Βάφουμε αυγά οικολογικά

Καντο Μονη Σου

4moms team , 25-04-2016

Το βάψιμο των αβγών είναι ένα από τα έθιμα του Πάσχα.

Το κόκκινο χρώμα τους, που είναι και το παραδοσιακό, συμβολίζει την ανανέωση της ζωής αν και τα τελευταία χρόνια βάφουμε τα αβγά σε διάφορα χρώματα.

Θα μπορούσατε φέτος να δοκιμάσετε ένα οικολογικό τρόπο βαφής αυγών.

Κόκκινο: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξίδι, τα αβγά και νερό μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί.

Πράσινο: Βράζετε 1 κιλό σπανάκι σε 3 λίτρα νερό. Στο ζωμό αυτό ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ξίδι και βράζετε τα αβγά.

Κίτρινο: Μαζεύετε ξερές φλούδες από κρεμμύδια. Με αυτά τυλίγετε ένα ένα τα αβγά και τα δένετε με ένα κομμάτι καλσόν.

Γαλάζιο-μπλε: Βράζετε τα αβγά σε μια κατσαρόλα μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξίδι.

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα
Το πόσο φρέσκο είναι ένα αβγό δεν είναι εύκολο να το καταλάβετε και δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος όμως για να δείτε αν είναι φρέσκο είναι ο εξής: Μέσα σε ένα ποτήρι με νερό ρίχνετε λίγο αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε το αβγό. Αν βυθιστεί, είναι φρέσκο. Αν, πάλι, επιπλέει, σημαίνει ότι δεν είναι.

Μικρά μυστικά
Διαλέγετε λευκά αβγά, χωρίς στίγματα και σημάδια.

Φροντίζετε να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο 24 ώρες πριν τα βράσετε, ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα τα βουτήξετε στο καυτό νερό.

Πριν τα βάψετε τα πλένετε καλά με χλιαρό νερό και ελαφρά σαπουνάδα, ώστε να απομακρυνθούν σκόνη, φτερά, χώματα κ.λπ.

Για να μη σπάσουν τα βουτάτε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας. Μπορείτε επίσης να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό από την αρχή, τοποθετώντας όμως μέσα στην κατσαρόλα και μια μεταλλική κουτάλα, για να απορροφήσει την επιπλέον θερμοκρασία. Ακόμη, στον πάτο της κατσαρόλας μπορείτε να βάλετε ένα βέτεξ.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES