Αρωματικό ριζότο με λάχανο

Μαγειρευουμε

Ετοιμάζουμε ριζότο για το μεσημέρι!Το δοκίμασα και σας το προτείνω!

Υλικά

για το ριζότο

  • 250 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα (για ριζότο)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 60 ml κονιάκ
  • 1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 1/3 φλ. τσαγιού παρμεζάνα
  • 60 ml ελαιό λαδο
  • 1/2 μικρό λάχανο ψιλοκομμένο με το μαχαίρι ή με το μαντολίν0
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης από το βάζο, κομμένες σε κυβάκια
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. τσαγιού άνηθος ψιλοκομμένος
  • 2 κ. σούπας ξίδι από κρασί
  • 1 μήλο κόκκινο σφιχτό με τη φλούδα, καθαρισμένο από τον πυρήνα και τη φλούδα, κομμένο σε κυβάκια
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το μείγμα λάχανου

Εκτέλεση:

μείγμα λαχανικών

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το λάχανο για 2-3 λεπτά.

Όταν μαλακώσει το λάχανο, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το μήλο και 1 δόση ζωμό με μια κουτάλα σερβιρίσματος σούπας. Μόλις εξατμιστεί το υγρό, προσθέτουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξίδι, τις πιπεριές Φλωρίνης, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

ριζότο

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σωτάρουμε το κρεμμύδι.

Μόλις μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του. Σβήνουμε μετο κονιάκ, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 1 δόση από το ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν απορροφηθεί, προσθέτουμε σε δόσεις λίγο-λίγο τον ζωμό, ανακατεύοντας κάθε φορά μέχρι να απορροφηθεί κάθε δόση από το ρύζι. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά μέχρι το ριζότο να χυλώσει καλά.

Εντωμεταξύ σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι καβουρδίζουμε τα κουκουνάρια χωρίς να προσθέσουμε λάδι.

Ρίχνουμε το ριζότο στο μείγμα με τα λαχανικά  (ή αναλόγως πιο σκεύος είναι μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε χρησιμοποιήσει) και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε απαλά να λιώσει λίγο το τυρί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

  • Το ριζότο για να πετύχει λένε πως σε θέλει συνέχεια από πάνω του. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος, των 25 λεπτών περίπου, πρέπει να ανακατεύουμε συχνά γιατί κολλάει εύκολα και να προσθέτουμε σταδιακά το νερό ή το ζωμό που θα χρησιμοποιήσουμε, να αφήνουμε την κάθε δόση να απορροφηθεί από το ρύζι για να χυλώσει ωραία, να γίνει ζουμερό αλλά οι κόκκοι του να κρατάνε κάπως.
  • Καλή όρεξη!
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES