Mentaleaty

Ωρα Για Θεατρο

Επιχειρώντας αλλιώς ή με άλλα λόγια γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Για το Σωτήρη Κουπίδη, γιατρό εργασίας μου μίλησαν στο Impact Hub Athens, σε αυτή τη «φωλιά» κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Τον συνάντησα ένα απόγευμα μαζί με την Έφη Koύτση στο καινούργιο project του συνεταιρισμού «Αθηνά-Ελπίς». Εκεί στον Κεραμεικό ξεκίνησε τη λειτουργία του το Mentaleaty, ένα ασιατικό εστιατόριο η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνει το ότι οι καινοτόμες ιδέες μπορούν να δώσουν λύση σε κοινωνικά προβλήματα. Ο Σωτήρης και η Έφη επέμειναν, και όχι τυχαία, στο απόφθεγμα «Αλλάζοντας εμείς αλλάζει και ο κόσμος».

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή…
Ο συνεταιρισμός «Αθηνά – Ελπίς» είναι Μονάδα Ψυχικής Υγείας και στηρίζεται στη φιλοσοφία «Επιχειρούμε με Κοινωνικό Προσανατολισμό». Στόχος είναι το όποιο κέρδος να επανατοποθετείται στην κοινωνική επιχείρηση. Οι θέσεις εργασίας κατανέμονται ισότιμα τόσο σε άτομα από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όσο και στον γενικό πληθυσμό.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες* στις οποίες εργάζονται μεταξύ άλλων και άτομα με ψυχικά προβλήματα. Πίσω από τον όρο των ψυχικών προβλημάτων εμπεριέχεται μια μεγάλη γκάμα ψυχικών διαταραχών (ψυχώσεων και νευρώσεων).

IMG_3093-980x672

Το τελευταίο και πλέον εξωστρεφές επιχειρηματικό σχέδιο του Συνεταιρισμού είναι το εστιατόριο Mentaleaty, όπου ο επισκέπτης κάνει ένα γευστικό ταξίδι στην Ασιατική Ήπειρο για να συναντήσει την Κίνα, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϋλάνδη.
Η απορία μου εύλογη, πως γίνεται η ένταξη ψυχικά διαταραγμένων ανθρώπων σε χώρο εργασίας όπου η διάδραση με το γενικό κοινό είναι έντονη; Μου απαντά η Έφη πως οι ψυχικές παθήσεις αξιολογούνται ανάλογα με τη λειτουργικότητα του ατόμου. Για αυτό και υπάρχει ειδική ομάδα – μέλος της οποίας είνια και η ίδια – με επαγγελματίες ψυχικής υγείας οι οποίοι αξιολογούν τη λειτουργικότητα των ατόμων, τους παρακολουθούν, βλέπουν την πρόοδο και την εξέλιξη τους.

Εδώ το Food therapy παίρνει “σάρκα και οστά”. Στο Mentaleaty τρως υγιεινά γιατί δεν μαγειρεύουν με ενισχυτικά γεύσης όπως συνηθίζεται σε ασιατικές κουζίνες, όπου χρησιμοποιείται ευρέως το γλουταμικό νάτριο. Επίσης μαγειρεύουν με επαγωγικά σκεύη, επαγωγικές εστίες. Εστίες που αναπτύσουν μια θερμοκρασία με την επαφή και έτσι το φαγητό μαγειρεύεται χωρίς να καιεί τα λάδι άρα είναι πιο υγιεινό.
Υπάρχουν πολλά για τα οποία είναι περήφανοι όπως μου λένε χαρακτηριστικά.

IMG_3080-540x720

Πρώτον, για το delivery το οποίο γίνεται από την ομάδα ποδηλατών bondex courier… γρήγορα και οικολογικά (χωρίς θόρυβο και καυσαέριο), προωθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την οικολογική διακίνηση προιοντων.
Δεύτερον, για το σεβασμό στο περιβάλλον με την ανακύκλωση.
Εδώ ανακυκλώνουν το λάδι, το πλαστικό, το γυαλί και το αλουμίνιο πέρα από τα χαρτί!
Τρίτον, γιατί στηρίζουν τη διαφορετικότητα από την επιλογή του φαγητού έως το προσωπικό. Βοηθάει φυσικά και η περιοχή. Ο Κεραμεικός είναι μια περιοχή που ενσωματώνει το διαφορετικό, αρέσκεται στο διαφορετικό.
#mental… ψυχικός νοητικός, διανοητικός, (mental health άλλωστε είναι η ψυχική υγεία)
#eat… τρώω
Ο Σωτήρης ως εμπνευστής του ονόματος μου εξηγεί: «Κωδικοποιούμε με τη λέξη mentaleaty και για καποιους που είναι ευαισθητοποιημένοι αποκωδικοποιούμε ένα μήνυμα. Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι είμαστε ένας συνεταιρισμός ο οποίος προαγάγει την ψυχική υγεία εξ ου και το mental. Επιχειρούμε μέσω του τρώω (eat) καθώς το φαγητό είναι μια φυσική ανάγκη για τον καθένα.»
IMG_3092-654x720
Εγώ πάλι θέλω να προσθέσω ότι το #mentality είναι και νοοτροπία/αντίληψη. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα προσλαμβάνουσας… Σε αυτό το πλαίσιο στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε τους ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα.
Το Mentaleaty οδήγησε ήδη τον συνεταιρισμό στο επόμενο βήμα του, στη διανομή σε 8 σχολεία της Αττικής ζεστών γευμάτων (πάνω από 1000) σε καθημερινή βάση.
Ο Σωτήρης μου δίνει την κατακλείδα. «Είναι μια καλή αφορμή ξεκινώντας από το στομάχι να αλλάξουμε θεωρία αντίληψη και στάση απέναντι στην ψυχική ασθένεια, απέναντι σε άτομα από ευπαθείς ομάδες, απέναντι στο διαφορετικό».

Mentaleaty: Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 – 118, Κεραμεικός
Τηλ.2130405430.

IMG_3076-540x720

Περισσότερα για τον Κοι.Σ.Π.Ε. «Αθηνά Ελπίς» στο www.athena-elpis.gr και
περισσότερα για τους Κοι.Σ.Π.Ε. στο www.pokoispe.gr.
* Οι μέχρι πρότινος επιχειρήσεις του συνεταιρισμού περιλαμβάνουν:
Συνεργείο καθαρισμού & διαχείρισης πρασίνου το οποίο προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, με αξιοπιστία, συνέπεια σε χαμηλό κόστος.
Φωτοτυπικό κέντρο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 196 εντός της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Το Ακτ Café εντός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Άκτιος στην Αγία Παρασκευή.
Το Luna Catering που παρέχει υπηρεσίες μαζικής εστίασης.

 

Δημοσιευτηκε για πρώτη φορά στο jenny.gr

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Όρια στην παιδική παντοδυναμία. Τα όχι που διαμορφώνουν χαρακτήρες

Ημέρα της Γυναίκας. Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Ημέρα της Γυναίκας. Είσαι πολύ δυνατή. Το ξέρεις;

Πόσο κοστίζει η σιωπή; Παιδικές ζωές είναι το τίμημα

Πόσο κοστίζει η σιωπή; Παιδικές ζωές είναι το τίμημα

3 λόγοι που δεν αντέχω το Καρναβάλι

3 λόγοι που δεν αντέχω το Καρναβάλι

8 πράγματα που σιχαίνομαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

8 πράγματα που σιχαίνομαι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Έμπαινες; Ως μάνα αποφάσισα να απαντήσω στο ερώτημα

Έμπαινες; Ως μάνα αποφάσισα να απαντήσω στο ερώτημα

Τι είναι το hygge και πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;

Τι είναι το hygge και πως μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους;

Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το

Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το

Λευκή εβδομάδα και σχολική ανάπαυλα; Κύριε ξενοδόχε μου…

Λευκή εβδομάδα και σχολική ανάπαυλα; Κύριε ξενοδόχε μου…