Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί μας μπατονέτα;

By  |  0 Comments
Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Ο καθαρισμός των αυτιών με μπατονέτα δε συνίσταται από την πλειοψηφία των ωτορινολαρυγγολόγων, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς, αλλά και σοβαρότερα προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού.

«Το κερί είναι εκεί για να συγκρατεί όλη τη βρωμιά και τα βακτηρίδια μακριά από το τύμπανο του αυτιού. Ένα λεπτό στρώμα κερί πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στο αυτί μας», υπογραμμίζει ο ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης Τζέισον Ρ. Μπρόντσκι.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να κρατάμε μακριά από τα παιδιά, αλλά και από εμάς τους ίδιους τις μπατονέτες, αφού φυσικά τους έχουμε εξηγήσουμε τους λόγους που δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούν στα αυτιά τους.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Με την μπατονέτα σπρώχνουμε ολοένα και πιο μέσα το φυσικό κερί, με αποτέλεσμα το αυτί να βουλώνει στις περισσότερες των περιπτώσεων.

 

  • Η συχνή χρήση της μπατονέτας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, καθώς η σχεδόν ολική απομάκρυνση του κεριού αφήνει το αυτί εκτεθειμένο σε λοιμώξεις και μικρόβια.

 

  • Ενδέχεται να προκληθεί τραυματισμός του τυμπάνου.

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσει τόσο το παιδί, όσο κι εσείς τα αυτιά είναι με την άκρη μιας πετσέτας ή με ένα βαμβάκι, αμέσως μετά το μπάνιο.

Πηγή: www.altsantiri.gr

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη

Μοιραστείτε αυτό άρθρο αν σας άρεσε.

Απο το παρκέ του γηπέδου στο παρκέ του σπιτιού μου…. Με τον Γιάννη και τα δίδυμα Γιώργο και Μαριτίνα έχω καταφέρει να συνεχίσω να αθλούμαι καθημερινά. Κάνω πρωταθλητισμό στη ζωή παρέα με τον άντρα μου τον Αντώνη που υπεραγαπώ. Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και προσπαθώ να προσαρμόζομαι παντού. Το μότο μου είναι “‘Ολα καλά θα πάνε, όλα θα γίνουν…”