To milk or not to milk?

Υγεία

Έχουμε διαβάσει κατα καιρούς πολλά άρθρα για το γάλα. Τα περισσότερα απο αυτά περιγράφουν τους λόγους που δεν πρέπει να υπάρχει το γάλα στην διατροφή μας. Το παρακάτω κείμενο το μοιράζομαι μαζί σας γιατί το έχουν κοινοποιήσει στο facebook γιατροί που τους έχω εμπιστοσύνη. Δημοσιεύθηκε στην σελίδα diaforetiko.gr, δεν έχει υπογραφή αλλά απο τα γραφόμενα καταλαβαίνω ότι έχει δημοσιευθεί στην Αμερική.

Όταν ήμασταν μικροί, μας έλεγαν να πίνουμε το γάλα μας. Άλλωστε, το γάλα ήταν πολυδιαφημισμένο ως ένα απολύτως υγιεινό, αναγκαίο κομμάτι της διατροφή. Χωρίς αυτό, δεν θα ήμασταν δυνατοί κι ούτε θα μεγαλώναμε.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία περίπου μαθαίνουμε διαρκώς κάποια πράγματα αναφορικά με το γάλα, από το πώς παράγεται μέχρι το πόσο επηρεάζει στην πραγματικότητα το σώμα μας. Αν δεν γνωρίζετε αυτά τα δεδομένα, μπορείτε να τα δείτε παρακάτω, μετά την ανάγνωση, σίγουρα θα μπείτε σε δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο θα συνεχιστεί για εσάς η πρόσληψη γάλακτος στο μέλλον.

Τι περιέχει πραγματικά ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα;

Υπάρχουν οπωσδήποτε μερικές ωφέλιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, αλλά υπάρχει επίσης όξινη ζωϊκή πρωτεΐνη η οποία περιέχει κύτταρα, περιττώματα και αντιβιωτικά. Αυτά δημιουργούν ανισορροπία στο ανθρώπινο σώμα.

Το παράλογο είναι, πως δεν είμαστε καν σχεδιασμένοι για να πίνουμε αγελαδινό γάλα.

Είμαστε τα μοναδικά θηλαστικά που πίνουν το γάλα κάποιου άλλου ζώου και είμαστε το μόνο είδος που συνεχίζει να πίνει γάλα και μετά την ενηλικίωσή του.

Δυστυχώς, οι αγελάδες υποβάλλονται σε πολλά φρικτά πράγματα.

Γονιμοποιούνται με τη βία, κάθε χρόνο, για να παράγουν ασταμάτητα γάλα για την ανθρώπινη κατανάλωση.

Σκεφτείτε την επίδραση που έχει η παραγωγή γάλακτος στα ζώα.

Μοσχαράκι αποχωρίζεται τη μητέρα του από την ημέρα της γέννησής του.

Νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη και το ασβέστιο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Η πρωτεΐνη που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα είναι τριπλάσια από αυτή που υπάρχει στο ανθρώπινο γάλα και υπερβολικά πολλή για να τη διαχειριστεί το σώμα μας.

Η καμπάνια με τίτλο “Έχεις γάλα;” αύξησε τη ζήτηση του γάλακτος, αλλά δεν είναι τόσο καλό για εμάς όσο ισχυρίζονται πως είναι.

Στην πραγματικότητα, το γάλα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ασβεστίου στα κόκκαλά μας.

Ορίστε πώς γίνεται: Οι ζωικές τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη μπορούν να κάνουν όξινο το pH του σώματός μας, προκαλώντας την απώλεια του ασβεστίου από τα κόκκαλά μας.

Έλλειψη ασβεστίου.

Η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα στο σώμα μας και τότε απλώς τα αποβάλλουμε μέσω του ουροποιητικού μας συστήματος. Αυτό προκαλεί έλλειψη ασβεστίου.

παστερίωση του γάλακτος στην πραγματικότητα χειροτερεύει τα πράγματα.

Η παστερίωση καταστρέφει τις περισσότερες βιταμίνες και ένζυμα στο γάλα, συνεπώς δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η χώνεψη.

Να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως το γάλα είναι γεμάτο με βοδινές ορμόνες ανάπτυξης.

Οι βόειες ορμόνες αναπτύξεως ή αλλιώς BGH, είναι ορμόνες που εμφανίζονται φυσιολογικά στα βοοειδή. Αυτές οι ορμόνες παράγονται τεχνητά για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος στα ζώα.

Τι σημαίνει η BGH για τον άνθρωπο;

Η ορμόνη αυτή μπορεί να αυξήσει τον παράγοντα ανάπτυξης της ινσουλίνης στο σώμα μας. Είναι συνδεδεμένη με μια ποικιλία καρκίνων και διαβήτη.

Να μην αναφερθούμε ούτε στο γεγονός πως οι αγελάδες τρώνε υπερβολικά πολύ, επίσης για εμάς.

Οι αγελάδες τρώνε τοξικά παρασιτοκτόνα τα οποία καταλήγουν στο γάλα που πίνουμε.

Τέλος, το γάλα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.

Μπορεί να δημιουργήσει βλέννες στο σώμα, αυξάνοντας την πιθανότητα να αναπτύξετε αναπνευστικά προβλήματα, καθώς επίσης και αρθρίτιδα.

Είναι δύσκολο να επικρίνεις κάτι το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της Αμερικανικής διατροφής.

Όμως είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να σκεφτείς καλά.

Παρότι το γάλα μπορεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής σου, χρειάζεται αναθεώρηση.

Εξάλλου, θα έπρεπε να εξετάζουμε σοβαρά το τι καταναλώνουμε, τόσο για την υγεία μας όσο για το καλό των ζωντανών που τα παράγουν.

Επομένως προτού πιείτε γάλα ξανά, ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά.

Αξίζει στ’ αλήθεια τον κόπο αυτό το ποτήρι γάλα;

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES