Πως θα αντιμετωπίσετε την ενδομητρίωση;

Υγεία

4moms team , 05-06-2016

Από τον γιατρό Μαιευτήρα- Γυναικολόγο, κο Κωνσταντίνο Κωσταρά

Μία στις δέκα γυναίκες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, έχουν ενδομητρίωση, πάθηση που χαρακτηρίζεται συνήθως από τον έντονο πόνο που προκαλεί καθώς και από τα προβλήματα γονιμότητας που προκαλεί.

Η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας επενδύεται από έναν βλεννογόνο, που ονομάζεται ενδομήτριο. Όταν λέμε ότι μια γυναίκα έχει ενδομητρίωση, τότε επί της ουσίας έχει εμφανίσει έναν ιστό που μοιάζει με τον βλεννογόνο του ενδομητρίου αλλά σε περιοχές εκτός της μήτρας όπως: στις ωοθήκες, στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, στο έντερο, την ουροδόχο κύστη και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Αυτό που συμβαίνει στην ενδομητρίωση είναι ότι περιοχές εκτός του ενδομητρίου αρχίζουν να συμπεριφέρονται όπως ο βλεννογόνος στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας.

Τα συμπτώματα

Η εμφάνιση αυτού του ιστού προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα με τον πόνο να είναι το κυρίαρχο, συνήθως στην περιοχή της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα εκδηλώνονται:

  • Στο γαστρεντερικό σύστημα
  • Δυσμηνόρροια
  • Βαριά εμμηνορρυσία
  • Υπογονιμότητα

Η πάθηση εκδηλώνεται συνήθως με την έναρξη της περιόδου της γυναίκας. Μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για αρκετά χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν  να εμφανιστούν συμπτώματα της ενδομητρίωσης έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση της πάθησης. Οι γιατροί υποψιάζονται την εμφάνιση ενδομητρίωσης εάν η γυναίκα έχει  δυσμηνόρροια, δυσπαρεύνοια  και κληρονομικότητα.

Η θεραπεία

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης στοχεύει στον περιορισμό των συμπτωμάτων και μόνο. Εξάλλου, η αιτία εμφάνισής της δεν είναι γνωστή.  Ο γιατρός συνήθως χορηγεί:

  • Παυσίπονα
  • Ορμονική θεραπεία
  • Αντισυλληπτικά

Σε κάθε περίπτωση, λύση αποτελεί το χειρουργείο όταν η ασθενής βιώνει έντονους πόνους, έχει ενδομητριωσικές κύστεις στις ωοθήκες ή έχει προβλήματα γονιμότητας. Πριν το χειρουργείο, είναι σημαντικό να έχει εκτιμηθεί η ηλικία της ασθενούς, εάν έχει ήδη τεκνοποιήσει και η κληρονομικότητα. Βάση αυτών των παραγόντων ο ιατρός θα αποφασίσει πότε και με ποια τεχνική θα γίνει το χειρουργείο.  Το χειρουργείο συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά. Ο χειρουργός αφαιρεί την ενδομητρίωση με λέιζερ ή διπολικό ρεύμα. Εάν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο μπορεί να απαιτηθεί η διενέργεια ανοιχτού χειρουργείου.

737344dd8934cc52da9f7f85f2627abb_L

Info: www.kostaras.gr
Facebook Page: Κωνσταντίνος Κωσταράς
Κωνσταντίνος Κωσταράς,μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, ιατρός Τμήματος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Μονάδας Life –Ιασώ.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES