερα έκανα παιδιά!!!!

Το πρώτο μου μάθημα – για την ακρίβεια τεστ υπομονής – δεν άργησε να έρθει. Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννα καθόμουν μόνη στο σπίτι με ένα μωρό που δεν ηρεμούσε με τίποτα και εγώ ανύμπορη και απελπισμένη! Γιατί το μωρό δεν είναι σκύλος. Δεν μπορείς να το αφήσεις στο σπίτι για να πας μια βόλτα να ξεσκάσεις.

Το να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και την ηρεμία σου ως γονιός έμαθα στην πορεία ότι είναι δύσκολο εγχείρημα. Για κάποιους είναι πιο εύκολο, για εμένα πάλι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο.

Για αυτό μοιράζομαι μαζί σας μερικές ιδέες για το πως μπορείς να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να επιβάλλεις την πολυπόθητη πειθαρχία στα παιδιά.

 • Σκέψου πριν μιλήσεις. Πολλές φορές λέμε εύκολα όχι στα παιδιά μας, χωρίς να το σκεφτούμε, και μετά αναγκαζόμαστε να πούμε και άλλα όχι και μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο γεμάτο απαγορεύσεις. Τις περισσότερες φορές τα όχι έχουν να κάνουν με την δική μας βολή και ησυχία.
 • Να είστε ανοιχτοί στα ΝΑΙ. Πρέπει να λέτε ναι στα παιδιά σας για να αντισταθμήσετε τα όχι. Αρκεί να είναι συνειδητή επιλογή.
 • Διαβάστε. Βιβλία, περιοδικά. Ότι σας χαλαρώνει και σας ηρεμεί.
 • Πιο καλή η μοναξιά και η σιωπή της. Στην περίπτωση ενός γονέα είναι δύσκολο να μείνει μόνος του. Το ζητούμενο βεβαίως δεν είναι να μείνουμε μόνοι μας αλλά να απολαύσουμε την ησυχία που απορρέει από τη μοναχική ζωή. Σε κάθε ευκαιρία απολαύστε τη σιωπή!
 • Πάρτε μια βαθιά αναπνοή. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρείτε τα παιδιά όταν είστε εκνευρισμένοι. Ειδικά εάν είστε εξοργισμένοι ακόμη χειρότερα. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ – το ξέρω είναι δύσκολο και για μένα αλλά πάντα παίρνω μια βαθιά αναπνοή και προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ. Μερικές φορές αφήνω το παιδί και πηγαίνω στην κουζίνα για να ηρεμήσω πρώτα εγώ, πριν κάνω οτιδήποτε. Μην ενεργείτε, λοιπόν, εν βρασμώ!
 • Σηκωθείτε νωρίτερα. Ίσως να είναι και η μοναδική ώρα που μπορείτε να απολαύσετε ησυχία, απόλυτη σιωπή και να κάνετε κάτι για εσάς.
 • Κοιμηθείτε νωρίς. Μόνον έτσι θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε.
 • Αποκτήστε χόμπυ. Μαγειρική, κηπουρική, άθλημα, γράψιμο, μουσική. Κάτι τέλος πάντων για να διατηρήσετε και το πνεύμα σας σε εγρήγορση και να έχετε κάτι να περιμένετε μέσα στην εβδομάδα.
 • Ενέργεια πάνω από όλα. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε ενέργεια είναι να διαλέξετε τα πράγματα που αγαπάτε να κάνετε και να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψετε σπίτι με περισσότερη ενέργεια και όρεξη.
 • Αγνοήστε τις λεπτομέρειες. Μερικές φορές αναλώνουμε πολύ χρόνο σε μικρά πράγματα και ασχολούμαστε με μικρές λεπτομέρειες που αφορούν στη συμπεριφορά των παιδιών μας που χάνουμε το νόημα.
 • Να βλέπετε το δάσος και όχι το δέντρο. Μερικές φορές μας απασχολούν τρομερά και απορροφούν την ενέργεια μας αυτές οι λεπτομέρειες που δεν βλέπουμε πιο σημαντικά πράγματα. Και τι έγινε δηλαδή εάν πιει το νερό στη μπανιέρα; Εάν αργήσει λίγο να πάει για ύπνο; Τίποτα απολύτως δεν θα γίνει. Μόνο εσείς θα κουρδιστείτε και θα κουρδίσετε και το παιδί σας.
 • Καθαρίστε. Το καθάρισμα μπορεί να είναι αγχολυτικό. Να αποβάλλει το στρες και να κάνετε και κάτι παραγωγικό. Δοκιμάστε το.
 • Ηρεμήστε με μάντρα. Ο καθένας μας έχει την φράση που τον καθησυχάζει. Οι Ινδοί το αποκαλούν μάντρα. Αποκτήστε και εσείς τη δική σας μάντρα. Μπορει να είναι η επανάληψη του “Εγώ είμαι η μητέρα” για να θυμήσετε στον εαυτό σας ποιός είναι το αφεντικό. Ή μπορεί να είναι “Είμαι η καλύτερη μαμά του κόσμου”. Επαναλάβετε τη φράση σας και μπορεί να ηρεμήσετε.
 • Άσκηση η ευεργετική. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ηρεμήσει κανείς. Περπάτημα, γιόγκα, Τρέξιμο, αερόμπικ. Ότι σας αρέσει. Απλώς κάντε το.
 • Ρίξτε τους ρυθμούς σας. Δεν είναι ανάγκη να τα προλάβετε όλα σε 24 ώρες. Υπάρχει και το αύριο.
 • Γελάστε. Τραγουδήστε, χορέψτε μόνη μέσα στο σπίτι. Θα απελευθερώσει την κακή ενέργεια.
 • Συζητήστε. Εφαρμόστε κανόνα στο σπίτι να συζητάτε αυτά που σας απασχολούν ή που σας χωρίζουν ήρεμα και όχι με φωνές.
 • Δώστε το καλό παράδειγμα. Εάν θέλετε τα παιδιά σας να είναι ήρεμα θα πρέπει πρώτα εσείς να είστε. Εσείς είστε ο “οδηγός” τους και άρα εσάς ακολουθούν.
 • Να τρώτε καλά. Με τα παιδιά υπάρχουν γονείς που έχουν φορτωμένο πρόγραμμα και ξεχνούν ακόμη και να φάνε κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση το χαμηλό ζάχαρο μπορεί να ευθύνεται για τα νεύρα σας.
 • Εσείς βάζετε τους κανόνες στο σπίτι. Μην το ξεχνάτε και φροντίστε να τους θέσετε από νωρίς.
 • Προσοχή, όμως, μην βάλετε υπερβολικούς κανόνες γιατί μετά δεν θα μπορούν να τους εφαρμόσουν και θα αρχίσετε τον πόλεμο μέσα στο σπίτι. Να είστε ρεαλιστές.
 • Κάντε μικρές αλλαγές. Όταν αισθανθείτε υπερβολικό στρες αλλάξτε την προσωπική σας ρουτίνα.
 • Να είστε ευγνώμονες. Τα παιδιά είναι θείο δώρο. Απολαύστε τις στιγμές μαζί τους.
 • Καθαρίστε το μυαλό σας. Κάποιοι μπορεί να το επιτύχουν με προσευχή, άλλοι με διαλογισμό, άλλοι με ένα καυτό μπάνιο με αιθέρια έλαια. Ότι σας χαλαρώνει βρείτε το χρόνο να το κάνετε.
 • Αγκαλιάστε τα παιδιά σας. Όταν αποτυγχάνουν όλα μια ζεστή αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο.

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Ταξιδεύοντας με μια μπάλα. Το μουντιάλ άρχισε και μαζί ξεκίνησε και το δικό μας παιχνίδι

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Η γη είναι το σπίτι μας: Αλλάζουμε συνήθειες μαθαίνοντας να ανακυκλώνουμε σωστά!

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Εάν θέλεις να κάνεις restart υπάρχει ένα δίκτυο γυναικών που έχει τις λύσεις #staystrong #stayconnected

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Τα παιδιά δεν είναι ασπίδες

Γερνάω μαμά

Γερνάω μαμά

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Πόσο κρατάει η γυναικεία φιλία;

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Έχεις likes & followers είσαι cool. Ή μήπως όχι; Γράμμα στη 10χρονη κόρη μου για τις ιντερνετικές περιπλανήσεις!

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Πάσχα στην πόλη: ένας μίνι οδηγός

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados

Όλη η γεύση μέσα σε ένα Bazaki.. για τους απανταχού organic, vegan, raw aficionados