Χρήσιμα tips: Βάψτε τα αυγά σας χωρίς χημικά

Μαγειρευουμε

4moms team , 17-04-2016

Η φύση έχει προνοήσει και έχει τις καλύτερες χρωστικές πρώτες ύλες. Γιατί λοιπόν να μην την προτιμήσετε, παρά να επιλέξετε βαφή εμπορίου που τις περισσότερες φορές περιέχει ισχυρά χημικά που κάνουν αφιλεγόμενη τη βρώση του αυγού;

Διαλέξτε λοιπόν χρώμα ή χρώματα και με απλό, οικονομικό μα πάνω από όλα οικολογικό τρόπο βάψτε φέτος μαζί με τα παιδιά τα αυγά σας!

Κόκκινα; Παντζάρι

Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και βάζουμε μέσα στο ζουμί τα αβγά, για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 ακόμη λεπτά.
Όσο περισσότερο να αφήνετε τόσο θα κοκκινίζουν. Αν θέλετε και μερικά ροζ, μπορείτε να τα βγάλετε αμέσως. Τα γάντια μιας χρήσεως είναι ο πολυτιμότερος βοηθός μας στη μάχη των βαφών!

Κίτρινα; Κουρκουμάς ή κύμινο

Το βαθύ κίτρινο χρώμα, μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας κουρκουμά. Μάλιστα, 5 γενναίες κουταλιές αρκούν. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τον κουρκουμά, προσθέτουμε νερό (μέχρι το σημείο που να μπορεί να καλύψει τα αβγά που θα βάλουμε μετά) και 2 κουταλιές ξίδι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα και έπειτα σουρώνουμε καλά.

Βάζουμε τα αβγά στο κίτρινο ζουμί μαζί με μία ακόμη κουταλιά ξίδι και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά ακόμα. Και το κύμινο την ίδια δουλεία θα κάνει αλλά αν έχετε περιθώριο επιλογής, προτιμήστε τον κουρκουμά.

Μωβ; Κόκκινο Λάχανο

Με αναλογία ¼ λάχανο ανά 4 αβγά, βράζουμε σε μία κατσαρόλα τα φύλλα με λίγο ξίδι και νερό. Βράζουμε τα αβγά μαζί με το λάχανο για 15 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και περιμένουμε …6 ώρες. Το χρώμα που θα πάρετε θα είναι ένα μωβ μπλέ πολύ ιδιαίτερο!

Μυστικά της γιαγιάς για τέλειο αποτέλεσμα

Υπάρχουν ορισμένες οδηγίες, οι οποίες παραμένουν ακόμα και σήμερα, οι ιδανικές συμβουλές για να πετύχουμε την καλύτερη βαφή.

1. Για ομοιόμορφο χρώμα στα αβγά μας, επιλέγουμε εκείνα που έχουν άσπρο τσόφλι.

2. Τα αβγά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο για να απομακρυνθούν σκόνες και ειδικά λιπαρές ουσίες από το τσόφλι. Εάν παραμείνουν, δε θα βαφτούν καλά και το χρώμα δε θα σταθεροποιηθεί.

3. Για να μη σπάσουν τα αβγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, μόλις πάρουν βράση. Με τον τρόπο αυτό, τα αβγά σταματούν να «χοροπηδούν» κατά τον βρασμό, προστατεύοντας το τσόφλι.

4. Χρησιμοποιούμε πάντα γάντια και καλύπτουμε την κουζίνα και τον πάγκο μας, γιατί ακόμη και τα φυσικά προϊόντα βάφουν, ειδικά μάλιστα το παντζάρι.

5. Πάντα χρησιμοποιούμε ξίδι στο διάλυμα με το νερό. Το ξίδι, όχι μόνο αποστειρώνει το αβγό, αλλά σκληραίνει και το τσόφλι.

6. Μετά τη βαφή και εφόσον έχουν στεγνώσει τα αβγά, χρησιμοποιούμε μία μαλακή χαρτοπετσέτα και τα αλείφουμε απαλά με λίγο λάδι. Έτσι, θα διατηρήσουν τη γυαλάδα και το χρώμα τους.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES